Uloga interneta u našem obrazovanju

Kako da spasite princezu

Stara kineska priča govori o tome kako je vitez spasao princezu zatočenu na vrhu zamka. Zamak je bio previsok, te su se vitez i princeza mogli videti, ali je bilo nemoguće proći kroz sve straže i osloboditi zatočenicu. Vitez se za trenutak osetio nemoćno, ali je ubrzo primetio slabost u odbrani zamka: zamak se oholo oslanjao na svoju visinu i nije bilo nikoga ko bi spolja osmatrao visoki zid.

Vitez je pomislio da princezu može osloboditi, ako joj dostavi uže kojim će ona sići u slobodu. No, zamak je bio previsok. Uže je bilo nemoguće dobaciti do vrha. Ali, postojala je jedna udaljena mogućnost.

Vitez je pronašao najtananiju svilenu nit i vezao je za bubu jelenka. Ovom stvoru namazao je rogove medom i postavio ga na zid utvrđenja. Sledeći privlačan miris meda, buba se uspinjala uz tvrđavu, sve dok nije stigla do sobe u kojoj je bila usamljena princeza. Princeza je dohvatila svilenu nit, a vitez je na nit vezao običan konac. Kada je princeza svilenom niti do sebe dovukla konac, princ je na njega zavezao kanapčić, a na njega kanap, a na kraju je na kanap vezao uže koje je princeza postepeno dovukla do svoje sobe, vezala ga i najzad se pažljvo spustila u slobodu.

Pouka ove priče je u postepenosti i pravilnom redosledu poteza. Ne može se odmah primeniti najsnažnije sredstvo ako ste u izgubljenoj poziciji. Morate se kretati postepeno dok ne dođete do rešenja koje će da vas zadovolji i prevede u stanje slobode.

Ima li planete Nibiru?

Danas je internet postao moćan izvor saznanja. Iako skeptici još uvek ne prihvataju savete doktora Gugla, izgleda kao da oni ipak gube bitku, jer je na internetu moguće naći odgovore na većinu naših nedoumica. Ovde, međutim, postoji jedan problem. Problem se sastoji u našoj nesposobnosti da razumemo podatke koji nam se nude. Iako lako možemo doći do informacije, nije nam jasno kako da je utkamo u sistem naših znanja. Pre nekoliko godina, dve hiljade dvanaeste, jedna moja prijateljica bila je uznemirena zbog činjenice da nam se približava planeta Nibiru i na internetu smo morali da proverimo da li je to zaista tako. Nakon kratke pretrage, naišli smo na pisanje jednog astronoma iz NASA koji je jasno govorio: planeta Nibiru, niti bilo kakva druga tako velika planeta nam se ne bliži, inače bismo je već videli na nebu. Tako veliko nebesko telo ne bi se moglo prevideti. Dakle, iako je već na samom početku bilo lako naslutiti da nema ništa od smaka sveta u 2012, ipak je bilo lepo čuti jednu lucidnu opservaciju Nasinog stručnjaka.

Moja prijateljica je dobro obrazovana osoba, sa završenim fakultetom, pa ipak je bila pokolebana pričama o majanskom kalendaru i kraju sveta u 2012. Internet nam je ponudio mogućnost da nađemo dobar izvor informacija i oslonivši se na njega oslobodimo se strepnje, ili nejasnoće, međutim, da bismo se oslobodili nejasnoće, nešto pre toga mora da nam bude jasno. Moramo da imamo kvalitetno osnovno obrazovanje, inače ćemo se povoditi za svakom interesantnom besmislicom.

Predmet nekog drugog razmatranja može biti kako da odaberete svoju interesantnu besmislicu. U ovom članku, potražićemo i nekakav smisao.

Ali, kako da krenemo u ovu potragu?

Povežite se

Najpre, uzmite ADSL, ili jedan od atraktivnih paketa mts-a sa mnogo, mnogo mobilnog interneta. U ovoj potrazi za znanjem, trebaće vam mnogo informacija, mnoge od njih biće pogrešne, ili nedovoljne, neke će vas navoditi na pogrešne tragove, ali ćete na kraju, u to duboko verujem, otkriti ono što je najbolje i za vas i za one koji vas vole. Pretpostaviću da ste za ovu potragu za znanjem uzeli mobilni paket Soko, neki dobar internet paket, uz upotrebu ADSL-a, ili mobilni internet sa modemom koji možete poneti uz svoj lap top. Povezanost je presudna za našu saznajnu moć: bez nje naše saznanje postaje sporo i skriveno. Niti ga bez nje možemo sticati, niti preneti na druge. Iako je tačno da najveći deo našeg znanja dugujemo generacijama koje nisu imale internet, tačno je i da se naše saznanje uvećava i ubrzava nakon otkrića interneta i da je naš ulazak u ovu novu tehnologiju od ogromne koristi i za nas i za zajednicu. Nemojte potceniti novi kvalitet koji ćete steći jednom kada se priključite na veliku mrežu. Njime ćete moći da pomognete i sebi i drugima, jer će vaše znanje drugima biti zanimljivo i korisno.

Kako da se obrazujemo?

