ChatGPT ili Dr Čeda: Kako sam naučio da prestanem da brinem i zavoleo AI

Kada ste poslednji put poželeli da imate pomoćnika koji nikada ne traži novčanu nadoknadu ili slobodne dane, može da vam piše eseje, kod, pa čak i pesme? Pa, dobrodošli u svet veštačke inteligencije (AI) – mesta gde su roboti toliko pametni da se ponekad zapitate da li će vas oni zameniti u svom poslu! Veštačka inteligencija je kao digitalni čarobnjak koji koristi svoje moći da razume, analizira i reaguje na podatke. Zamislite je kao skup čarobnih formula koje omogućavaju računarima da prepoznaju obrasce, donose odluke i čak razgovaraju s nama – sve to bez potrebe za kafom ili pauzama za ručak.

AI kao nova dimenzija realnosti

Sada, u tom čarobnom svetu, tu je i GPT – skraćeno za “Generative Pre-trained Transformer”. Ako je veštačka inteligencija čarobnjak, GPT je njen “Asistent 2.0” sa kapacitetom da se ponaša kao književnik, programer, detektiv a možda čak i stand-up komičar. Razvijen od strane OpenAI, GPT je poput digitalnog genija koji je naučio sve što zna iz ogromnog broja knjiga, članaka i internetskih pretraga.

ChatGPT Verzije: Tehnološki napredak u stilu superheroja

ChatGPT dolazi u više verzija, svaka sa svojim karakteristikama i sposobnostima. Evo pregleda tih verzija: GPT-3: Prva verzija koja je zaista osvojila svet.

Kao pionir, GPT-3 je pokazao šta sve može AI. Bio je kao Iron Man prve generacije – moćan, ali još uvek u fazi razvoja. GPT-3.5: Poboljšana verzija GPT-3, sa više optimizacija i boljim razumevanjem konteksta. Kao da je Iron Man dobio novo odelo sa dodatnim raketama! GPT-4: Najnovija i najnaprednija verzija. GPT-4 je kao Avengers Assemble – kombinacija svih najboljih osobina iz prethodnih verzija, uz još veću preciznost, razumevanje i mogućnosti.

ChatGPT: Švajcarski nož digitalne ere

ChatGPT može da razume i generiše tekst na mnogim jezicima, uključujući srpski. Piše eseje, članke, blog postove, odgovara na pitanja, pa čak piše i kod – kao pravi šampion reči i koda! Trebate pomoć sa programiranjem?

ChatGPT je vaš čovek… odnosno, vaš bot! Pomaže u pisanju i razumevanju koda u raznim jezicima, kao što su Python, JavaScript, C#, Java i mnogi drugi. Uz njega, tehnologije kao što su .NET, Angular, Docker i SQL Server postaju dečija igra. ChatGPT zna sve o svemu (do septembra 2021, naravno). Trebate informacije o istoriji, nauci, matematici, umetnosti ili tehnologiji? Samo pitajte! ChatGPT može voditi razgovore, pružiti savete i podršku u različitim situacijama. Od svakodnevnih problema do specifičnih profesionalnih pitanja, on je vaš digitalni prijatelj!

Ograničenja i karakteristike ChatGPT-a

ChatGPT-ovo znanje je ažurirano do septembra 2021, što znači da je kao vremenski putnik iz prošlosti, nema pojma šta se dogodilo nakon toga! ChatGPT nema mogućnost direktnog pristupa internetu ili ažuriranja informacija u realnom vremenu. Kao mudri pustinjak koji živi bez WiFi-ja. Iako može simulirati razgovor, nema pravu svest, emocije ili iskustva. Njegovi odgovori su bazirani isključivo na analizi podataka i pravila jezika, kao robot koji pokušava biti komičar.

Uticaj veštačke inteligencije na budućnost

Današnji svet je postao nezamisliv bez veštačke inteligencije. ChatGPT ili Čeda kao vid veštačke inteligencije je pomerio granice proučavanja veštačke inteligencije, jer do njegovog pronalaska, pretraga i obrada tolike količine podataka za samo par sekundi bila je nezamisliva.

Upotreba Čede kao virtualnog asistenta je olakšala život ljudima i otvorila veliki broj mogućnostu njegove upotrebe. Kako bi dočarali moć veštačke inteligencije i  koliko je zapravo  veštačka inteligencija olakšala život ljudima, ovaj članak o veštačkoj inteligenciji je upravo napisala sama veštačka inteligencija. Da li će Čeda preuzeti naše poslove inženjera i nas ostaviti bez posla ili je ovo granica napretka veštačke inteligencije, ostaje da vidimo, ali jedno je sigurno svet sa AI više nikad neće biti isti.

Evo i primera kako je ChatGPT ili dr Čeda odgovorio na moje pitanje:  Šta je mašinsko učenje i gde se primenjuje?

Autor: Mihajlo Pavlović