Aplikacija „BEOGRAD PRIČA“: Razgledanje grada moguće i uz pomoć mobilnog telefona

Znamenitosti o kojima želimo više da znamo, a koje decenijama krase Beograd, od sada je moguće otkriti iz potpuno novog ugla. Besplatna aplikacija „Beograd  priča“  pruža doživljaj nesvakidašnjeg razgledanja najvažnijih gradskih lokacija mobilnim telefonom.

Istorijski podaci, zanimljivosti i anegdote koje se vezuju za kulturno-istorijske objekte jedne od najlepših metropola u ovom delu Evrope, moguće je čuti i videti korišćenjem ove aplikacije za mobilne telefone. U prvoj fazi obuhvaćeno je trideset lokacija među kojima su i: Pobednik, Terazijska česma, zgrada Predsedništva i kafana Znak pitanja. Kako se aplikacija bude razvijala, spisak znamenitosti će biti proširen.

Upravo ispred ovog hotela se može čuti zanimljiva sudbina čuvene Terazijske česme i da je skoro pola veka ova česma stajala na sred Terazija, na mestu na kome se nekad nalazio rezervoar za vodu u obliku kule. U vreme radova na regulaciji, 1911. godine preneta je u portu topčiderske crkve, odakle je 1975. godine vraćena na Terazije, ali ne na mesto na kome je prvobitno podignuta već na plato ispred hotela. O poreklu imena Terazije i druge zanimljive istorijske podatke moguće je saznati pokretanjem aplikacije „ Beograd priča“.

Nakon preuzimanja aplikacije „Beograd priča“ sa Google Playa , dovoljno je da se kamera smart telefona usmeri ka nabližoj željenoj lokaciji, telefon će je prepoznati i na ekranu će se prikazati niz kratkih tekstova koje prati i audio-vodič. Ucrtane mape, koje korisnika vode kroz prošlost i sadašnjost Beograda, omogućavaju da se planira razgledanje, dok aplikacija turistu vodi najpogodnijom rutom.

Pri svakom sledećem pokretanju aplikacije Internet konekcija nije potrebna. Od kada je puštena na Google Play, aplikacija na kojoj su zajedno radili Telekom Srbija i Turistička organizacija Beograda, preuzeta je 6.744 puta i ima prosečnu ocenu 4.63.  Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku za  „Android“ i za „Ajfon„.
Projekat će se u budućnosti razvijati po etapama, a Novi Sad je sledeći grad koji će biti dostupan turistima za  razgledanje mobilnim telefonom.
Besplatna mobilna aplikaciju Montenegro Talking na raspolaganju je korisnicima u Crnoj Gori. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i kompanija M:tel Crna Gora obezbedili su  skoro 70 turističkih lokacija koje su korisnicima dostupne putem mobilnog telefona. U prvoj fazi obuhvaćene su najznačajnije lokacije u Podgorici, Cetinju i Primorju.