Koje promene donosi 4G?

Stigao je i dugo očekivani LTE! Decembra 2009. puštena je prva komercijalna LTE mreža u rad, u Švedskoj. Krajem 2010. bili smo ponosni što smo prvi u jugoistočnoj Evropi imali priliku da „opipamo“ novu tehnologiju kroz pilot projekat, učestvovali smo u raznim istraživačkim projektima EU koji su za cilj imali unapređenje te nove tehnologije, a prošle su pune četiri godine do stvaranja regulatornih uslova da to iskustvo ponudimo i našim korisnicima. Ta „dugoročna evolucija“ (Long-Term Evolution) odnosi se na promene u celokupnoj mreži, popularno je zovu 4G, i donosi nam vrlo visoke protoke i vrlo malo kašnjenje, odnosno znatno unapređeno korisničko iskustvo.

4g 620x411

Šta znači 4G za naše korisnike?

Najpre, postojeća 3G mreža Telekoma Srbija u varijanti DC-HSPA+ nudi teorijske brzine do 42,2 Mb/s za download i 5,8 Mb/s za upload. Prikazane brzine su teorijske jer ostvarivi protok u nekom trenutku zavisi od mnogo faktora, pre svega od udaljenosti od bazne stanice, prepreka (zgrade, zidovi, brda), kao i od broja korisnika koji koriste istu stanicu jer oni dele njene resurse. Što je više korisnika na stanici u istom trenutku, to su i njihovi pojedinačni protoci manji. Na 3G-u se moglo desiti da sačekate da vam se stranica omiljenih novina otvori, a zahtevniji download mogli ste da izvedete relativno brzo tek sa svim „crticama“ na indikatoru signala, pod uslovom da nisu baš svi iz komšiluka usred istog poduhvata u tom trenutku. Za one nestrpljive koji sa koncerta šalju slike i klipove, to je znalo da potraje, koliko god da opreme dovučemo na Ušće. Facebook, Viber, Instagram, WhatsApp, Youtube… Aplikacije se razvijaju velikom brzinom, teško je i predvideti koja će sutra biti najpopularnija i koliko će biti zahtevna za mrežu.

Sa 4G-om se situacija značajno menja. U trenutnoj konfiguraciji dobijamo preko 105 Mb/s za download i preko 35 Mb/s za upload. Kašnjenje je u laboratorijskim uslovima 10 ms, na terenu 20-40 ms. To je otprilike petina treptaja oka. Youtube? Možete odmah da premotate klip na 3:52 i vidite šta je prijatelj hteo da vam pokaže, nema čekanja da se video učita. HD film? U proseku, dvadesetak sekundi. Preko mtsTV GO gledate film koji ste sinoć propustili i stiže vam poziv – obavite razgovor i nastavljate gde ste stali. Sa lošijim signalom i sa većim brojem korisnika ostvarive brzine opadaju, ali su i dalje dovoljno velike. Za nekoga ko koristi telefon za čitanje novina i pregled i-mejlova velike brzine možda i nisu toliko važne, ali trenutno otvaranje stranica svakako jeste. LTE je dovoljno stabilan da ga koriste kao dopunu DSL-u – preko vazduha dobijete isto što i preko žice, čak i više.

4G lokacije

Kao i sve što je novo, LTE zahteva izvesna ulaganja i nije moguće uvesti ovu tehnologiju u sva područja odjednom. Telekom Srbija je pokrio značajne lokacije u 9 većih gradova. Izabrali smo najzahtevnije lokacije, sa najviše 3G saobraćaja, mesta okupljanja, mesta gde korisnici imaju potrebe za većim protocima. Do kraja godine će 4G biti prisutna u svim većim gradovima, a dalje će se širiti i na manje urbana područja. Ulaganja Telekoma Srbija se ne odnose samo na novu tehnologiju, već i na širenje i unapređenje postojeće, 3G mreže. Posebnu pažnju posvećujemo ruralnim područjima, jer nam je krajnji cilj da svi građani Srbije imaju mogućnost da budu povezani sa svetom.

