HUAWEI Mate 20Pro – 20ica za čistu 10ku

Uz novi izgled korisničkog interfejsa i čak trostruku potpuno drugačiju kameru, na nedavno završenom dogadjaju u Londonu, kompanija Huawei predstavila je naslednika prošlogodišnje 10ke – Mate 20Pro.

Naslanjajući se na poslednji flagship model P20pro, i na ovom modelu zadržane su 3 fenomenalne boje –twilight,crna i plava.

Kućište ovog telefona izradjeno je od stakla sa obe strane, prefinjenog, upečatljivog dizajna na koji nas je Huawei već navikao, sa QHD+ oled zaobljenim ekranom dijagonale 6.39 inča i rezolucije 3120×1440 pixela.

Kada je dizajn u pitanju, slobodno možemo reći da ovaj model u odredjenoj meri podseća na P20pro model.

Prvi na svetu 7-nm čipset procesor Kirin 980 uz Android Pie 9.0 operativni sistem, omogućava vrhunski rad i fenomenalnu, još bolju grafiku uz minimalnu potrošnju snage.

Jedna od najvećih baterija na tržištu, 4200mAh stiže nam uz ovaj uredjaj. 30 minuta punjenja dovoljno je za dopunu 70% kapaciteta baterije. Ovaj model ima fenomenalnu mogućnost deljenja energije sa drugim kompatibilnim uredjajima (npr.sat,slušalice…) ili drugim telefonima, pomoću tzv.obratnog bežičnog punjenja.

Kada je o zaštiti reč, tu je već poznati IP68 sertifikat kao garant otpornosti na vodu i prašinu.

Za mnoge kupce telefona najbitnija stavka je kamera. Mate 20pro ima trostruku Laica širokougaonu kameru, poboljšanih performansi i zanimljivog, drugačijeg izgleda, po čemu je ovaj uredjaj jedinstven.

40+20+8MP uz trostruki optički zum, ima mogućnost pravljenja zaista neverovatnih fotografija. Laica Ultra Wide Angel objektiv može da se fokusira i na objekte udaljene samo 2,5cm, a da pri tome dobijene fotografije uopšte ne izgube na kvalitetu.

U okviru notch-a nalazi se selfi kamera od 24MP sa unapredjenim opcijama za doradu fotografija, novim režimom osvetljenja, kao i sa 4 potpuno nova režima Bokeh efekta.  Kao i kod P20pro modela i ovaj model ima mogućnost pravljenja video zapisa u visokoj HD rezoluciji sa 960f/sec. Master Al funkcija prepoznavanja slika, u čak 25 kategorija može da prepozna 1500 scenarija i 5000 objekata.

RAM memorija kojom raspolaže ovaj uredjaj iznosi 6GB, dok je za internu memoriju rezervisano 128GB. Ovaj model donosi i novitete u samom izgledu slotova za sim i memorijske kartice.  Umesto standardne micro SD sada se nalazi prostor za nove nano memorijske kartice. Slot sada izgleda potpuno drugačije i nalazi se sa donje strane uredjaja.

Ovaj model definitivno donosi promene u skoro svim segmentima i nov zaokret u dizajnu, postavljajući nove ciljeve u višu klasu telefona, pa samim tim i izazove drugim proizvodjačima.

Početkom godine, nakon izlaska P20pro modela, ovaj kineski proizvodjač dobio je nagradu za najbolju kameru. Možda je nakon tog modela većina nas pomislila da nema mesta novim očekivanjima i drugačijim rešenjima.

Medjutim, iz godine u godinu proizvodjači mobilnih telefona nas upravo novim , originalnim i još boljim rešenjima demantuju, ostavljajući nas u iščekivanju i neizvesnosti do nekog sledećeg modela. Nema sumnje da je ovaj kineski proizvodjač svoj put ka vrhu, u top 3 davno osigurao, a svakim novim modelom podiže i onako već visoko postavljene standarde.