Pizza dostava i gradski saobraćaj kao budućnost IT-a

Zamislite da imate dizel-agregat u podrumu.

Svako od vas. I da taj agregat zadovoljava sve vaše potrebe za strujom. Idealna situacija, reklo bi se. Sve dok se rezervoar agregata ne isprazni, pa ceo podrum smrdi na „naftu“. Ili dok ne dođe vreme za mali servis? Ili kada ubacite u sobu novu 4k plazmu od 60 inča čijih 350W potrošnje počne da gasi sijalice po kući.

Nezgodno, zar ne? Kada bi samo imali čist priključak na električnu mrežu, gde bi remonte obavljao neko drugi, a ukupna snaga koju trošite dolazi u količinama u kojima je potrebna, a vi plaćate samo ono što ste potrošili? Struja-kao-servis? Samo malo, pa to postoji. I to ceo vek.

Zašto sve ovo pišem i trošim i vaše i svoje vreme na hipotetičke situacije? Prosto zato što želim da skrenem pažnju da su mnogi bitni aspekti u ljudskim životima postali usluga. Ne znate da vozite, ili jednostavno volite da spavate dok putujete na posao- transport-kao-servis (ako uspete da nađete mesto u prevozu). Ne znate da razvučete testo- pizza-kao-servis. Ono što je zajedničko za „nešto-kao-servis“ je da krajnji korisnik ne zna kako se stvaraju vrednosti koje mu se nude kao usluge, ne razmišlja o problemima koje treba prevazići da bi se servis realizovao, on je samo krajnji korisnik koga interesuje da mu usluga bude na raspolaganju kada mu treba, u količini koja mu je potrebna i da plati onoliko koliko je potrošio.

Ono što daje celoj priči poseban obrt, je da je ovaj koncept totalno zaobišao jednu od najkreativnijih i najbrže rastućih tržišta u ljudskoj istoriji- IT. Sve do sada. IT eksperti su izmislili „toplu vodu“ i počeli da nude svoje resurse kao servis. Tako da danas možete imati svoju ogromnu server salu, a da ne znate gde se nalazi, kako izgleda i ko je njen proizvođač, a sve zahvaljujući Cloud computing-u.

Cloud computing omogućava da imate svoje servere „negde tamo“ na internetu, i da im jednostavno možete prići sa bilo koje tačke globusa koja poseduje makar pristojnu vezu sa Internetom. Možete duplirati snagu svojih servera, ne za dva meseca, čak ni za dva dana, već za dva minuta. A zatim to možete koristiti samo jedan dan, ukoliko vam je to potrebno. Možete kupovati licence za softver na mesečnoj bazi i u tačno onolikom broju koji je vama potreban. I sve to ne razmišljajući o održavanju, potrošnji, hlađenju, proširenjima i servisu infrastrukture ili o roku isteka licenci, o tome ko je reseller i da li morate platiti karticom ili uplatnicom. Sve to, i mnogo više možete uraditi sa Oblacima Telekoma Srbija. Posetite www.oblaci.rs i uplovite u uzbudljiv svet Cloud computing-a, koji vam otvara neverovatne mogućnosti koje nikada do sada nisu bile u vašem dosegu.

A možda imate data centar u podrumu?