Mislim da je najbolji početak da izrazimo zahvalnost svojim roditeljima, prijateljima i učiteljima od kojih smo toliko toga saznali. Bez njih je naše razumevanje informacija sa interneta nemoguće. Sledeći korak je da temu koja nas zanima unesemo u Guglovu mašinu za pretraživanje i dobijemo rezultate. Tako počinje naš put do istine.

Pitajte Gugl sve što vam nije jasno, on će se makar truditi da vam ponudi neke odgovore. Nemojte se stideti. Nije li sav onaj stid koji ste osećali pred drugima dovoljan da opravda slobodu sa kojom pitanja postavljate Guglu?

Eto jedne lekcije u kojoj je Gugl samo metafora za elektronsko učenje. Učitelj koji nikada nije nervozan, iako možda i ne zna sve. Dobićete mnoštvo odgovora, a neki od njih biće vam veoma korisni, možda čak dovoljni da preokrenu vaš životni put.

Veliki deo ovog vašeg puta zavisi od vaše sposobnosti da razumete strane jezike, pre svega engleski. Međutim i to je moguće prevazići. Internet nam nudi i veliki resurs za prevođenje, Gugl prevodioca, „Google Translate„. Tako možete ublažiti nedostatke svojeg znanja, iako je u ovom trenutku taj prevodilac daleko od idealnog. Svejedno, nemojte se lišiti ove izvanredne mogućnosti, pa makar vam ona i ne bila od pomoći u pojedinim još uvek neprevodivim sadržajima!

Moje potrage

Čitav niz uspelih životnih potraga o kojima danas slušamo, započeo je na internetu, od potrage za lekom, do potrage za partnerom i mnoge od njih završile su se spasenjem tražilaca i divnim, novim poglavljima u njihovom životu. I ja sam imao par takvih potraga, navešću ovde nekoliko.

Otišao sam na Jutjub i potražio odgovor na pitanje da li je moguće porasti još nekoliko centimetara nakon dvadesete godine i imao sam šta da vidim: postoji veliki broj gurua, tačnije gurua rasta (Growth Guru), koji nas podučavaju kako da dodamo još neki centimetar u kasnijim godinama. Na moje iznenađenje, to je bilo uglavnom stvar prilježnog vežbanja, prilično ostvariv cilj, a neki od njiih govorili su i da se može porasti i preko dvadeset centimetara. Iskreno, nisam ni pokušao, baš kao što nisam poverovao ni da je lako povratiti opalu kosu, ali moram reći da su me ova istraživanja veoma zabavila. Na njihovom kraju, shvatio sam da nisam uspeo da dodam, ni jedan centimetar, ni jednu vlas, ali sam svakako postao malo pametniji nakon svojih radoznalih pokušaja.

To je svakako očekivano, jer sam i na početku svojeg traženja verovao da sam pametan, te sam potragom dobio ono za šta sam verovao da ga već imam dovoljno, ali to nije retka pojava u životu da nam se dodaje ono čega već imamo u izobilju. Uostalom, velika otkrića, kao što je radijacija, ili penicilin, nastala su kao rezultat potraga za nečim drugim, a tako sam i ja još jednom shvatio da sam pametan tražeći nešto što bi se u svojoj osnovi moglo smatrati glupim.

Na Jutjubu sam otkrio da je akumulacija ljudskog znanja tako velika da se brzo mogu usvojiti i neka korisna znanja. Slučajno sam u nastavku svojih potraga naišao na naučno zasnovanu priču o masnoj ishrani, koju sam usvojio i brzo izgubio petnaestak suvišnih kilograma. Ovoj školi mnogo dugujem.

Kada ste već na Jutjubu, iskoristite još jednu mogućnost: aktivirajte titlove (captions) i oživećete svoje pasivno znanje jezika, olakšano ćete pratiti dugačke rečenice izlaganja. Engleski je danas univerzalni jezik, dobro ga prenose na samostalno generisane titlove, a nekada je moguće aktivirati i titlove na srpskom jeziku, ili nekom od regionalnih i svetskih jezika koje dobro razumemo. Odličan primer su predavanja sa TED-a, pogledajte ih. Veliki broj ovih predavanja razumljiv je i  bez znanja engleskog jezika, jer je preveden na regionalne jezike. Iz njih se mnogo toga može naučiti, a neka od njih mogu vam promeniti život, zbog svoje motivacione snage.

Zaključak

Vraćamo se na početak na kome je tanana struna od svile pomogla u spasenju princeze. Naš put je danas obrnut, jer se od širokih i moćnih kablova vraćamo tananijim medijima za prenošenje informacije! Debeli, bakarni kablovi koji su prenosili telefonske impulse širom sveta, takozvana šesto četvorka, vremenom su počeli da ustupaju mesto laganijim, optičkim kablovima i sistemima prenosa i danas do vašeg stana stiže tanano optičko vlakno, a nekada čak ni ono nije neophodno, jer je mobilna telefonija četvrte generacije postala dostupna svima.

Naš spas danas dolazi iz kabla, optičkog i iz bežične mreže najnovije generacije koja će žive i nežive aktere uvezati u moderni sistem komunikacija – IoT (Internet of Things).

Da bismo se i mi oslobodili, najpre moramo započeti našu vlastitu potragu.