Kako koristiti ChatGPT kao inspiraciju za nove poslovne ideje

Veštačka inteligencija već je poprilično zašla u brojne sfere naših života i donela svojevrsnu revoluciju u načinu obavljanja poslova. Bez obzira na to kakav je vaš lični stav u vezi s pitanjem inteligentnih softvera koji umesto nas rešavaju brojne zadatke, neupitno je da ih možemo koristiti kao nepresušan izvor inspiracije.

Koliko puta ste imali zadatak da iznesete ideje i date svoje predloge za rešenje nekog poslovnog izazova? Da li vam se desilo da nemate inspiraciju i da jednostavno ne možete „da otčepite“ i nabacate gomilu kreativnih ideja? Uz adekvatnu upotrebu Open AI četbota, ovaj problem može biti iskorenjen. Uz malo prakse u izdavanju komandi, Open AI četbot može vam biti saveznik u potrazi za kreativnim idejama i rešenjima. Donosimo vam savete kako da iskoristite njegove prednosti u vlastitu korist.

Brojni poznati influenseri već uveliko koriste ChatGPT kao izvor inspiracije za nove ideje, pa zašto ne biste i vi?!

Milioni korisnika konstantno eksperimentišu sa ovim softverom. Četbot može pomoći programerima softvera u kodiranju, naučnicima u istraživanju, a studentima u izradi domaćih zadataka. Uz malo istraživanja i dozu upornosti, ChatGPT svakako vredi isprobati kao deo vašeg procesa u osmišljavanju novih ideja.

U poslovnom svetu upotreba ChatGPT-ja može nam pomoći da sagledamo različite pristupe određenim temama, pa tako i kompletniju sliku onoga što želimo da uradimo. Ako se koristi iz zabave i testiraju se njegove mogućnosti, avanturistički parovi npr. mogu pokrenuti rasprave s ChatGPT-jem o svojoj sledećoj romantičnoj avanturi i tražiti kreativne preporuke. Platforma može biti korisna i novinarima da im prikaže različite aspekte teme koju istražuju.

Ono što moramo imati na umu jeste da alat ponekad daje netačne odgovore, pa odgovorima četbota treba pristupiti uz dozu zdrave sumnje. Poželjno je da još jednom proverite sve izvore koje citira kako biste bili sigurni da stvarno govore ono što AI misli da kaže i da li uopšte postoje. Takođe, ChatGPT je obučen na podacima koji nisu potpuno ažurni. Najbolje je da svoja pitanja o sportskim rezultatima, radnom vremenu restorana i filmovima za gledanje sačuvate za Google ili novi Bing.

Ono što je velika prednost ChatGPT-ja jeste to što je prijava za osnovnu verziju potpuno besplatna na veb-stranici OpenAI. Ako ipak želite napredniju verziju odgovora na vaše upite, onda ne bi bilo loše da razmislite o plaćanju 20 američkih dolara mesečno za ChatGPT Plus sa GPT-4. Zabavno je igrati se i sa drugim četbotovima, poput Jasper-a i Google-ovog Bard-a, kako biste mogli upoređivati dobijene odgovore.

Sada vam donosimo šest savjeta za upotrebu ChatGPT-ja kao izvora inspiracije za nove ideje

1. Pronađite jasno polazište

Samo zato što je uključen algoritam, ne znači da se sve mijenja u procesu. Dobar brainstorming ipak počinje s jakom pretpostavkom. Pronađite svoje ključno pitanje ili temu istraživanja. Upotrebite ove informacije da isprobate više pristupa svojim upitima.

Postavite četbotu gomilu kratkih pitanja u brzom nizu. Onda proverite šta se događa ako zatražite duže upite. Eksperimentišite kako biste vidjeli hoćete li dobiti bolje odgovore na upite od jednog pasusa ili od tri pasusa.


2. Procenite ograničenja i pristrasnosti alata

Pre nego što zađete predaleko u svoje razmišljanje potpomognuto veštačkom inteligencijom, odvojite malo vremena da naučite još više o četbotovima, u čemu su izvrsni i sa čim se bore.

    Na primer, ako ste novinar, možete se poigrati sa ChatGPT-jem u vezi s idejama za priče i pomoć u istraživanju. Ova dva aspekta su neka vrsta uvoda u stvaralački proces i ostavljaju dovoljno prostora za usavršavanje i oblikovanje uz lični pečat autora. Ako npr. pokušate od ChatGPT-ja da dobijete različite pristupe o upotrebi AI prilikom pronalaska tema i ideja, videćete da ćete dobiti neke zaista fascinantne predloge, ali i one koji to nisu. Upravo zato sve izgleda kao jedna mozgalica u kojoj treba da budete sposobni da prepoznate korisno od suvišnog, novo od već viđenog i originalno u odnosu na ono na šta smo već navikli.

    3. Neka vaše instrukcije budu istrajne

    Postavljajte isto pitanje uvek iznova, s malim izmenama, da vidite kako četbot reaguje. Što više pitate, veća je verovatnoća da ćete naići na odgovor koji se ističe kao novi ili posebno koristan.

    Započnite fokusirano razmišljanje, ali nemojte se bojati da nastavite da širite vašu ideju. Zatražite više konteksta o svemu što vas zanima. Ako potpuno odstupi od teme ili su vibracije samo čudne, razmislite o započinjanju nove sesije razgovora kako biste sve rešili.

    4. Tražite duge, bolje i neobičnije liste

    Ako npr. zatražite od ChatGPT-ja da napravi popis od 50 jedinstvenih načina za stvaranje ideja, on će preporučiti korišćenje četbota za osmišljavanje marketinških strategija, tehnika proučavanja i ideja za sastanke. Ako na ovaj odgovor zatražite 50 dodatnih ideja koje bi bile kreativnije od prvog odgovora, četbot će možda predložiti nekoliko potpuno ludih tema za razmišljanje, poput telepatskih komunikacijskih uređaja, prevoza koji pokreću emocije i hibridnih vrtova između biljaka i ljudi. Ovo možda i nisu najproduktivniji odgovori, ali ćete se barem nasmejati, što je poželjno u svakom procesu razmišljanja. Iako aspekti odgovora četbota mogu izgledati kao napamet naučeni i neinspirativni, ako odvojite vreme za sagledavanje više popisa iz četbota, možda zapazite tračak dobre ideje koju biste dalje mogli razraditi sami.

    5. Napravite nekoliko primera

    Pokušavate se setiti šta sve treba da spakujete za putovanje u Brazil? Ili ste možda u potrazi za diplomatskim odgovorom na iritantne e-poruke svog šefa? Pitajte ChatGPT za primere kako bi uradio ovakav zadatak. Iako vam ovi pokušaji vežbe s veštačkom inteligencijom verovatno neće dati gotov proizvod, obratite pažnju na korisne koncepte i strukture koje podržavaju odgovore četbota.

    6. Ostanite otvoreni u vezi s potencijalnim primenama

    Izbjegavajte da AI smatrate jedinim alatom za rad. Naravno, mozgalice potpomognute veštačkom inteligencijom mogu pomoći u razbijanju kancelarijskih ustaljenih rutina. Tinejdžeru mogu pomoći da u spavaćoj sobi osmisli ideje za kreativno rešenje nekog školskog zadatka, a baki i dedi da odaberu novo povrće koje će uzgajati u svom vrtu u dvorištu.

    Pa, zašto onda ograničavati mogućnosti? Bez obzira na temu i vrstu zadatka koji je pred vama, poigrajte se sa četbotovima kako bi vaša sledeća ideja bila plodonosnija.

    Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba