Uznemiravajući pozivi i poruke: Kako ih se rešiti?

Bilo da su vam upućeni skriveni pozivi i neprijatne poruke od osobe koju ne poznajete ili vas uznemirava osoba sa kojom više ne želite kontakt, svakako je situacija koja izaziva stres, a neretko može da preraste i u strah. Dobro je znati da ova neprijatna situacija, u kojoj se svako od nas može naći, nije nerešiva. Predložićemo vam nekoliko mera koje možete da preduzmete kako biste zaustavili nepoželjni telefonski saobraćaj koji vam je upućen.

Prijavite nama uznemiravanje

U svom mobilnom telefonu sačuvajte uznemiravajuću SMS poruku ili dokaz o uspostavi veze i prijavite uznemiravanje u nekoj od naših poslovnica ili nam pošaljite faks na broj  011/3342-960.

Ukoliko šaljete izjavu faksom, u njoj je potrebno da navedete:

–           vreme prijema poziva ili poruka (ne sadržaj)

–           svoj pretplatnički broj

–          broj koji vrši uznemiravanje

Uz izjavu je potrebno  da dostavite i fotokopiju važeće lične karte.

Podesite automatsko odbacivanje poziva na vašem pametnom telefonu

U zavisnosti od vašeg uređaja i Android verzije koju koristite,  razlikovaće se i načini na koji se blokiraju pozivi. Na primeru Samsung Galaxy S2 možete videti kako se jednostavno u nekoliko koraka automatski blokiraju pozivi. Neophodno je ući u opciju Podešavanja, izabrati Poziv a potom Odbijanje poziva.

U okviru opcije Odbijanje poziva treba izabrati Listu za automatsko odbacivanje poziva i na +Dodaj uneti osobu na čije pozive ne želimo da se javimo.

U okviru opcije za automatsko odbijanje poziva postoji mogućnost da se poziv odbaci sa tekstualnom porukom. Možete već odabrati ponuđen sadržaj tekstualne poruke ili da je sami sastavite tako što uđete na opciju Podešavanja, izaberete Poziv a potom opciju Podesi poruke odbijanja i na +Kreiraj napišite tekst koji želite da se pošalje osobi koja je na listi za automatsko odbijanje poziva.

Podešavanje automatskog odbijanja poziva na ostalim mobilnim telefonima koji koriste Android platformu funkcioniše po sličnom principu.

Android aplikacije za blokiranje poruka i poziva

Ukoliko ipak ne želite da se obratite nama kao operatoru, a posedujete pametan telefon, neprijatne pozive ili poruke jednostavno možete blokirati. Na GooglePlay-u  je u ponudi veliki broj Andriod aplikacija, koje omogućavaju blokiranje poziva ili poruka. Predstavićemo besplatnu aplikaciju Call and SMS Easy Blocker koja se prilikom testiranja pokazala kao veoma praktična.

Prilikom pokretanja aplikacije videćete u donjem desnom uglu opciju Add, koja omogućava da se dodaju nepoželjni brojevi na blok listu.

Aplikacija Call and SMS Easy Blocker nudi mogućnost blokiranja poziva i poruka tako da se oni ne prikazuju na ekranu telefona, kao ni među propuštenim pozivima. Blokirani pozivi i poruke završavaju u aplikaciji i samo su tamo vidljivi. Dakle, ukoliko sami ne uđete u aplikaciju nećete videti poruke i pozive koji vas uznemiravaju.