Putovanje Teslinim vremeplovom

Koji su osnovni pokretači svakog izumitelja?

„Nastojanje izumitelja je u osnovi spasavanje života. Bilo da ukroćuje sile, usavršava naprave ili obezbeđuje nove udobnosti i lagodnosti, on doprinosi sigurnosti naše egzistencije“ – ovim mudrim rečima se virtuelni Nikola Tesla obratio okupljenim građanima i posetiocima Beograda, Niša i Novog Sada u okviru 4D projekcije „Teslin vremeplov“, koju je kompanija Telekom Srbija organizovala povodom obeležavanja 160 godina od rođenja čuvenog naučnika.

servantes1

Umetnički projekat „Teslin vremeplov“ slikom i zvukom dočarava najvažnije trenutke i otkrića iz života genijalnog izumitelja. U jedinstvenoj predstavi, u kojem su fasade zgrada poslužile kao scenografski element, Nikola Tesla nas svojim rečima vodi kroz sopstveno naučno oblikovanje, kao i kroz proces rađanja ideje koja potom prerasta u izum. Ceo njegov životni put, od ranog detinjstva u kom je od oca učio osnove logičkog razmišljanja, preko odlaska u inostranstvo, do prvih pronalazaka i velikih razvojnih projekata, prikazan je u ovoj inovativnoj 4D projekciji.

Prednosti 4D mapiranja kao novog vizuelnog izraza

„Teslin vremeplov“ je multimedijalni spektakl nastao je 4D mapiranjem, grafičkom tehnologijom koja „oživljava“ statične objekte putem animacije i zvuka i tako stvara jedinstven osećaj prerastanja monolitnih građevina u živopisno platno na kojem se oslikavaju digitalno uobličeni kolaži.  Ceo sadržaj projekta nastao je na originalnim zapisima i skicama izuma Nikole Tesle koje je Dušan Jovović, multimedijalni umetnik, vešto pretočio u nestvarnu umetničku predstavu i dao joj kreativni pečat.

novi-sad

Mesta na kom su prikazivane projekcije u gradovima takođe nose izvesnu simboliku. U Beogradu je projekcija prikazana u Knez Mihailovoj ulici, nedaleko od mesta gde se nalazio hotel „Imperijal“, u kojem je Tesla odseo tokom svog jedinog boravka u Beogradu, 1892. godine. U Novom Sadu projekcija je održana u Zmaj Jovinoj ulici, pored spomenika istoimenom piscu, koga je Tesla neizmerno cenio i čije je pesme prevodio. Niš je povezan sa Teslom preko izuma – naime, samo desetak godina posle Nijagarinih vodopada, u okolini Niša, u Sićevu, počela je da radi prva od tri hidroelektrane upravo po Teslinim nacrtima.

Pronalazač koji je nagovestio globalno povezivanje

„Zahvaljujući svojim naprednim idejama, Tesla nam je omogućio globalnu povezanost, savremeni način života i komunikaciju među ljudima, a to su vizije koje Telekom Srbija deli sa velikim Nikolom Teslom“, izjavio je Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija.

Direktor Teslinog memorijalnog projekta, Aleksandar Protić, kao veliki poznavalac života i dela Nikole Tesle, dao je naučnu osnovu za realizaciju „Teslinog vremeplova“. U svojoj knjizi „Put mira Nikole Tesle“, Protić kaže da je Tesla jedan od retkih naučnika koji se posvetio ostvarenju mira na sasvim opipljiv način, razvijajući izume koji mogu da spreče ratove. Time je čovečanstvu ponudio, danas nažalost pomalo zaboravljeni, ideal naučnika koji oseća i zna da istina naučnog napretka nikada ne može, i ne sme, biti odvojena od dobrog i lepog.

Tokom dva meseca, u tri grada je više od pola miliona ljudi, što uživo, što u direktnim prenosima preko društvenih mreža, portala Mondo i mtsTV-a, sa oduševljenjem gledalo magične prizore inspirisane Teslinim detinjstvom, životom i naučnim radom kojim je zadužio čitav svet.  Koncept, ciljevi i umetnički i naučni aspekti projekta „Teslin vremeplov“ predstavljeni su i na nedavno održanom „Tesla Global Forumu“ koji promoviše lik i delo našeg velikog naučnika.

Digitalna predstava posvećena Teslinom životu i delu otvorila je prostor i za nove projekte Telekoma Srbija koji će popularizacijom nauke nastojati da inspiriše neke buduće, mlade pronalazače.  „Virtuelni muzej Nikole Tesle“, „Virtuelni muzej Mihajla Pupina“, „mts Android konkurs“ samo su neki od projekata kojima Telekom Srbija podstiče razvoj mišljenja i naučnog pristupa u pronalaženju odgovora na savremene izazove.

Autor teksta Ivana Filipović, Glavni menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekom Srbija.

You may also like...

1 Response

  1. BizNet каже:

    Teslin vremeplov je sjajan. Neverovatno iskustvo, puno pozitivne energije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *