Tehnološki gedžeti bez kojih danas ne možemo

Razvoj tehnologije i tehnoloških rešenja omogućio nam je da danas budemo svedoci intenzivne upotrebe nekih od najnaprednijih hardverskih sistema i uređaja bez kojih ne bismo mogli da zamislimo svakodnevicu. Svi ti uređaji, počev od telefona, pametnih satova, pametnih zvučnika i gaming konzola, omogućuju nam, pored zabave, i pristup velikom broju informacija i podataka koji su od nas daleko samo jedan klik ili dodir.

Ideja ovog teksta jeste da se detaljnije osvrnemo i kroz jedan širi spisak predstavimo neke od najzanimljivijih gedžeta koje biste mogli da kupite u narednom periodu, ili sebi ili nekome na poklon, posebno sada pred dolazeće praznike. Iako danas u domenu potrošačke elektronike ima zaista pregršt zanimljivih uređaja, mi smo se odlučili da vam predstavimo one najpopularnije i, slobodno možemo reći, najkorisnije.

Pametni satovi

Tržištem nosivih (wearable) uređaja danas u svakom slučaju dominiraju pametni satovi, pored fitnes narukvica. Ekspanzija ovih uređaja počela je, recimo, još od 2010. godine kada su poznati brendovi poput Motorole i Sonija predstavili višefunkcionalne satove koji su bili preteča današnjim uređajima sa operativnim sistemima.

Upravo ti satovi sa operativnim sistemima napravili su mini revoluciju, kada je reč o lako nosivim pametnim uređajima, a po popularnosti su počeli da se izjednačavaju sa telefonima. Danas, gotovo svaki tehnološki brend ima svoj pametni sat, s tim što su neki usko profilisani za sport (atletika, plivanje, fitnes), kao što su Garmin Suunto, dok su ostali proizvođači više okrenuti ka eleganciji i nešto detaljnijim funkcijama, uz mogućnost merenja i praćenja fizičkih aktivnosti (pređena dnevna kilometraža, puls i drugo).

Pametni satovi, posebno oni poslednjih generacija, imaju sve bolje i oštrije ekrane u boji, osetljive na dodir, brže i pametnije procesore ali i optimizovaniju saradnju sa pametnim telefonima. Tako, putem ovih uređaja možete odgovoriti na pozive, poruke, možete čitati mejlove, gledati svoj raspored u kalendaru: možete imati “na ruci” i sve podatke o vremenskoj prognozi i drugo.

Ono što je ovde bitno napomenuti jeste da ovi satovi mogu biti i vaši lični asistenti uz napredne senzore, ali i lični treneri tokom fizičkih aktivnosti – opominjući vas kada je vreme za trening i kada bi trebalo da se odmorite. Većina pametnih satova koje danas možemo da nađemo na tržištu raspolažu i sa odličnim baterijama koje traju i po nekoliko dana, dok je većina njih otporna na vodu.

Bežični auto punjač sa držačem

Verovatno se većina od vas našla u situaciji da vam je u kolima potreban punjač za telefon. Iako smo se do sada navikli da naše pametne telefone u vozilima punimo putem standardnih punjača na kabl od 12V, čini se da nam itekako nedostaju jednostavnije bežične opcije, tačnije punjači. Istina, većina današnjih automobila poslednje generacije već fabrički nude bežične punjače, a ukoliko imate nešto starijeg četvorotočkaša, vrlo dobra alternativa mogu da budu wireless (bežični) eksterni punjači.

Danas na tržištu više brendova nudi različite modele ovih uređaja, koji se, pre svega, razlikuju po dizajnu, snazi koju isporučuju za punjenje baterije, po brzini punjenja, načinu integrisanja u kabinu vozila (na prozor ili ventilacione rešetke) i slično. Ovi uređaji se danas mogu kupiti i preko inostranih e-shop radnji, ali i na domaćem tržištu, dok se cene kreću od recimo desetak dolara pa sve do 60, koliko košta recimo Huaveijev uređaj koji se može naći i kod nas.

