Game of Clouds

Igra prestola. Serija koja je zavrtela pamet celom svetu. Serija puna intriga, legendi i likova gde ne postoje dobri i loši momci. Ukoliko ste proteklih godina bili na pustom ostrvu, i niste upoznati sa serijom, nema smisla čitati dalje. Odgledajte seriju na HBO on Demand, pa se vratite ovde. Ovaj tekst će Vas čekati.

Dakle, iako se radnja dešava u nepostojećem svetu leda i vatre koga vodi magija, mnogo lekcija se može primeniti i na ovaj naš svet, svet tržišta i korisnika koga vode bajtovi. Ono što je zajedničko za oba sveta su izazovi, želja da se bude iznad drugih, da se vlada svojim delom sveta, bilo da je u pitanju mitski kontinent Westeros, ili deo tržišta u okviru svoje delatnosti. Izbor pravog partnera u poslovanju predstavlja sličan zadatak kao i izbor saveznika u Westerosu.

Današnja tržišta umnogome podsećaju na “Igru prestola“. Savezništva se sklapaju iz interesa, sklapaju se tajni savezi sa ciljem da se nadvladaju protivnici. Bez pravilne primene IT tehnologija, nećete moći da se oduprete konkurenciji i opasnostima koje vrebaju. Osnovne lekcije koje nas “Igre prestola“ uče, a koje se mogu primeniti na upotrebu Cloud tehnologije na www.oblaci.rs, se mogu sabrati u nekoliko kratkih crtica.

  1. Valar morghulis

Svi umiru. Na kraju krajeva, svaki posao će propasti. Poslujte na staromodan način, i vrlo brzo ćete shvatiti značenje ove rečenice. Ono što treba uraditi je reći „ne danas“. Bez IT-a, nećete stići daleko. Za tako nešto je potrebno izabrati partnera koji nije tu od juče i koji će tu biti i sutra. Potrebno vam je nešto što vaše poslovanje može jednostavno pratiti po ceni i fleksibilnosti. Nešto što ćete koristiti na jednostavan način i baš onoliko koliko vam treba. IT je skup, potrebno je pažljivo planirati resurse i imati visoko stručne zaposlene koji će održavati opremu. Ipak, ako koristite Oblake, to ne mora biti tako. Jednostavna i gotovo trenutna implementacija servisa, jednostavno održavanja i stručna tehnička podrška čine mts izuzetnim saveznikom. Plaćate samo ono što koristite, i možete u svakom trenutku jednostavno povećati resurse koji su Vam potrebni.

  1. Rains of Castamere

Koliko su Vam puta obećavali veselje a priredili Vam „Crveno venčanje“? Primamljive ponude obično prate zloglasne „zvezdice“ sa vrlo sitnim slovima na dnu brošure? Oglašavaju vrlo povoljan hosting i čuvanje podataka dok u sitnom fontu piše da ste sami zaduženi za backup, kao i da se podaci nalaze na serveru u inostranstvu? Piše neograničen pristup, dok u stvarnosti to znači da je X GB saobraćaja ka serverima uključeno u cenu, dok se za preko toga plaća po prenetim GB. Ukoliko se odlučite za Oblake, Vaši podaci su zaštićeni, i na raspolaganju samo Vama, i što je najbitnije – ne napuštaju granice Srbije. Saobraćaj ka i od Vaših servera se ne meri. Što više podataka razmenite, vaše poslovanje će biti bolje, a samim time bićete i naš zadovoljni partner. Kada na portalu odaberete uslugu koja Vam je potrebna, jasno vidite naknadu koju ćete platiti. Nema sitnih slova i zvezdica i fusnota.

  1. Eddard Stark

Niko nije naivnije stradao od Neda Starka. Ostavio je udovicu i četvoro dece iza sebe, samo zato što je verovao slatkim rečima Littlefinger-a. Jedno su reči, a drugo dela. Pravi saveznik će vam ponešto i garantovati. Oblaci Vam već u početku garantuju neprevaziđenu stabilnost usluge. 99,9% vremena, vaša usluga će vam biti na raspolaganju. Ukoliko potrebe Vašeg poslovanja zahtevaju veći procenat dostupnosti, mts Oblaci Vam pružaju SLA (Ugovor o kvalitetu usluge) koji garantuje čak do 99,99% dostupnosti (maksimalno 4 minuta izgubljeno godišnje) u okviru Platinum paketa.

  1. The night is dark and full of terrors

Kraljevstvo preko Zida, predstavlja deo gde lutaju utvare, od kojih se čovečanstvo štiti ogromnim ledenim Zidom. Na sličan način, Internet je mesto neverovatnih mogućnosti i sa još više opasnosti. Da li imate mogućnosti da se borite protiv svih njih? Imate li svoj „Zid“? Vaše poslovanje na Oblacima je zaštićeno. Višestruke zaštite koje održavaju IT eksperti garantuju bezbednost Vaših podataka. Samo neki od moćnih oružja u borbi protiv mraka su Trend Micro antiviruszaštita od DDoS napada, izuzetno moćan a ipak jednostavan za upravljanje firewall. I sve to bez dodatnih troškova.

  1. „Any man who must say, I am the king, is no true king.“ – Tywin Lannister

Poštovanje se ne može nametnuti. Potrebno ga je steći. Potrebno je izgraditi poverenje. Svaka usluga na Oblacima se može isprobati do mesec dana besplatno. Proverite samo da li su Oblaci upravo ono što predstavljaju. Sami steknite utisak i steknite poverenje u Oblake.

  1. Dracarys!

Jedno od  najmoćnijih oružja u „Igri prestola “ su zmajevi. Uvek su u okolini svoje gospodarice Denerys, sami brinu o sebi i jednostavno se pozivaju. U borbi na tržištu, potrebno Vam je nešto što možete jednostavno pozvati, što je uvek sa vama i što je u stanju da samo o sebi brine. Oblaci su raspoloživi sa svake tačke na planeti. Ne brinete o napajanju i hlađenju opreme. Unapređenja softvera i obnavljanje licenci se rade automatski bez potrebe da brinete. Samo je potrebno da „pozovete“ Oblake i oni će se na Vašu konkurenciju obrušiti sa neba, poput zmajeva, i pomoći Vam kada je najpotrebnije. Oblak je zmaj!

Posetite Oblake, postanite korisnik i osvojite svoj Gvozdeni presto.