OD PRAŠINE DO POLARNE SVETLOSTI – NJEGOVA MRAČNA TKANJA

Voljena triologija pisca Filipa Pulmana “Njegova mračna tkanja“ dobila je drugu šansu u Holivudu. Prvi pokušaj 2007. godine za koji je bio zadužen reditelj Kris Vejc i pored božanstvene glumačke ekipe (Nikol Kidman, Danijel Krejg, Eva Grin) nije ispunio očekivanja kritike, niti verne Pulmanove publike. Iako je kulturološki usađeno da je treći pokušaj, treća sreća, u ovom slučaju drugi hrabar potez da se adaptira čuveno delo, za koje su mnogi rekli da ga je nemoguće predstaviti u vidu sedme umetnosti, pretenduje da postane omiljena serija koja će okupiti sve članove porodice pred televizorima

“His Dark Materials” je svet u kojem su duša i telo čoveka razdvojeni. Duša je manifestovana u vidu daimona, životinje, koja u stopu prati svog gospodara. Nije poželjno da budu razdvojeni jer jedno bez drugog ne mogu da prežive. Ako daimona porazi drugi daimon, telo odlazi sa ovog sveta. Daimon može da menja oblik, boju, kožu, u skladu sa situacijom u kojoj se nalazi, ali je uvek veran svom gospodaru. 

GRAD IZA POLARNE SVETLOSTI

Svet “Njegovih mračnih tkanja” jeresima smatra svakog ko misli da postoji bilo kakav svet ili život van njega. Lord Azrijel (Džejms Mekavoj) šokira magistrat saznanjem da Polarna svetlost zapravo krije grad na nebu i da prašina (čestica od velikog značaja u ovom univerzumu) se stvara oko ljudi određene životne dobi, što im omogućava nešto što je jeres. Nema spojlera, tako da toliko o prašini. 

U centru magičnog i mračnog sveta je devojčica Lajra. Tehnički siroče, koju je stric Lord Azrijel, posle velike poplave koja je pogodila zemlju ostavio magistratu da se pozabavi njenim obrazovanjem i odrastanjem. Ekscentrik nema vremena za dete u pasioniranoj obuzetosti naučnim istraživanjima, ali neko želi da joj posveti sve vreme ovog sveta. 

LAJRINE AVANTURE U MISTERIOZNOM SVETU

Iznenadni nestanci dece i poseta gospođe Kolter (Rut Vilson) magistratu, blage ali neobične žene sa daimonom zlatnim majmunom, koja nudi vrli novi svet Lajri ako pođe sa njom su početak crnih tkanja već mračnog sveta. Lajrin zlatni kompas, grad na nebu, tela i demoni, vera u Boga, prašina i deca koja su nasilno oduzeta su samo jedan svilen konac u većoj priči. 

“Njegova mračna tkanja” pletu kompleksnu i intrigantnu priču oko gledaoca, a potom ga vode na mesta koja ne može ni da zamisli i upoznaju ga sa likovima kakve pre nikad nije video.

Ljubitelji romana Filipa Pulmana biće više nego zadovoljni televizijskom adaptacijom, a novajlije neka okupe porodicu i prijatelje kako bi zajedno uživali u magičnoj i fantastičnoj priči koja je za sve.  

Seriju “Njegova mračna tkanja” možete da pratite na HBO kanalu (235), a ako propustite neku epizodu, već od sutra možete da je gledate u HBO video klubu.

Ne zaboravite da je u toku HBO promocija i da paket HBO+ (uključujući i HBO video klub) možete besplatno da pratite  do 15. januara!