Devet godina Mondo portala: Od WAP izdanja do medija za sve uređaje

Mondo, jedan od najposećenijih portala sa mobilnog telefona u regionu, danas obeležava devetu godinu svog postojanja. Prvi put je, kao mobilni portal, pušten u rad 27. septembra 2004. godine, i već prvog dana beleži preko dva miliona pregledanih stranica. Ovaj  podatak govori mnogo, naročito kada se ima u vidu da je Mondo WAP tada bio dostupan samo korisnicima Telekoma Srbija. Mondo Web izdanje dobija godinu dana kasnije, tačnije 1. decembra 2005. godine.

Za ovih devet godina stasao je u pravu redakciju, koja na visokom nivou obrađuje teme iz polja društva, kulture, sporta, ekonomije, zabave i tehnologija. Na njemu ste mogli da pročitate reportaže novinara koji su izveštavali sa lica mesta sa, između ostalog, Olimpijskih igara (Peking 2008, London 2012), Svetskog i Evropskog prvenstva u fudbalu i košarci, Svetskog kongresa mobilne tehnologije u Barseloni (2012, 2013), osam izdanja EXIT festivala, MTV nagrada u Berlinu, Eurosonga, parlamentarnih i predsedničkih izbora i brojnih drugih događaja. Samo u 2012. godini na Mondu je pregledano oko 560.000.000 stranica u vidu tekstova, fotografija i video klipova.

Brojne ličnosti iz javnog života Srbije su rado posećivale redakciju Monda i odgovarale na sva novinarska pitanja. Tako je publika imala priliku da čita intervjue sa Ivanom Španović, Ilijom Bozoljcem, Živkom Gocićem, Milošem Bikovićem, Petrom Strugarom, članovima grupa The Frajle, Deca loših muzičara, S.A.R.S, Darwood Dub, Dejanom Stankovićem,  Robertom Prosinečkim, Igorom Rakočevićem, Milicom Mandić i desetinama drugih uspešnih pojedinaca.

Atletičarka Ivana Španović u redakciji Monda

Sa popularizacijom društvenih mreža, Mondo portal je svoje izveštavanje prilagodio novim trendovima u novinarstvu, pa svoje naloge na Facebook , TwitterInstagram i Youtube  kanalu aktivno koristi u cilju plasiranja vesti.

Samo jedan od primera korišćenja društvenih mreža kao posebnih kanala za plasiranje informacija je ovogodišnje veliko nevreme koje je zahvatilo prestonicu.  Kako bi dočarala atmosferu,  redakcija Monda se odmah oglasila na svim svojim komunikacionim kanalima sa tekstom, fotografijom i snimkom. Po ovom principu pristupaju svakoj aktuelnoj temi koja čitaoce može da informiše, edukuje ili zabavi.

Svako ko želi da pristupi bogatim Mondo sadržajima,danas to može da uradi na način koji mu najviše odgovara: putem smart telefona, tablet uređaja ili sa bilo kojeg računara.  Dostupna je nova i unapređena Android aplikacija, kao i sajt za tablet uređaje kojem se prilazi kroz browser na adresi m.mondo.rs.  Od skoro i korisnici Apple uređaja mogu redovno posećivati Mondo sa svojih uređaja, jer je dostupna i besplatna Iphone aplikacija.

Pored samog sadržaja, korisnicima mt:s mreže je posebno značajna mogućnost da putem Mondo portala pošalju 10 besplatnih poruka dnevno u okviru mreže.

I u narednom periodu očekujemo od redakcije Mondo portala da nastavi sa plasiranjem kvalitetnog sadržaja iz svih sfera, a posebno preporučujemo odeljak Mob&It koji se bavi telekomunikacionim trendovima.