Nasilje nad ženama – kako ga prepoznati i kako reagovati?

Pod nasiljem nad ženama se podrazumeva bilo koji akt rodno zasnovanog nasilja koje je posledica fizičke, seksualne ili psihološke patnje žene. Ova vrsta nasilja je ukorenjena u društvenoj nejednakosti između muškaraca i žena. Nasilje se može dogoditi i u privatnom i u javnom životu žene, a najčešći oblik je intimno partnersko nasilje. Procenjuje se da je svaka treća žena na svetu doživela fizičko i/ili seksualno partnersko nasilje ili nepartnersko seksualno nasilje tokom života. Pored toga, 27% žena uzrasta 15 do 49 godina je u partnerskoj vezi doživelo neku vrstu fizičkog ili seksualnog nasilja od strane partnera. Nasilje nad ženama posledično može voditi i smrtnom ishodu – čak 38% ubistava žena izvršeno je od strane njihovih partnera.

Nasilje nad ženama

Koja grupa žena je u većem riziku od doživljavanja nasilja?

Određeni lični i društveni činioci predstavljaju faktore rizika koji povećavaju verovatnoću javljanja nasilja nad ženama. Oni su:

  • Nizak nivo obrazovanja
  • Prethodno iskustvo nasilja u porodici – osoba koja je doživela zlostavljanje kao dete ili prisustvovala porodičnom nasilju
  • Zloupotreba alkohola
  • Društveni činioci kao što su nizak nivo zapošljivosti žena i nizak nivo rodne ravnopravnosti

Šta mogu biti znaci da je osoba koju poznajete žrtva nasilja?

Iako postoje faktori rizika za nasilje nad ženama, važno je napomenuti da nasilje ne poznaje granice, boju kože, uzrast, nivo obrazovanja ni društveni status – ono može da se desi svakoj ženi. Zbog toga je važno da žena dobije podršku iz svoje okoline i onda kada se ne obrati direktno za pomoć. Najčešći razlozi za izostajanje prijavljivanja nasilja su strah od osude od strane okoline, strah da im niko neće verovati, finansijska zavisnost od partnera, nedostatak znanja o dostupnim resursima za pomoć i normalizovanje nasilja.

Neki od znakova koji mogu ukazivati na to da vaša poznanica / prijateljica / koleginica / član porodice doživljava nasilje:

  • Deluje kao da se plaši svog partnera i da ne želi da uradi nešto što će ga razljutiti
  • Emocionalno se povlači i udaljava od članova porodice i prijatelja i izbegava susrete sa bliskim osobama
  • Prekida razgovor kada partner uđe u prostoriju
  • Partner se prema njoj ponaša kontrolišuće, ljubomoran je i preterano posesivan, određuje njen pristup finansijama, to kako se oblači i sa kime se viđa
  • Deluje kao da gubi na samopouzdanju, ispoljava nervozu i tugu
  • Ima znake fizičkih povreda (modrice, ožiljci) koje se trudi da prikrije

Šta možete da učinite?

Ukoliko posumnjate da je žena u vašem okruženju žrtva nasilja, evo nekoliko preporuka na koji način joj se možete obratiti i ponuditi joj pomoć i podršku:

  • Priđite osobi u trenutku i u prostoru u kom se oseća bezbedno i u kom imate privatnost.
  • Započnite svoj apel kroz iskazivanje brige, npr. „Brinem se zbog tvoje bezbednosti“ ili „Brinem se da ti neko čini loše“.
  • Dajte prostor osobi, saslušajte je. Nikako nemojte preispitivati njene iskaze ili iskazivati osudu za njeno ponašanje.
  • U razgovoru se fokusirajte na dobre stvari o njoj, i dodatno naglasite brigu za njenu bezbednost i činjenicu da nije njena krivica to što trpi nasilje.
  • Pružite joj utehu i normalizujte to što se oseća izgubljeno, zbunjeno ili uplašeno.
  • Ponudite konkretnu pomoć koju zaista i možete da joj pružite – npr. pomoć oko brige oko dece, pomoć pri prijavljivanju policiji, itd.

Oporavak od nasilja može biti dugotrajan, ali od ključne važnosti je podrška koju žena dobija od svoje okoline. Nasilje nije lični problem – nasilje nad ženama je problem javnog zdravlja, tiče se svih nas i moguće je sprečiti ga.

Izvori:

  1. United Nations. (1993). Declaration on the elimination of violence against women. https://www.un.org/en/genocideprevention/documents/atrocity-crimes/Doc.21_declaration%20elimination%20vaw.pdf
  2. World Health Organization. (2021). Violence against women. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-women
  3. https://www.centerforpreventionofabuse.org/i-need-help-for-someone-else/helping-domestic-violence-victims/
  4. https://kpu.pressbooks.pub/nevr/chapter/why-do-survivors-not-report-to-police/