Koje je najbolje mesto u stanu za WiFi ruter?

Optimalna brzina WiFi signala, pored odgovarajućeg internet paketa, uslovljena je i mestom na kojem se nalazi WiFi ruter. Zašto je važno gde je smešten uređaj za pristup internetu? Ruter je uređaj koji unutar kutije ili na njenoj površini ima smeštenu antenu putem koje emituje elektromagnetne talase. Ti talasi slabe prilikom prolaska kroz prepreke, reflektuju se od određenih stvari, katkad se ponište, a ukoliko ih ima više na jednom prostoru događa se i da međusobno smetaju jedni drugima.

Na ovom snimku je demonstrirano kako signal u jednom desetomilionitom delu sekunde pokriva ceo stan, odbija se od prepreka i slabi kroz zidove. Zone slabog pokrivanja su ovde vidljive i obeležene tamnijim bojama. U njima internet signala gotovo da nema ili je izuzetno slabog inteziteta. Ovo ne mora da bude slučaj sa vašim WiFi ruterom!

Predlažemo 7 saveta za očuvanje jakog internet signala:

  1. Postavite ruter na centralnu lokaciju stana ili kuće. Ukoliko se uređaj postavi pored komšijskog zida pola snaga internet signala će se rasuti ka oba doma.
  2. Postarajte se da uređaj ne bude postavljen pored metalnih ili staklenih površina, jer one stvaraju veliku refleksiju signala. To praktično znači da kuhinja, na primer, nije dobro mesto za Wi-Fi ruter.
  3. Imajte na umu da Wi-Fi ruter ne treba smestiti u neposrednu blizinu mikrotalasne pećnice. Kućni aparat, kao što je mikrotalasna, zrači elektromagnetne talase na istoj frekvenciji kao Wi-Fi ruter i u potpunosti mu ometaju rad.
  4. Bilo bi idealno da prilikom postavljanja rutera odaberete neku visoku poziciju poput vrha ormana. Prilikom planiranja odgovarajućeg mesta za ruter treba imati na umu i da prepreke poput stolova ili stolica mogu biti ometači signala. Pravilo visine treba primeniti i na dvospratne objekte, pogotovo ako želite istu jačinu signala u celom objektu.
  5. Ukoliko želite da signal bude dobar na vašem spratu, postavite antenu u vertikalan položaj, a ako želite da signal bude dobar i na spratu iznad vas, stavite je u horizontalan položaj. Idealno bi bilo da imate ruter koji ima dve antene jer tako možete da pokrijete oba slučaja. Ukoliko pak ruter nema vidljivu antenu, čiji položaj može da se menja, najbolje je staviti ga u onaj položaj kako je uputstvom predviđeno.
  6. Ako ste u mogućnosti, ne stavljajte ruter u prostoriju gde ima puno ljudi. Ljudsko telo u sebi ima dosta vode, a voda apsorbuje Wi-Fi signal i slabi ga.
  7. Izbegavajte smetnje iz neposredne okoline. Ovo je čest slučaj u zgradama gde veliki broj stanova ima svoj Wi-Fi, veliki broj korisnika telefona sa uključenim Bluetooth opcijama i slično. Najbolji način je da frekvenciju na vašem ruteru podesite na 5 GHz, jer je taj opseg manje opterećen. Druga opcija je da sami radite planiranje radio kanala koji koristi vaš ruter, ali to je ipak bolje da prepustite profesionalcu.

Wi-Fi ekstender

Ovi uređaji su sve češći na našem tržištu i služe da signalom pokrijete neki deo stana ili kuće koji niste uspeli pokriiti jednim ruterom. Koštaju nekoliko hiljada dinara i laki su za podešavanje. Ekstender je potrebno postaviti na kraj zone pokrivanja sa Wi-Fi signalom, gde je signal još uvek solidne jačine i pustiti ga da pokriva udaljeniji prostor .

WiFi ekstender

WiFi ekstender

Podešavanje ekstendera je lako putem mobilnog telefona. Za uređaj se preuzme odgovarajuća aplikacija sa Google/Apple store-a i uređaj se uključi direktno u utičnicu u zidu.

Preko mobilnog uređaja spojimo se na Wi-Fi ekstender putem njegove Wi-Fi mreže i izvršimo podešavanja. Ekstender će pretražiti sve dostupne Wi-Fi mreže, zamoliti nas da odaberemo i ulogujemo se na našu, a onda može proširiti i neku drugu mrežu, sa istim parametrima pristupa kao što su njeni ili sa nekim novim.

Ukoliko želite možete i sami da uradite projekciju Wi-Fi signala u vašem stanu koristeći aplikaciju WiFi Solver. Aplikacija nije besplatna i košta 0,66 dolara. Ukoliko vi imate neku za koju znate da je dobra i jeftina javite nam u komentarima i navešćemo je ovde.