Kućni (Wi-Fi) ili mobilni (4G) internet: Kako odabrati najbolju opciju?

U današnjem digitalnom dobu, pitanje koje nam se često nameće jeste: Šta izabrati kućni (Wi-Fi) ili mobilni (4G) internet? Savetujemo vam da prvo sagledate vaše potrebe i okolnosti u kojima ćete najčešće koristiti internet konekciju, jer kod oba načina ćete pronaći prednosti i mane. Bilo bi dobro da pre donošenja konačne odluke razmotrimo nekoliko važnih faktora kao što su na pr: brzina, stabilnost, cena i sigurnost.

Wi-fi

Šta treba znati o kućnom (Wi-Fi) internetu

Ukoliko veći deo vremena provodite na istom mestu, kao što je vaš dom, kancelarija ili neka druga lokacija, važno je da u tom prostoru imate obezbeđen siguran i stabilan internet velikih brzina.

Kućni internet dolazi u različitim oblicima, uključujući bakarnu, kablovsku i optičku infrastrukturu. Optička infrastruktura se izdvaja svojom brzinom, pouzdanošću i otpornošću na smetnje.

Uređaj koji prima i emituje bežični (WI-Fi) signal, koji ujedno predstavlja i vezu između spoljnog internet sveta(WAN) i kućne mreže (LAN), nazivamo modem ili ruter.

Kada koristite kućnu (Wi-Fi) mrežu, treba znati da brzina i stabilnost variraju u zavisnosti od položaja rutera i drugih mrežnih uređaja. Ovo znači da će najbolje performanse Wi-Fi signala biti u prostoriji gde se ruter nalazi.

Ovakav tip internet veze je pogodan za kućne uslove i idealan za porodice koje koriste više uređaja istovremeno, bilo da su to članovi porodice, kolege ili gosti nekog uslužnog objekta. Poseban benefit predstavlja to što nema ograničenja u broju korisnika kao i to što se dodatno ne naplaćuje.

Da biste obezbedili sigurnost vaše Wi-Fi mreže, preporučujemo vam da obratite pažnju na  pravilnu konfiguraciju mreže, kao i na postavljanje jake lozinke.

Mobilni (4G) internet za mobilnost i pristup u pokretu

Ukoliko često putujete ili ste u pokretu a želite da ostanete povezani, 4G mobilni internet je pravo rešenje. Bez obzira gde se nalazite u određenom trenutku – na ulici, u prevozu, na putovanju ili na nekom drugom mestu, 4G mreža vam pruža brz pristup internetu, sigurnu i stabilnu vezu velikih brzina.

Jedna od najvećih prednosti 4G mobilnog interneta je što vam omogućava da svoj mobilni uređaj koristite kao hotspot. Aktiviranjem ove funkcije možete napraviti privatnu mrežu visokog stepena bezbednosti i povezati sve svoje pametne uređaje, bez potrebe za traženjem Wi-Fi mreže i unošenjem lozinke. Takođe, ukoliko želite uvek možete podeliti internet sa svojim prijateljima ili kolegama.

Važno je napomenuti da korišćenje 4G mobilne mreže može imati i svoja ograničenja koja se odnose na količinu podataka koje vaš mobilni operater, odnosno tarifa koje ste odabrali, dozvoljava. Pre upotrebe, preporučujemo vam da proverite svoj ugovor, kao i sva ograničenja i benefite koji se odnose na vašu mobilnu tarifu kako biste izbegli neželjene troškove.

Kombinacija oba tipa konekcije

Zaključujemo da kućni Wi-Fi internet često predstavlja bolji izbor za kućnu upotrebu, dok 4G mobilni internet pruža mobilnost i pristup u pokretu. Međutim, to ne znači da morate da birate samo jedan od ova dva sveta. Kombinacija oba tipa konekcije može biti najbolja opcija kako biste maksimalno iskoristili sve prednosti.

Kako biste odabrali najbolju opciju za sebe, analizirajte svoje potrebe za internetom i okolnosti u kojima ćete ga najčešće koristiti. Bez obzira na vaš izbor, brz i pouzdan pristup internetu postaje sve važniji u našem svakodnevnom životu.

Šta bi bio vaš izbor? Kućni (WiFi), mobilni (4G) ili oba?