mts retro: Ericsson T20s

Ericsson T20s, javnosti predstavljen početkom 2000. godine, je odličan primerak telefona koji danas istinski predstavlja značenje reči retro. Ovaj model, nas rođene sredinom i krajem 80-ih, vraća u tinejdžerske dane i podseća na vreme kada su se telefoni nosili u kožnim futrolama, okačeni o kaiš ili pojas pantalona.

Svima je dobro poznat pojam i značenje reči statusni simbol. Kroz istoriju, statusni simboli su dolazili i prolazili. Početkom osamdesetih godina bilo je prestižno posedovati mikrotalasnu i televizor sa ekranom u boji. Početkom 2000-te, bar u ovom delu Evrope, statusne simbole činili su farmerke američkog stila, diskmen i naravno mobilni telefon. Jedan od izuzetno popularnih modela bio je „Erikson na preklapanje“, odnosno Ericsson T20s.

Tih godina, specifikacija nije predstavljala važan kriterijum pri odabiru novog telefona, iz prostog razloga što su svi modeli imali gotovo identične parametre. Tada su se telefoni kupovali „na oko“, jer ukoliko pogledamo većinu modela iz tog vremena, primetićemo da su se najčešće razlikovali po obliku i dizajnu. T20s krasio je bucmast i kompaktan stil. Kućište telefona je izrađeno od veoma kvalitetne i izdržljive plastike zahvaljujući kojoj je T20s bio prijatan na dodir. Krasila ga je i veoma intuitivna tastatura, skrivena pod tankim vratancima koja nikoga nisu ostavljala ravnodušnim. Posebno smo se „primili“ na led diodu koja je na svake dve sekunde blinkala zelenom bojom, odnosno crvenom kada je baterija bila na izdisaju.

Sećamo se da je Ericsson T20s svojevremeno imao mnogo nadimaka, neki su ga zvali bucko, debeljko i sapun. Da li se vi sećate još nekog?