Telefonske govornice – izazov za umetnike širom sveta

Od prvog poziva sa telefonske govornice, iz srca Čikaga, prošlo je neverovatnih 120 godina. Više od jednog stoleća kasnije, u eri mobilne telefonije, one i dalje stoje na istom mestu. Da li zbog sećanja na čuvene filmske scene iz govornica ili potrebe da doživimo retro dan u moderno doba, svet ih se ne odriče u potpunosti. One su danas inspiracija za umetnike, koji pokušavaju da im udahnu novi život ili im podare novu ulogu.

U Brazilu su turistička atrakcija

Sao Paulo krase zanimljive telefonske govornice koje je u okviru akcije Call Parade oslikalo preko sto umetnika. Svaka govornica je unikatna, a dostupna je i čitava galerija svih primenjenih ideja.

  Slike preuzete sa www.thisiscolossal.com

Mogu da imaju specifičan dizajn

Da specifičan i upadljiv dizajn može privući pažnju užurbanih prolaznika svedoče i brojne govornice koje krase ulice širom sveta.

Slike preuzete sa www.medio.rs

U Japanu su telefonske govornice akvarijumi

U Osaki su odustali od korišćenja govornica kao sredstva za komunikaciju, ali ih nisu demontirali.  Grupa studenata sa „Kjoto univerziteta umetnosti i dizajna“ je došla na ideju da kabine govornica dobiju svoju novu ulogu i postanu atraktivni akvarijumi.

Fotografija preuzeta sa www.akter.co.rs

U Nju Jorku su telefonske govornice i WiFi hot-spotovi

U Nju Jorku umesto estetike u prvom planu je funkcionalnost. U planu je da na mestima nekadašnjih telefonskih govornica budu i besplatni WiFi hot-spotovi. Prva takva govornica se već sad može naći na raskrsnici ulica West 58th Street i Broadway. Sve govornice-WiFi hot-spotovi će nositi „Free WiFi“ oznake, a nudiće besplatan i neograničen bežični pristup Internetu na udaljenosti do 60m.

Fotografija preuzeta sa www.itvesti.info

Halo kartice veoma interesantne kolekcionarima

Telekom Srbija je pre više od deset godina pokrenuo projekat instaliranja javnih telefonskih govornica na teritoriji cele Srbije i postavljeno je više od 10.000 aparata. Izgled naših Halo kartica privukao je pažnju ljubitelja našeg kulturnog nasleđa, jer kroz sliku i reč podsećaju na naše malo poznate predele, običaje, slikare, naučnike i druge istaknute ličnosti.  Iako je sadržaj sa Halo kartica prevashodno namenjen podršci očuvanja naših kulturnih dobara, naši motivi sa Halo kartica su neočekivano privukli pažnju kolekcionara, koji su počeli da ih skupljaju i međusobno razmenjuju.

Na našem sajtu se nalazi galerija sa do sada izdatim Halo karticama. U Srbiji su telefonske govornice funkcionalne i najčešće se koriste za međugradske razgovore.

Uprkos ekspanziji mobilne telefonije, telefonske govornice i dalje skreću pažnju i u mnogim zemljama su sastavni deo svakodnevnog života.