Saglasnost i druge priče

Saglasnost - Isanbulska konvencija

“Happy-end”

„Marija, čitaj mi, hoću da znam da li će se Onur i Šeherezada pomiriti“ rekla je moja baka. Tokom čitanja titlova starijoj ženi koja željno iščekuje lažni happy-end, shvatam da je Onur primorao Šeherezadu da ima seks sa njim kako bi joj dao novac za lečenje deteta i da je on „voli i poštuje“, iako sve ukazuje suprotno. Baka mi objašnjava da taj iznuđeni seks nije silovanje. Glavni argument je „Nije se branila. Ma, htela je i ona. Pa, voli je čovek, šta je drugo mogao? Zar ne vidiš da je to bio nesporazum i da su zaljubljeni i srećni?!“ Bako, romantizuješ nasilje! Nažalost, ne romantizuješ ga samo ti, već i moje drugarice, a ponekad i ja… Žašto je to tako?

Istanbilska konvencija i definicija silovanja

Živimo u kulturi u kojoj dominiraju muškarci i u kojoj nas od malih nogu bombarduju seksističkim i opresivnim porukama. Pre nego što neke žene završe u kontrolišućim i nasilnim odnosima, već su psihološki izmanipulisane zabavnim sadržajem koje romantizuje i normalizuje rodno zasnovano nasilje, poput serije „Hiljadu i jedna noć“. Izlaganje nasilno-ljubavnom zabavnom sadržaju povećava rizik da se deca i odrasli ponašaju agresivnije, šalje nezdravu poruku mladima da devojke postoje da bi zadovoljile potrebe partnera, a ako vole nasilnog muškarca, da i dalje mogu da žive srećno do kraja života. Međutim, promovisanje takvih obrazaca vekovima, ostavilo je trajne posledice. A, jedna od njih je i definicija nasilja u zakonskom okviru.
Većina država u svetu, među kojima je i Srbija, imaju definciju silovanja koja se zasniva na upotrebi sile, a ne na nedostatku saglasnosti, za šta se, u skladu sa Istanbulskom konvencijom, zalaže i Evropski sud za ljudska prava. Srbija je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine gde se izričito zahteva da države promene definiciju krivičnog dela silovanja tako da postane kažnjiv svaki seksualni čin penetracije, učinjen nad licem koje nije dalo svoj slobodan pristanak. Prema načelima Istanbulske konvencije, Šeherezada je bila silovana, iako bi moja baka govorila suprotno. Naime, Šeherezada nije mogla da da slobodan pristanak, jer nije imala izbor. Primorana teškim životnim uslovima i okolnostima, kao i činjenicom da odgovor koji daje donosi kardinalne posledice, izbor ne može biti slobodan. Ne kao odogovor koji dovodi do smrti deteta; da kao odgovor koji daje mogućnost njenom detetu da živi. Da li je to slobodan izbor? Naravno da ne!

Saglasnost

Odsustvo pristanka mora postati globalni standard za definiciju silovanja. Silovanje je oblik rodno zasnovanog nasilja za koje je globalno široko rasprostranjena nekažnjivost za počinioce i predstavlja kršenje ljudskih prava žena i devojčica koje je zabranjeno međunarodnim pravom o ljudskim pravima. Pozivamo sve građane i građanke da se više informišu o konceptu saglasnosti, definiciji silovanja u zakonskom okviru širom svetu i Srbiji, i da se pridruže kampanjama u okviru 16 dana aktivizma koje imaju za cilj da se promeni svest o rodno zasnovanom nasilju, silovanju i saglasnosti. Zajedno možemo više!