mts retro: Nokia 3210

Prisetimo se jednog od najpopularnijeg i najuspešnijeg modela mobilnog telefona kompanije Nokia –3210.

Pre dvadesetak godina Nokia je bila apsolutni lider na tržištu mobilnih telefona. U prilog tome govori podatak se među 5 najprodavanijih mobilnih telefona ikada nalazi četiri modela proizvođača Nokia. Upravo na ovoj listi najprodavanijih mobilnih telefona, četvrto mesto, sa više od 160 miliona prodatih primeraka, zauzima Nokia 3210.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mts (@mtstvojsvet) on

Tog 18. marta 1999. godine svetu je predstavljen telefon sa oznakom 3210, model koji je ozbiljno uzdrmao tržište mobilnih telefona. Krasio ga je jednostavan, prepoznatljiv dizajn zaobljenih ivica. Takođe, 3210 bio je prvi telefon sa unutrašnjom antenom namenjen za masovnu upotrebu. Ovaj model pamtimo po bateriji, jer nakon punjenja telefon je bilo moguće koristiti i do sedam dana, što iz današnje perspektive deluje kao naučna fantastika. Podjednako nestvarno deluje njegova otpornost na udarce i padove. Uređajima koje danas koristimo najviše zameramo što im ekrani lako pucaju. Modelu 3210 se to nije moglo dogoditi. Gotovo nikada. Mnogi su se šalili i govorili kako bi u slučaju pada sa 12. sprata ozbiljno oštetio pločnik i prouzrokovao zemljotres na drugom kraju planete.

Naslednik modela 3210 bila je Nokia 3310, podjednako kvalitetna i podjednako neuništiva.

You may also like...

5 Responses

 1. zaliv.net каже:

  Nokia jeste bila lider, po meni je model 3310 bio daleko popularniji bar kod nas. Nokia danas prakticno kao da i ne postoji kad je rec o „pametnim“ telefonima.

 2. Ana каже:

  Ja ima 3310, presladak je 🙂 pravi telefon, za ljude kojima je potreban pokretni telefon, a ne komp. Nekada sam imala 3210

 3. Vlado каже:

  Kao da je juče bilo! Prvi telefon bez eksterne antene. Čudo je bio.

 4. Stevan каже:

  Moj prvi i najdraži telefon, definitivno legenda među telefonima 😀

 5. Bordoležanin каже:

  Sjajan tekst, Miljane!
  Nostalgija ubija u ovom trenutku.
  Nastavi da pišeš, oduševih se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *