IoT na filmskom setu

Filmska industrija je poslednjih decenija udružena sa industrijom zabave postala ozbiljna ekonomija sa stopom rasta profita koji se meri u stotinama milijardi dolara. U epicentru ovog rasta bi mogao da se nađe IoT (Internet of things) sa neograničenim mogućnostima povezivanja koje pruža.

Hajde da sa IoT reflektorom osvetlimo filmsku scenu i upustimo se u njeno dublje istraživanje!

Čovek je oduvek posmatrao i otkrivao svet koji ga okružuje, a nastanak filma je vezan za jedan od takvih njegovih pokušaja, u kome se poigrao sa svetlošću vatre i rukama koje bacaju senku na zid. Iako se smatra da su ga Kinezi pre više od 1.000 godina izmislili, film kakvog danas poznajemo je star nešto više od jednog veka. Danas, gledajući kultne filmove, grafiku i čitavu nauku koja se razvila iz filma, ne bismo pomislili da je sve krenulo negde, od jednog zida i dve ruke.

Film oblikuje naše predstave o istoriji, društvu, ima politički uticaj, pruža nam uvid u živote drugih ljudi, prikazuje nam mesta na kojima nikada nismo bili, oblikuje čak i naše predstave o nama samima i našim životima.

Pravi filmofili znaju mnogo činjenica o svojim omiljenim filmskim klasicima, ali IoT bi mogao da nam otkrije činjenice o filmovima koje ne znaju čak ni najveći fanovi, a koje bi mogle da budu zanimljivije, čak i od samih filmova.

Dakle da krenemo, smestite se u udobnu stolicu, vaše uživanje u filmu počinje!

Prostor se zatamnjuje, zvuk i slike se prilagođavaju vašim potrebama, sve radnje se dešavaju automatski, poput magije. Ovo je IoT sa podacima u pokretu! Uređaji i senzori prikupljaju informacije koje se analiziraju i obrađuju u cilju stvaranja personalizovanog doživljaja filma, koji kao da je sniman samo za vas.

Film i njegova proizvodnja su kompleksan sistem u čijem stvaranju učestvuje mnogo aktera, a IoT može da pojednostavi poslovne tokove, smanji troškove, i preuzme ključnu ulogu u praćenju imovine, opreme i članova ekipe. Efikasno upravljanje celokupnim timom se ogleda kroz komunikaciju, koordinaciju i razmenu informacija, a sve ove pogodnosti postaju lako dostupne zahvaljujući mreži IoT uređaja povezanih na internet.

Neki od načina na koje se IoT može koristi u filmskoj industriji:

  • Poboljšanje doživljaja gledanja filma: pametna bioskopska sedišta mogu biti opremljena senzorima koji prate puls publike, i u skladu sa tim podešavaju jačinu i intenzitet zvuka i vizuelnih efekata, čime bi se publici omogućio snažniji i emocionalniji doživljaj filma. Podaci prikupljeni sa IoT senzora mogu da pomognu analitici u identifikaciji važnih elementa za kreiranje budućih filmskih sadržaja. Takođe, treba imati u vidu i da je korišćenje društvenih mreža stvorilo nove mogućnosti za stvaranje individualnih veza sa ljubiteljima filma.
  • Racionalizacija, pojednostavljenje procesa proizvodnje filma: pametne kamere se mogu koristiti za snimanje iz više uglova istovremeno, omogućavajući izbor najboljih snimaka, bez potrebe za ponavljanjem kadrova. Pametni sistem osvetljenja se takođe može koristiti za automatsko podešavanje osvetljenja na setu, čime bi se smanjila potreba za ručnim podešavanjem.
  • Filmska oprema je skupa: neophodna je informacija o trenutnoj lokaciji svakog člana ekipe i opreme. Praćenje imovine omogućava da se sva imovina čuva na pravom mestu i nikada ne koristi bez ovlašćenja. Nosivi uređaji mogu da olakšaju komunikaciju glumaca sa ekipom, kao što je obaveštavanje kada je njihov red za snimanje scene. Inteligentni IoT uređaji se mogu podesiti da obaveštavaju ljude u unapred dogovorenim intervalima, na određenim lokacijama ili sa aktiviranim upozorenjima.
  • Poboljšavanje distribucije filma: bioskopski ekrani mogu biti opremljeni senzorima koji prate reakciju publike na film, omogućavajući planiranje marketinške kampanje i strategije distribucije.
  • Pametni sistemi za prodaju karata za praćenje posećenosti i analizu ponašanja posetilaca, mogu da pruže vredne informacije o preferencijama publike.
  • Poboljšanje bezbednosti filma: korišćenje pametnih dronova za bezbedno snimanje iz vazduha, bi smanjilo rizik od nesreća prilikom snimanja zahtevnih scena. Praćenje bezbednosti glumaca i ekipe na setu, u realnom vremenu sa trenutnim odgovorom na sve potencijalne pretnje bi omogućilo da više ne moramo da brinemo za bezbednost naših holivudskih ljubimaca poput Toma Kruza koji je tokom snimanja filma Nemoguća misija, sam, bez kaskadera, izvodio brojne vratolomije, i više puta se povređivao.

Filmska industrija stalno traži nove načine kako da poboljša iskustvo gledanja filmova, bilo da se radi o upotrebi najsavremenije tehnologije ili inovativnih metoda distribucije.

IoT je tehnologija koja ima potencijal da donese revolucionarne promene u filmskoj industriji kroz mogućnost da se svi neophodni elementi za stvaranje jednog filma povežu i razmenjuju podatke, a možda zahvaljujući njoj u skorijoj budućnosti dobijemo neke nove genijalne filmske stvaraoce poput Bunjuela, Almodovara, Hičkoka, Tarkovskog, Kamerona,…

 

Autor: Danijela Jović