mts retro: Nokia 8800

Davne 2005. godine Nokia je predstavila model 8800, do tada najluksuzniji i najskuplji mobilni telefon ovog poznatog proizvođača.

Ovaj premijum telefon izrađen je od nerđajućeg čelika, a posebno je zanimljivo to što je posedovao ekran otporan na ogrebotine.
Međutim, nije imao impozantnu specifikaciju – kamera od 0,5 MP, Bluetooth, FM radio i 64 MB interne memorije čak i za 2005. godinu je delovalo nedovoljno. Takođe, ni baterija nije bila nešto čime se ovaj uređaj mogao pohvaliti. Jednostavno, kapacitet od skromnih 600mAh korisnicima je omogućavao maksimalno 3 sata neprekidnog razgovora. Verovatno je ovo jedan od glavnih razloga zašto su se u originalnom pakovanju telefona nalazile dve baterije, jedna za upotrebu i jedna za rezervu.

Složićete se da specifikacija nije bila presudna za kupovinu ovog telefona. Minimalistički stil, atraktivno metalno kućište sa hromiranom oblogom, izuzetno funkcionalna tastatura, skrivena glatkim mehanizmom klizača, učinili su da se svi na pravi pogled zaljubimo u ovaj model. Bio je obavezni „modni dodatak“ poznatih ličnosti, a najčešće su ga koristili biznismeni i menadžeri.

Na kraju moram pomenuti i da je Nokia 8800 ostvarila nekoliko „zapaženih uloga“ u popularnim filmovima i serijama. Da li se sećate u kojim televizijskim ostvarenjima se pojavljuje?