Bežične slušalice

Ljubitelji muzike, možda i više nego ikada, imaju ogromnu mogućnost izbora uređaja za potpuno uživanje u omiljenim numerama. Ovde, pre svega, izdvajamo slušalice visokih performansi, bilo one bežične, tačnije bluetooth, ili one koje se konektuju putem 3,5 milimetarskog konektora sa vašim pametnim telefonom. Istina, danas su među korisnicima sve zanimljivije bežične slušalice, one znatno manjih dimenzija poput tzv. „bubica“, pa sve do onih sa većim kućištem koje pokrivaju celu ušnu školjku.

U poslednjih par godina, ogromnu popularnost su stekle upravo „bubice“, posebno one sa kućištem (kutijicom u kojoj stoje), koje su u isto vreme i punjač za ove male bežične slušalice, čija se cena kreće u rangu od oko 300 evra, a koje osim visoko kvalitetnog zvuka, omogućavaju i zagušivanje okolne buke, kako bi zvuk bio što čistiji (noice cancelation). Kada već pominjemo cenu, treba istaći da ima i onih znatno jeftinijih, ali bez pomenutih naprednih rešenja.

Pomenute benefite uživanja u slušanju muzike nude i one veće bežične slušalice, a samo neki od najpoznatijih brendova u ovom segmentu su SonyJBLBeatsBoseApple i drugi. Takođe, ovde treba pomenuti da pored standardnih modela slušalica i bubica, postoje i one koje su namenjene sportistima, takođe bežične ili one s kablom, a koje su otporne na vodu i znoj.

Gaming i video igre

U godini kada je svetskoj javnosti premijerno predstavljen novi Sony PlayStation 5 i kada je industrija video igara doživela ogromnu ekspanziju za vreme tekuće pandemije, usled sve većeg broja igrača tokom karantina, gejming konzole su jednostavno morale da budu deo ovog spiska. Video igre su iz godine u godinu sve više napredovale, rađali su se potpuno novi naslovi i junaci tih naslova ali i nastavci starih, stvarajući nove priče kroz koje su igrači prolazili.

Možda i jedan od najboljih gedžeta za razonodu i beg od stresa jesu upravo konzole koje su toliko napredovale da danas prosto mogu da ih igraju generacije svih uzrasta i svako će se pronaći u određenoj igri. Na tržištu danas imamo dva dominantna brenda u ovoj oblasti, a to su Soni i Majkrosoftov Xbox. Obe kompanije su ove godine predstavile nove generacije svojih konzola (Xbox X i PlayStation 5) koje će biti znatno naprednije od prethodnih, posebno po brzini učitavanja igara ali i grafičkog prikaza istih.

Sa druge strane, ne treba zaboraviti i na prethodne generacije ovih uređaja koje su itekako aktuelne i koje takođe pružaju odlično korisničko iskustvo. Pored gejminga, ove konzole mogu služiti i za slušanje muzike, gledanje servisa kao što su YouTubeNetflix i drugi.

Bluetooth zvučnici

Bežični zvučnici i nisu neka novost, ali se i dalje dosta dobro kotiraju i drže na tržištu gedžeta, pa su otuda i našli svoje mesto na ovom spisku. Danas gotovo u svakoj prodavnici možete naći ove zvučnike po svojoj meri i budžetu. Bilo da su oni veći ili manji, većinu njih (posebno oni renomiranih proizvođača – SonyJBLBeatsBose i drugi), karakteriše veoma kvalitetan zvuk, sa respektabilnim basom, dok su pojedini otporni na vodu i udarce.

Ono što ovde treba imati u vidu jeste da su cene veoma šarenolike i da se kreću od 1.000 pa sve do nekoliko desetina hiljada dinara. Dakle, na korisnicima je samo da izaberu ono što im najviše treba i svoju omiljenu muziku sa telefona, tableta ili računara, pomoću ovih bluetooth zvučnika, ponesu svuda sa sobom. Takođe, treba imati na umu da postoje i oni pametni zvučnici/asistenti, poput Amazonove Alexe (kojoj možete da zadajete glasovne komande), ali ih je često teško naći na našem tržištu. Međutim, mogu se poručiti recimo preko Amazona ili se mogu naći na nekom od domaćih sajtova e-trgovine.

U svakom slučaju, praznici se bliže, a na vama je da izaberete koje gedžete (one najskuplje ili one jeftinije kao što su futrole za telefone) biste najradije kupili, za sebe, ili kao poklon najdražim osobama.