A svet je zakoračio u „napredni LTE“ (LTE-Advanced), sa još većim protocima, i ubrzano definiše 5G, gde nas čeka mnoštvo malih i velikih povezanih bežičnih uređaja. Senzori posvuda, udaljeno lečenje, igrice u realnom vremenu, izmenjena realnost, sve do autopilot aplikacije za automobile – gotovo naučna fantastika, do kraja sveta. Dok ne stigne budućnost, LTE je konačno i u Srbiji.

Autor teksta Milica Popović, Šef Službe za planiranje mreže Telekom Srbija.

You may also like...

31 Responses

 1. kucni aparati каже:

  super je 4g odnedano imam i odlican je

 2. Nale каже:

  Moram da dodam da 4G kartica ne radi kao LTE ukoliko je pre paid. To kod konkurencije ne postoji. U Užicu u poslovnici nas dva puta šetaju, a pri tom pola sata čekate na red i uopšte ne znaju u čemu je problem, čude se… A na sajtu lepo piše da je LTE i 2017.godine i dalje rezervisan samo za post paid. Ne verujem da ni stariji ni mlađi u poslovnici NE ZNAJU taj podatak te se čude, već je to pogrešna politika firme.A ja sam uz moj post paid kao stalni korisnik posle tri šetnje po poslovnici jedva dobila LTE. Naravno da H nije 4G već pojačan 3G signal.Ali eto,kada ste uporni iz trećeg čekanja u maratonskom redu, klikne vam neko i obeleži 4G da bi „proradio“. A tek što plaćam 3G dodatno što nigde nema svakog meseca jer su mi to tek nakon potpisivanja ugovora dodali jer sam uzela telefon sa 3G mrežom. Jok, uzeću sa 1G. Sramota.

 3. Peca каже:

  Zašto se plaća naknada za korišćenje 3G usluge? Nije velika ali je besmislena i bespotrebna.

  • Una Zabunov каже:

   Poštovani Peco, Kupovinom postpaid paketa sa 3G telefonom, u obavezi ste da tokom trajanja ugovorne obaveze plaćate naknadu za 3G uslugu. Srdačan pozdrav

 4. Mladen каже:

  Postovani, mogu li zameniti SIM karticu BIZ300 (pib :101052694) za mikro SIM 4G ..? Posedujem odgovarajuci telefon.

 5. Branislav каже:

  Danas sam bio neprijatno iznenadjen kada su mi na mts pultu saopstili, nakon sto sam trazio 4g karticu, da moja pretplata to ne podrzava. Napomenuo sam da pored osnovne pretplate doplacujem dopunsku uslugu 3gb interneta. Ni to nista ne znaci. Ovo je neverovatno i nelogicno po vise osnova. Prvo, cemu uopste ta diskriminacija? Drugo, cemu internet doplata ako ne mogu da koristim punu uslugu? Koja je svrha 4g, ako ne internet? Drugim recima, zasto je neophodno da imam jaci paket po pitanju telefoniranja, kako bih bio kvalifikovan za 4g? Zar je to privilegija?

  • Una Zabunov каже:

   Poštovani Branislave,

   Za sada je procedura takva, ali nastojimo da u narednom periodu usluga bude dostupna za sve tarife. Hvala na razumevanju. Srdačan pozdrav

 6. sasa каже:

  veoma lep tekst i koristan sve pohvale autoru i puno uspeha u radu

 7. Nebojša Janković каже:

  Poštovanje,
  za tehnički deo implementacije nemam veću zamerku iz dana u dan se vidi povećanje pokrivenosti Lte signalom. Problem nastaje sa dozvolama koji paket može da koristi Lte ali se neću ponavljati. Problem koji je opet jako restriktivan jeste da ste dozvolili 4g samo na APN ‘gprswap’!? Molim Vas rešite ovakve stvari jer kod konkurencije ovo ne postoji!

 8. Srđan каже:

  Poštovani,prilikom zamene sim kartice za sim 4G nisam dobio korsničko ime i pin. Karticu sam dobio preko PTT. Kako do toga sada ?
  Hvala

 9. Dragomir каже:

  Imam tel. Lenovo P70 sa LTE (paket Miks XL), na njemu podešeno „LTE/WCDMA/GSM auto“ a na APN gprswap (po savetu vaših stručnjaka, nakon poziva kol centra, dobio posle 48 sati odgovor emailom). Kartica je, naravno, USIM. U centru NS (80 m od zgrade pošte) ne mogu da se ukačim na LTE. Gde je problem? Možda preciznije podešavanje APN?

