Kako napraviti savršene Instagram fotografije?

Danas Instagram ima više od 300 miliona korisnika.  Zanimljivo je da se među njima nalazi mala grupa super korisnika koji su do te mere usavršili funkcionisanje ove društvene mreže da uspevaju da naprave skoro savršene fotografije.Da li je baš tako? Ispostavlja se da iza konačnog rezultata ipak stoji veliki trud i rad u alatima za obradu slike. Fotografi su već naviknuti da menjaju i prilagođavaju svoje slike i to su samo preneli na Instagram, dok blogeri i poznate ličnosti imaju par trikova u rukavu. Ovo su samo neki od njih i zasnovani su na zanimljivim statstikama:

  1. svetlije slike prolaze bolje nego tamnije
  2. slike sa intenzivnojom pozadinom dobijaju 29% više lajkova
  3. plava boja bolje prolazi nego crveno
  4. ukoliko je samo jedna boja prisutna bolje prolazi nego slika sa više boja
  5. crnobele slike imaju 18% više lajkova
  6. tekstura na slici generiše čak 79% više lajkova
  7. kada je reč o selfijima obavezno se “napućite”, dramatično je veći broj lajkova. Čak 1100%

Treba uzeti u obzir da svetski, a u poslednje vreme i naši, blogeri imaju velike budžete koje koriste kako bi što bolje predstavili brend koji promovišu.

Ne koristite sam Instagram za fotografisanje

Aplikacija samo po sebi nema puno opcija. Čak i sama aplikacija kamera ugrađena u telefon ima više opcija. Posebno je korisna opcija photo grid, sa kojom možete da napravite fotografiju koristeći pravilo trećine.Takođe postoje i druge aplikacije kao što je VSCO Cam ili Rookie. One dozvoljavaju napredne opcije prilikom slikanja kao što su vreme ekspozicije (shutter speed), balans boja (white balance) koje dozvoljavaju da boje budu veoma verno reprodukovane na fotografiji.Smanjenje vremena ekspozicije možete lako da uradite na vašem mobilnom uređaju tako što prstom tapnete na svetli deo slike (npr. nebo ako slikate pejzaž ili grad) i time sačuvate konture koje se inače ne bi videle na tom delu slike.

Ukoliko fotografišete u tamnijim uslovima Cortex kamera je nešto što bi vredelo probati. Uvek je bolje slikati sa nekim od ovoh opcija a posle dorađivati sliku.

Obratite pažnju na kompoziciju slike

Simetrične slike jesu privlačne, ali to ne znači da sve trebaju da budu takve. Ne bi trebalo objekat koji se slika da uvek bude u sredini jer tada slika nema energiju i ne vodi nigde.Umesto toga mnogo je bolje koristiti gore navedeno pravilo jedne trećine. Slika se podeli u devet jednakih delova sa dve horzotalne i dve vertikalne linije. One daju četri preseka koji se koriste da se smesti objekat koji se fotografiše. Ovo naravno nije uvek pravilo, ali nije loše da objekat slikanje izmeštate iz sredine.

Takođe dobar savet da slika bude skroz “čista” i da postoji samo jedno mesto na kome se fokusira radnja.

Fotkajte puno slika

Malo je verovatno da ćete iz prvog puta uslikati dobru fotku, tako da uvek pravite više snimaka i onda odaberite favorita i dalje radite na njemu.

Doradite slike u nekom programu

Možda ste danas super za slikanje ili možda niste, većina nas i obraća pažnju na to. Ali slika na kojima ljudi uvek imaju savršenu kožu i kosu si vrlo verovatno prošle neki proces u fotošopu.Kako je to skup alat uvek možemo da koristimo neke aplikacije koje sasvim solidno mogu da odrade posao, kao što su YouCam Perfect ili Perfect365. Ja ih lično nisam korsitio, ali priča se da ih koristi i Kim Kardašian na svom već čuvenom Instagram profilu.