16 crtica o 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama

Inspirisano večnim grafitom „nisam dobro. dobra sam

Grafit "Nisam dobro dobra sam" - inspiracija za 16 crtica

1. Budi dobra devojčica.

Uči, pomozi mami, pospremi za sobom, pospremi za bratom, ljubazno se smeškaj, igraj se unutra, igraj se lutkama, jesi li se zaljubila, kako si slatka, ćuti kad stariji govore, budi lepa, budi lepa, budi lepa, ko se bije taj se voli, ko se bije taj se voli, ko se bije taj se voli, ko se bije taj se voli, budi dobra devojčica.

2. Budi dobra devojka.

Uči, pomozi mami, budi ljubazna, budi mila, smršaj, smršaj, smršaj, kad ćeš da se udaš, to nije posao za žene, budi bogata, budi lepa, kad ćeš da se udaš, otkucava biološki sat, ulepšaj se – ali ne tako, ko bi uopšte bio s tobom kad samo toročeš, budi smerna, samo ogovaraš, budi vesela, ne zakeraj, udaj se, udaj se, nek je bogat, udaj se, budi dobra devojka.

3. Budi dobra žena.

Nek se kućica blista, nek su deca okupana-sređena-spremna, zaradi, budi lepa, ne zanovetaj, ko ti je onaj, ne postoje muško-ženska prijateljstva, istrpi malo, i ja sam trpela, zna se šta je za ženu najvažnije, ostani mlada, budi lepa, progledaj mu kroz prste – to su muškarci, sve ste iste, sramota je, sramota je, ćuti, ćuti, ćuti, kakva si to majka, vidi na šta ličiš, znaš da te volim, oprosti, oprosti, oprosti, budi dobra žena.

4. Dobrom ženom postajemo u prostoru istovremene nevidljivosti, potpunog prisustva i trpljenja, a sve što se otima iz ovog prostora je stvaran život.

5. Ako imamo sreće s roditeljima, poruke o dobrim devojčicama, devojkama i ženama će nas sačekati iza prvog ugla – obdanište, škola, zgrada. Ako ne u zgradi, onda na fakultetu, prodavnici, kafiću, TV-u, Internetu – u ogromnim količinama. Svakako na poslu, sigurno u politici, umetnosti, kulturi.

6. Poruke o dobrim devojčicama, devojkama i ženama su poruke o društvenoj ulozi – o tome kako da budemo na usluzi i koliko nasilja treba da istrpimo da bi nas društvo tolerisalo.

7. Pa nije dovoljno ni milion i 16 dana aktivizma, koliko su uložile naše drugarice širom sveta boreći se protiv nasilja prema ženama i devojčicama i nije dovoljno 33 godine koliko se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, sve dok ne uvidimo veze između ismevanja i nasilja, nametnutih društvenih uloga i nasilja, sopstvenih uverenja i nasilja, ćutanja o nasilju i nasilja i dok se lično ne priključimo akciji za ravnopravnost.

8. Nasilje počinje u kući, počinje na Instagramu, počinje u obdaništu, počinje u autobusu, počinje u informativnom programu, počinje u skupštini, počinje na poslu, počinje bez posla.

9. Nasilje je u  odsustvu svesti, brige, nežnosti, solidarnosti, zaštite, jednakosti, empatije, poštovanja, radosti, a u prisustvu sile, kontrole, moći, neslane šale, senzacija, uvreda, ucene, nerazrešenog besa, ideja o nadmoći.

10. Setila sam se svog angažmana u Glasu razlike, feminističkoj organizaciji koja je pre više od dvadeset godina sprovodila program Žene to mogu nudeći znanja i veštine o suprotstavljanju tehnikama dominacije u javnom prostoru, između ostalog. Suprotstavljaju nasilju – strukturnom i institucionalnom.

11. Ove godine sam učestvovala u inicijativi Izbori bez nasilja i još jednom shvatila da žene umeju i mogu da se nasilju suprotstave, ali ih ono sustiže i sustiže – prati na svakom koraku – obeležava naš politički put i sputava glas.

12. Svake godine sve više žena ubiju bivši ili sadašnji partneri.

13. Plašimo se mraka. Da idemo noću neosvetljenim ulicama. Da odlučuju o našim telima – političkim i fizičkim. Istorijski odskora – i virtuelnim. Da promovišu silovatelje, nasilnike i rat.

14. Budi dobro, devojčice.

Uči, uči, uči, brini o sebi, pomozi svima kojima treba pomoć, pomozi drugim devojčicama, pravi izbore, reci ne svemu što ne želiš, igraj se napolju, zaljubi se u prirodu, budi hrabra, uvek si lepa, govori mnogo, govori glasno, niko ne sme da te dira, uvek ću te braniti, uvrede su nasilje, čitaj, igraj se, trči, budi predsednica, budi samo svoja, uvek si lepa, pametna si, hrabra si.

15. Budi dobro, devojko

Uči, uči, uči, brini o sebi, pomozi svima kojima treba pomoć, pomozi drugim devojkama, pravi izbore, druži se, bavi se politikom, glasaj, angažuj se, lepa si, lepa si, govori, govori glasno, raduj se, uči strane jezike, putuj, uživaj u životu, bavi se politikom, gledaj filmove, gledaj predstave, idi na koncerte, čitaj, čitaj, čitaj, uvek si lepa, pametna si, hrabra si.

16. Budi dobro, ženo

Uči, čitaj, čitaj, čitaj, pričaj o osećanjima, pričaj o potrebama, pričaj s decom – ako si ih rodila ili usvojila, pričaj o sebi, glasaj, angažuj se, pomozi onima kojima je to najpotrebnije, pomozi drugim ženama, dođi na protest, bavi se politikom, govori glasno, ne dozvoli da te vređaju, ne trpi nasilje, lepa si, pametna si, hrabra si.