Digitalizacija neba

Plima digitalizacije nas je snažno zapljusnula i naizgled lako doprela do različitih sfera ljudskog delovanja. Surfujući na tim talasima, bez pružanja otpora primeni novih tehnologija, stvorili smo pozitivnu klimu za digitalne promene.

Sve češće se na poslovnim susretima i konferencijama može čuti kako su kompanije transformsale svoje poslovne modele oslanjajući se na nova tehnološka dostignuća. Tako smo i na drugom po redu Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit), održanom od 8-9. marta 2018. godine u Beogradu, imali priliku da na licu mesta saznamo na koji način se unapredila i avio industrija.

Upravljanje dronovima putem VR kamera

Tehnologije menjaju način kupovine karata

Na panelu koji je posvećen Startap inovacijama predstavljen nam je “Air Ticket Arena” – sjajan alat za kupovinu avio karata inspirisan potrebama mlađih generacija.

Navike Milenijalsa, non-stop konektovane generacije starosti od 18 do 35 godina, dosta utiču na svet turizma. Oni vole da putuju, ali ne i da dugo planiraju putovanja. Spontani su i često nekoliko dana pre polaska na putovanje žele da kupe kartu. Najradije bi to učinili jednim klikom, koristeći svoj pametni telefon, ali im to klasični sistemi za kupovinu karata ne omogućavaju. Vodeći se prognozama da će Milenijalsi predstavljati gotovo 50% svih turista do 2025. godine, kompanije su prinuđene da kreiraju ponude koje će odgovoriti na njihove potrebe.

Air Ticket Arena, software nalik nekoj društvenoj mreži, je koncipiran tako da putnici u poslednjem trenutku, gotovo  24 sata pre poletanja aviona ka nekoj destinaciji, mogu da kupe karte po nižoj ceni od one koju su ostali putnici ranije kupili. Kako bi izbegle trošak upražnjenog mesta, kompanije dan ili dva pre nekog potpuno neprodatatog leta imaju interes da snize cenu karte i tako se nadmeću sa konkurencijom koja leti na istoj liniji.

Kod tradiconalnih turista odmor i kupovina karata se planiraju i do godinu dana unapred. Kako to nije slučaj sa mlađim generacijama, startap Air Ticket Arena tu vidi svoju šansu.

Internet sa neba

Na konferenciji se diskutovalo o projektima kompanije Google i Facebook vezano za implementaciju sopstvenih rešenja za isporuku interneta s neba. Obe kompanije imaju cilj da prve omoguće internet signal tamo gde globalna mreža još nije stigla. Ideja je da se internet signal s neba šalje na Zemlju preko dronova i uz pomoć letećih balona.

Kriptovalute i bezbednost letenja

Bitkoin groznica i opsednutost kriptovalutama proširila se i na avio industriju, što objašnjava zašto je u fokusu Blockchain odnosno tehnologija za transakciju bez posrednika. Blockchain u svojoj suštini nudi decentralzovani model podataka i njihovu razmene između računara, što je omogućeno danas upotrebom Internet tehnologije i zajednice (eng. Community) koja je vlasnik podataka. Iako je nastala za potrebe digitalne valute, Bitkoin, u međuvremenu Blockchain tehnologija i njen veliki potencijal glavna su tema u mnogim industrijama. O njoj se govori i u avijaciji, jer je prepoznatno da može da  poveća bezbednost letenja kao i da olakša poslovne procese.

Za dva dana konferenciju SEAS je posetilo preko 470 delegata iz 130 kompanija iz raznih industrija i univerziteta, i svi su imali mogućnost da neometano koriste besprekoran mts internet. Na kraju želimo da se zahvalimo organizatorima skupa na nesebičnoj podršci i divnom gostoprimstvu. Vidimo se na SEAS 2020!

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *