Najbolji načini da „oživite“ memoriju na telefonu

 “Prostor skoro popunjen. Nema dovoljno prostora za završavanje ove radnje. Oslobodite prostor i pokušajte ponovo.” Koliko puta ste dobili ovu poruku, koja je polako, ali sigurno, počela da vas nervira i zabrinjava? Počinjete da primećujete da telefon usporava, da slabe neke funkcionalnosti i da se aplikacije više ne ažuriraju.

Odrekli ste se velikog broja omiljenih fotografija i video snimaka, ali ubrzo shvatate da je sve to bilo uzalud, telefon opet javlja da je memorija skoro puna.

Vreme je da se ozbiljno pozabavite ovim problemom, jer, očigledno, sam od sebe neće nestati.  

Kako da se ne odreknete omiljenih fotografija i video snimaka?

Fotografije i video snimci su vam, verovatno, najdraži sadržaj koga ne možete tako lako da se odreknete – to su uspomene, sećanja na lepe događaje i drage osobe, a neke su i pravo “umetničko delo”, na koje ste ponosni.

Da li ste nekada obrisali duple, loše i nepotrebne fotografije i video snimke? Verovatno ste više puta sebi rekli da to treba da uradite, ali kada ste pomislili koliko toga se, u međuvremenu,  nagomilalo, vrlo brzo ste odustali od te ideje. U stvari, to i nećete morati da radite, ako poslušate sledeći savet.

Kada fotografišete i uradite celu seriju snimaka, odmah obrišite fotografije i video snimke kojima niste zadovoljni ili procenite da vam nisu potrebni. Oni obično ostanu zaboravljeni, vremenom ih bude sve više i na kraju naprave veliku “gužvu” i počnu bespotrebno da opterećuju internu memoriju telefona.

Druga stvar na koju, možda, niste obratili pažnju je da, kada uređujete fotografije ili video zapise, originalna datoteka ostaje sačuvana. Setite se da je obrišete ili prebacite u onlajn memoriju ili na računar.

Obrišite aplikacije koje vam više nisu potrebne

Ukoliko imate problem sa nedostatkom memorije na telefonu, razlog može da bude i veliki broj aplikacija koje vam nisu potrebne ili ih više ne koristite. Najlakši način da oslobodite nekoliko megabajta memorijskog prostora je upravo brisanje nepotrebnih aplikacija. Aplikacije koje ste instalirali na telefonu možete da deinstalirate, dok to nećete moći da uradite sa aplikacijama koje su fabrički instalirane.

Nemojte da brinete ukoliko obrišete ili onemogućite neku aplikaciju, a kasnije zaključite da vam je potrebna, jer ponovo možete da je dodate na telefon. Isto važi i za aplikacije koje ste platili – možete da ih vratite i nećete ih ponovo plaćati.

Očistite keš memoriju

Ako je vaš telefon bio “brz kao munja”, a onda naglo počeo da slabi i usporava – iritirajuće dugo učitava internet stranicu ili, još gore, učitava je tek posle više pokušaja, teško radi prebacivanje sa aplikacije …- možda ćete morati da odete do servisa.

Pre nego što to uradite, ipak, prvo proverite da problem ne pravi nagomilana keš memorija (cache memory). Malo keš memorije obično ne smeta, ali velika količina može da dovede do otežanog rada telefona. Sve što je preko 1 GB je prilično zabrinjavajuće.

Veliku količinu keš memorije može da generiše i aplikacija za gledanje filmova preko interneta, koja ceo film, naravno privremeno, smesti u memoriju telefona. Nekada se desi da film, koji u ovom slučaju ima ulogu keš memorije, ne bude automatski obrisan. Dešava se i da se nepotrebna keš memorija pojavi zato što je neko drugi koristio vaš telefon i isprobavao nove aplikacije. Ovo su samo neki od primera kako keš memorija može da se nagomila, a da toga uopšte niste svesni. Zato, s vremena na vreme, proveravajte i brišite keš memoriju.

Povremeno resetujte telefon

Jedan od najboljih načina da uradite „generalno čišćenje“ vašeg telefona je da ga resetujete, odnosno vratite na fabričko podešavanje. Posle toga, vaš telefon će biti kao nov. Imajte na umu da će vraćanjem telefona na fabričko podešavanje biti obrisani svi podaci koje imate na njemu.

Koristite memorijsku karticu

Ukoliko vaš telefon ima manji kapacitet interne memorije, memoriju uvek možete proširiti korišćenjem MicroSD kartice. Kada ubacite memorijsku karticu u telefon, na njoj možete da čuvate sve fotografije i video zapise. Podesite opcije za kameru da snimke čuva na memorijskoj kartici, a ne u memoriji telefona.

Dodatna memorija koju dobijate korišćenjem MicroSD kartice će vam znatno pomoći, ali neće trajno rešiti vaš problem.

Onlajn memorijski prostor kao dobro rešenje

Da li ste razmišljali o zaštićenom onlajn memorijskom prostoru u koji možete da smestite  fotografije, video zapise, muziku, različite formate dokumenata i ostale sadržaje sa vašeg mobilnog uređaja, tableta ili računara?

Vaši sadržaji će biti potpuno zaštićeni i, u svakom trenutku, lako dostupni. Naravno, memorijski prostor možete da uređujete po želji – kreirate albume, foldere … Vaša važna dokumenta biće bezbedno sačuvana, a sadržaje ćete moći da delite kada god to vama odgovara.

Ako imate mts postpejd tarifu, možete besplatno da koristite mts Disk sa memorijskim prostorom do 100 GB.

Koliku memoriju treba da ima moj novi telefon?

I za kraj – kada kupujete novi telefon, kako da znate koliko gigabajta memorije vam je  realno potrebno? 

Svaki mobilni telefon ima dve vrste memorije. RAM memorija služi za rad operativnog sistema (Android, iOS) i aplikacija, a interna memorija za skladištenje aplikacija, dokumenata i svega ostalog.

S obzirom na broj različitih aplikacija koje se koriste svakodnevno, za korisnike koji nisu mnogo zahtevni, poželjno je da uređaj ima 3GB ili 4GB RAM memorije, dok je za zahtevnije korisnike, koji često koriste aplikacije sa multimedijom (slike, klipovi, filmovi, muzika,…), poželjno da uređaj ima 6GB ili 8GB RAM memorije. Ako uređaj ima više RAM memorije, to će mu olakšati rad.

Ako koristite svaku priliku da fotografišete mobilnim telefonom ili ste veliki ljubitelj muzike, vama je definitivno potreban telefon sa najmanje 128GB interne memorije. Primera radi, jedna fotografija može da zauzme do 12MB memorije, a kvalitetna pesma i do 10MB, tako da  nije teško pretpostaviti da nekoliko stotina pesama ili albuma zahteva internu memoriju velikog kapaciteta.

I ljubitelji mobilnih igrica spadaju u zahtevne korisnike, kojima je potrebno barem 128GB interne memorije. Gejming industrija je u punom zaletu, kompanije proizvode igrice sa sve zahtevnijom grafikom, koje mogu da zauzmu  i po nekoliko gigabajta memorijskog prostora.

Ako ćete telefon da koristite, uglavnom, za posao i da na njemu čuvate samo važna dokumenta, po neku fotografiju, video zapis ili muzički album, 64GB interne memorije će vam, najverovatnije, biti dovoljno.