Domaće serije koje su obeležile 2020. godinu

Domaća kinematografija odavno je prestala da bude žanrovski određena samo kao velika drama i urnebesna komedija. Kako su godine prolazile, zajedno sa velikim uspehom striming servisa, domaće serije pronašle su novo, sve doskoro, retko istraživano polje situacionog žanra. Ovo je mesto koje je gledaocima poznato i sa kojim se poistovećuju. Mogu da se smeju naglas zajedno sa akterima priče, mogu da budu zabrinuti za njih ili da tuguju sa njima. Problemi su impoznati, fiktivne likove su sreli u svom životu i kao rezultat investirani su ono što se događa na srebrnom ekranu.

Domaće serije koje su obeležile problematičnu godinu koja je sad iza nas, poentirale su u kopanju po svakodnevnim mukama prosečnog građanina Srbije. Ali, ne samo u tome, već i u prezentaciji problema, dilema i retko viđenih interpersonalnih dinamika i sumnji koje, inače,  muče običnog čoveka.

Sve serije koje ćemo navesti u ovom tekstu sa valjanim razlogom su tu – izmamile su osmeh publici, obezbedile brojne opaske koje ljudi koriste u svakodnevnom govoru, neke su postigle kultni status, a neke ne prestaju da intrigiraju scenarijskim odlukama.

Državni posao“

Satirični osvrt na bezbrižni državni posao, u kojem fiktivni likovi, uslovno rečeno,nemaju ni brige, ni pameti, je komičarski vrhunac za koji su zaduženi scenaristi Dimitrije Banjac, Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković, uz pomoć Mladena Urdarevića, pod rediteljskom palicom Stojčeta Stoleskog.

Veseli trio Đorđe Čvarkov, Dragan Torbica i Boškić, u kancelariji arhivskog i žalbenog odeljenja fiktivne državne firme, nije previše zauzet oko radnih obaveza jer svi imaju mnogo veće probleme – neprestano svakodnevno komentarisanje događaja u preduzeću, koje, sam bog zna kako, opstaje pored takvih radnika, i klasično srpsko komentarisanje društva koje ih okružuje.

U srži satričnog scenarija počiva kritički osvrt na savremeno društvo zarobljeno u tranzicionim i neokapitalističkim tendencijama.

Komičan aspekt serije briljantno funkcioniše, jer obezbeđuje gledaocima materijal za citiranje, što je direktna posledica scenarijske odluke da komentari glavnih likova budu pandan stand-up formi, jer humor je najbolji u kratkoj formi, i to “Državni posao” jako dobro zna.

„12 reči“

Debitantsko ostvarenje Jelene Stolice, u saradnji sa brojnom scenarijskom ekipom – Marko Milosavljević, Nemanja Nikolić, Marijana Čulić, Stevan Spasić i Marija Cvetković, otkriva šta se krije iza šifre “12 reči”.

Misterija-drama prati pravnika Miloša Ivanovića. Posao u kancelariji beogradskog dvokata Tomislava Grubora postaje mnogo više od upeglane advokatske atmosfere. Miloš dobija zadatak da bude zastupnik odbrane u procesu protiv mafijaške skupine i njihovog oca predvodnika. Miloševa problematična prošlost zbog koje godinama nije mogao da se zaposli i slučaj na kojem je angažovan su vrh ledenog brega mnogo većih unutrašnjih previranja i šifre “12 reči” koja je kod za novačnik u kom su kriptovalute.

Serija “12 reči” prati nekoliko priča i umešanost čuvara zakona u prljave poslove marginalne kriminogene grupe i krupne zverke koje mute čorbu.

Autorski rad Jelene Stolice pripada kategoriji nadžanra jer se služi sa nekoliko žanrovskih finesa i oblika. Pored dominatnog trileržanra, Stolica se oslanja na karakternu studiju likova i dramu, zarad karakterizacije  aktera.

Triler-misterija ostavlja gledaoca na ivici sedišta sa pitanjem – šta tačno znači “12 reči” i ko je tu kome zla jetrva.

„Neki bolji ljudi“

Neki bolji ljudi” Slobodana Šuljagića, autora kultnog sitkoma “Ljubav, navika, panika” na krilima porodične komedije prati porodicu Urošević. Pod jednim krovom žive tri generacije. U komšijskim stanovima Graovac i Urošević pored uobičajene komšijske uljudnosti počiva bespregledni teren na kojem vlada generacijski jaz, drugačiji pogledi na svet, moralni i društveni sistem vrednosti i, na kraju krajeva, specifičnost Šuljagićevog rada – humor.

Na jednoj strani su Đuro i supruga Jovanka. Oni su predstavnici bumerske (bebi-bum) generacije koja je odrastala u strukturisanom i predvidivom životnom sledu – školovanje, posao, brak, penzija i neizbežna smrt. U drugom uglu ringa su Dragan i Marija, generacija X (rođeni u vremenskom razmaku između ranih šezdesetih i poznih sedamdesetih). Njih krasi epitet “deca velikih društvenih promena” ili “MTV generacija”. Međutim, u Srbiji, oni su svoje dvadesete ili tridesete godine proveli tokom 1990 -tih.

U sredini ringa se nalaze deca Nikola, Sara i Filip – milenijalci, generacija koja je od najranijeg detinjstva u direktnom kontaktu sa savremenom tehnologijom. Milenijaci su specifični zbog svog sistema vrednosti.

Kada se spoje dve generacije koje su van savremenih idejnih okvira i generacija koja je deo savremenog idejnog okvira nastaju brojni problemi, pritisci i neizbežno komični momenti.

Iskusna glumačka ekipa i scenario Ivana Velisavljevića, Katarine Mitrović i Vladimira Đurđevića otvaraju vrata života porodica čiji problemi i nedumice su deo skoro svake porodice u Srbiji. Suptilan i nodoljiv humor, kao i savremena problematika čine “Neke bolje ljude” nezaboravnim serijskim iskustvom.

Pored veličanstvenog trojstva domaćih serija ne sme se zaboraviti da je u toku snimanje druge sezone serije “Besa”. U pitanju je jedna od naših najuspešnijih serija koja je postala i izvozni proizvod. Naime, “Besa”postoji i kao arapski rimejk i pogledalo ju je preko 400 miliona ljudi. Nastavak voljene serije se očekuje sledeće godine.

Uspešnoj domaćoj televiziskoj sceni ovde nije kraj, jer je 15. decembra počelo emitovanje serije “Moj prijatelj” u kojoj gledaoci mogu da prate dogodovštine komičara i glumca Andrije Miloševića, koji se odlučuje na rizičan korak – upoznaje svoje pratioce na društvenim mrežama i pokazuje šta je spreman za njih sve da uradi. U jednoj od epizoda pojavljuje se i naš najbolji teniser Novak Đoković, što je još jedan razlog da je ne propustite.

Najbolje domaće serije koje su obeležile ovu godinu možete da gledate na kanalu Superstar TV. Epizode serije „Državni posao“traju oko 10 minuta i emituju se svakog radnog dana, a vikendom možete da gledate i specijal u trajanju oko 40 minuta. Serija „12 reči“  je na programu svakog vikenda  od 21.00 sat, dok seriju „Moj prjatelj“ možete da gledate od ponedeljka do četvrtka u istom terminu. Serija „Klan“ je počela da se emituje 25. decembra i emituje se petkom kada možete da gledate dve epizode. 

Očekuje se da tokom naredne godine na Superstar TV stigne i druga sezona serije „Besa“, čije je snimanje već započeto.

Superstar kanal je dostupan svim iris TV korisnicima, na  pozicij 103.