 10. Tomic каже:

  Na prepaid-u sam od osnivanja Telekom Srbije, na postpaidu 3 godine ali koliko vidim raskinucu sva 4 postojeca ugovora sa njima za fiksni iptv i mobilne telefone samo iz prostog razloga sto se vrsi diskriminacija korisnika na osnovu visine mesecne pretplate. Konkretno u vezi 4g usluge sto nije omogucena svima. Stvar nije oko tehnicke prirode sto bi rekli (zavrsio sam studije informatike i telekomunikacija) tako da mi niko tu pricu ne moze servirati. U pitanju je politika firme da se natera sto veci broj lica da predje na visu cenu pretplate. Ukoliko ne dodje do promena u tom pogledu i pogodnostima prilikom obnove ugovora (jer do sad nisam imao nikakvih pogodnosti za tolike godine) bice povlacenja mojih ugovora i blize rodbine kao i kumovog preduzeca jer sam mu ja toplo preporucio Telekom za njega i radnike.

 11. Dragan каже:

  Postovani,

  Kako se dobija korisnicko ime i PIN za koriscenje aplikacije mts TV GO?

  Hvala,
  Dragan

  • Una Zabunov каже:

   Poštovani Dragane, nakon uspešnog preuzimanja mobilne aplikacije, da biste koristili uslugu mtsTV GO potrebno je da u predviđena polja unesete vaše korisničko ime i lozinku. Ukoliko ste novi korisnik , korisničko ime i lozinku ćete dobiti prilikom potpisivanja ugovara, odnosno, ukoliko ste postojeći korisnik, prilikom zamene SIM kartice (za novu uSIM karticu). Dobićete i administrativni PIN kod (Admin PIN) 1234, koji služi za kreiranje podprofila, roditeljsku kontrolu i podešavanje parametara naloga. Preporučujemo vam da dobijeni Admin PIN broj promenite (opcija u okviru aplikacije).

 12. Dusan каже:

  Postovani

  Po kom pravilu korisnici koji imaju pakete vece od 2000din mesecno, mogu koristiti 4g mrezu, ( ne brisite komentar nego lepo odgovorite)

  • Una Zabunov каже:

   Poštovani Dušane, ne brišemo komentare već oni prolaze kroz administraciju pa se ne objavljuju automatski.

  • marko каже:

   Dušane, nema svhe komunicirati na ovaj način jer dobijamo identične odgovore koji nam ništa ne znače. Hvala Una, pošaljite nam još neki link da utvrdimo gradivo…

   Pozdrav

   • Dusan каже:

    Postovani Marko,
    Da upravu si potpuno zato i nisam hteo vise nista da napisem, ja pitam jedno, odgovara mi se potpuno nesto deseto,a svi jako dobro znamo koje su to par stvari koje moramo da ispunimo da bi koristili 4g. Ono sto oni nece da odgovore je da je to poslovna politika firme i krajnja diskriminacija korisnika sa manjim paketima. Nema svako bas potrebu da ima veci paket i placa 2000 mesecno. Mene posle 10 godina koriscenja su izgubili kao korisnika.

    Puno pozdrava za sve.

 13. Dusan каже:

  Postovani,

  Po kom pravilu korisnici samo sa paketima koji su veci od 2000din mesecno mogu koristiti 4g mrezu, voleo bi da mi date vrlo konkretan I jasan odgovor.

 14. marko каже:

  Kakve veze ima paket koji koristim za 4G mrežom?

 15. Bogdan каже:

  imam paket Mix L pa vas molim da mi kažete kada ću sa ovim paketom imati 4G?

 16. Goran каже:

  Postovana gospodo u telekomu, gde sve u novom sadu moze da se uhvati LTE posto izgleda vam jos nije izasao iz laboratorije?
  Hvala

  • Una Zabunov каже:

   Poštovani Gornae, ceo centralni deo Novog Sada je pokriven 4G mrežom a periferija do Veternika, Rumenke, Beočina, Sremske Kamenice i Kaća. Srdačan pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *