Čista desetka – Huawei P10

Huawei je poslednjih godina doživeo napredak bez presedana. Kineski proizvođač je za kratko vreme uspeo da pređe put od jeftinog do premium segmenta i pozicionira se kao treći proizvođač pametnih telefona na svetu. Oslanjajući se na atraktivan dizajn, dobar hardware i kvalitetnu kameru, sledi premium strategiju baziranu na visokim standardima, koji su postali sredstvo u borbi za sve zahtevnije i razmaženije korisnike.

P10-un

Dizajn novog modela P10 je nešto drugačiji u odnosu na njegove prethodnike. Proizvođač se odlučio za zaobljenije ivice, a u zavisnosti od boje, upotrebljene su različite tehnike izrade kućišta. Pored uobičajenih peskiranih metalnih kućišta, prema navodima proizvođača, primenjen je jedinstveni „Hyper Diamond Cut Finishing“, koji omogućava da se svetlo reflektuje na specifičan način.

Novina u dizajnu odnosi se i na skener otiska prsta koji je sa zadnje strane uređaja prešao na prednju. U Huawei-u su došli do praktičnog rešenja. Senzor se nalazi ispod stakla i ne mora da se pritiska, a po želji može da posluži i za navigaciju.

IPS-NEO LCD ekran je dijagonale 5,1 inča, ima Full-HD rezoluciju i zaštićen je Corning Gorilla Glass zaštitom pete generacije.

Huawei P10 radi na osmojezgarnom Kirin 960 procesoru, koji u kombinaciji sa Huawei Ultra Memory tehnologijom omogućava brzo učitavanje i fluidan rad. Instaliran je novi Android 7 Nougat koji je nadograđen sa uobičajenim Emotion UI 5.1. Raspolaže sa 4GB radne i 64GB interne memorije, čiji kapacitet putem microSD memorijske kartice može da se proširi i do 256GB. Integrisana baterija od 3200 mAh ima mogućnost ultra brzog punjenja, a po navodima proizvođača za 30 minuta se napuni 58% baterije.

Dualna kamera proizvođača Leica sastoji se od monohromatske, odnosno crno-bele kamere od 20MP i kolorne od 12MP. Opremljena je Summarit sočivom sa otvorom blende f/2.2, optičkom stabilizacijom i Dual-LED blicem. Hibridni autofokus prilikom zumiranja pruža oštar prikaz slike. Fotografije su veoma dobrog kvaliteta i u uslovima slabijeg osvetljenja, dok se video klipovi snimaju u 4K kvalitetu.

Portret režim, sa oštrim objektima u prvom planu i zamagljenim objektima u pozadini,  je poboljšan u odnosu na prethodni model. Ovaj put bi trebalo još više da dođe izražaja, zahvaljujući opciji za snimanje umetničkih crno-belih fotografija.

Fanovi selfija biće obradovani činjenicom da se ove godine proizvođač koncentrisao na unapređenje softvera za fotografisanje portreta. Sekundarna Leica kamera od 8MP sa otvorom blende f/1.9 nudi razne opcije za savršeni selfi, poput 3D prepoznavanja lica, naknadnog posvetljavanja delova lica  i pomenutog portret režima.  Prilikom slikanja groufija, odnosno grupnog portreta, kamera se automatski prebacuje na širokougaoni režim.

Huawei nastavlja tradiciju P serije oslanjajući se na dizajn i kameru, uz podršku dobre tehnike. P10 je samo još jedan pokazatelj ambicioznih ciljeva njegovog proizvođača, koji pretenduje da izbije na sam vrh svetske konkurencije.