Pametni telefon za početnike – Xperia E5

Sony Xperia E5 je novi model Android telefona srednje klase i jedna od najpovoljnijih mogućnosti za ulazak u svet Sony Xperia. Dopadljiv i jednostavan, na tržištu se pozicionirao kao veoma konkurentan i prijemčiv mlađim korisnicima.

unutra_Xperia-E5

Dizajn je neupadljiv i skromniji u odnosu na ostale članove porodice Xperia. Plastično kućište,  izostanak metalnog Power tastera i skenera otiska prsta ostavljaju utisak decentnosti i jednostavnosti. Na prvi pogled, Xperia E5 ne deluje naročito atraktivno, ali vredi baciti i drugi pogled, koji pruža drugačiju sliku, jer, ipak je to Sony.

Matirano i delimično neklizajuće kućište je blago zaobljeno ka ivicama, zbog čega uređaj udobno leži u ruci i sa lakoćom može da se koristi jednom rukom.

HD ekran je dijagonale 5 inča i otporan je na ogrebotine. Podržava Android Marshmallow sa Xperia User Interface-om i  radi na Quad-Core procesoru Mediatek MT6735. Ima 1,5 GB RAM-a i 16 GB interne memorije koja može da se proširi do 200 GB.

Prošla su vremena kada je baterija kod Sony-evih telefona mogla da se zameni. Ona je i u ovom slučaju integrisana i sa svojih 2300mAh pripada srednjoj klasi.

Uređaj podržava 4G, ima ugrađeni FM-radio i NFC, koji se retko sreće kod pametnih telefona ovog ranga.

Sony svoju visokokvalitetnu audio tehnologiju ugrađuje i u smart telefone, koji su zbog toga veoma cenjeni i poželjni. Moći ćete u potpunosti da uživate u muzici koju volite, ali ne treba zanemariti ni ostali multimedijalni sadržaj koji će vam biti dočaran na najbolji mogući način.

Glavno obeležje palete Xperia je ovaj put izostalo. Zaboravite na ronjenje i opuštanje u vodi sa ovim modelom. On zahteva malo više pažnje i isključivo boravak na suvom. U ovoj disciplini i dalje poentiraju rođaci iz porodice Z, pa ukoliko vam je to važno, uvek imate alternativu.

Fotografisanje nikada nije bilo brže i jednostavnije. Glavna kamera od 13MP, sa LED blicem, autofokusom i otvorom blende f/2.0 je inteligentna i laka za korišćenje. Raspolaže automatskim prepoznavanjem motiva, što se ogleda u većem kvalitetu snimaka. Video klipovi se snimaju u rezoluciji 1080p (Full HD). Autoportrete možete snimati prednjom kamerom koja raspolaže sa 5MP i ima otvor blende f/2.4.

Porodica Xperia nudi veliki izbor smart telefona poslednje generacije. U zavisnosti od preferencija, potreba i iznosa koji ste spremni da izdvojite za mobilni telefon, napravićete dobar izbor za koji god model da se odlučite. “Korisnicima koji žele da zakorače u svet Xperia pametnih telefona se iskreno savetuje da potraže Xperia E… Oni su savršeni za ljude koji traže povoljan pristup kvalitetu i funkcionalnosti, koji se inače povezuju sa vrhunskim Android pametnim telefonima” – Bjorn Bourdin, direktor marketinga za centralnu Evropu.