Kineska digitalna strategija koja je promenila svet

Nekada davno Kina se s ostatkom sveta povezivala Putem svile, a danas to radi revolucionarnim Digitalnim putem svile. Sve ono što je napravilo od Kine titana u starom svetu, moglo bi danas da učini isto u novom, digitalnom dobu.

Prvi put predstavljen 2015. godine, Digital Silk Road (DSR) sastavni je deo kineske inicijative Bealt and Road (BRI), koja poziva kineske kompanije da prošire izgradnju digitalne infrastrukture i njihov odgovarajući udeo na tržištima informaciono-komunikacionih tehnologija.

Zvanično, njegove navedene svrhe su poboljšanje pristupa brzom internetu, smanjenje tržišnih barijera međunarodnoj e-trgovini i zatvaranje digitalnog jaza. Shodno tome, Digitalni put svile reklamira se kao moćan lek za globalni ekonomski oporavak. Nezvanično, ovaj digitalni kineski most ima za cilj da pozicionira Crvenog zmaja kao državu koja vuče konce u novom, digitalnom dobu.

Evropa, Bliski istok i Afrika predstavljaju najveće tržište kineskih kompanija izvan Kine, a sledi ih Azijsko-pacifički region. Kako bi pokazale svoju posvećenost Evropi, kineske tehnološke kompanije najavile su planove za izgradnju proizvodnog pogona u Francuskoj, vrednog 220 miliona američkih dolara, koji će zaposliti 500 novih radnika za proizvodnju 4G i 5G opreme za evropsko tržište. Očekuje se da će fabrika doprineti sa 1,2 milijarde američkih dolara direktnim godišnjim ekonomskim aktivnostima.

Kineske telekom kompanije takođe su zauzete polaganjem optičkih kablova kako bi poboljšale internet konekciju u zemljama u razvoju.

Druga faza kinesko-pakistanskog optičkog projekta postala je operativna u julu 2020 godine.

To, međutim, nije sve. U međuvremenu, vodeće internet kompanije proširuju usluge e-trgovine i mobilnog plaćanja u jugoistočnoj i južnoj Aziji. Alibaba gradi logističke centre na ključnim tržištima kao što su Tajland, Malezija, Indonezija i Singapur. Prekogranična e‑trgovina važan je deo kineske strategije Internet Plus, koja internetsku prodaju smatra efikasnim načinom povećanja potrošnje i povećanja učešća u regionalnim lancima vrednosti, posebno među malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednicima.

Usvajanje visoke tehnologije moglo bi zaista pomoći zemljama u razvoju da zakorače u budućnost, uz povećanje produktivnosti povezano sa smanjenim kriminalom i korupcijom, poboljšanim kvalitetom učenja i pružanjem zdravstvene zaštite.

Digitalni put svile postaje sve važniji deo projekta Pojas i put. Sve to predstavlja sredstvo uz pomoć kojeg Peking nudi alternativu tehnološkom svijetu u kojem trenutno dominiraju SAD. Uspon Kine više nije pitanje, ona je danas vodeća ekonomska sila i rastući generator visoke tehnologije.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba