Mali i veliki brat

Novi Samsungovi modeli Galaxy S8 i S8+ dizajnirani su sa ciljem da podsete zašto postoje premium smart telefoni i da učvrste vodeću poziciju svog proizvođača na tržištu, kada su u pitanju dizajn, izrada i inovacija.

Spoljašnjost nove S linije je nešto drugačija od prethodne serije. Forma je izdužena, tako da je aktuelni S8 malo uži od njegovog rođaka – S7.  Ivice su zaobljene, a prednja strana je skoro u celosti prekrivena tzv. Infinity displejem. Uprkos veličini ekrana od 5,8 inča, telefon lepo leži u ruci i, uglavnom, može da se koristi jednom rukom. Zbog izduženije forme, format je sa nekadašnjih 16:9 prešao na 18,5:9, sa rezolucijom 2960 x 1440 piksela – QuadHD+, kako navodi proizvođač. Dijagonala displeja Plus verzije iznosi 6,2 inča.

Uređaji su otporni na prašinu i vodu, dok ekran ima Corning Gorilla Glass zaštitu pete generacije.

Kao pripadnici S klase, ovi modeli mogu da se pohvale i posebnom identifikacijom – skenerom irisa, zbog čega je na prednjoj strani ugrađena dodatna mala kamera. Standardni skener otiska prsta smešten je na zadnjoj strani, pored primarne kamere i LED blica. U borbi između estetike i praktičnosti, proizvođač se odlučio da ga učini neupadljivim i postavi ga na nezgodno mesto koje zahteva privikavanje.

Revolucionaran način korišćenja novih modela omogućava lični, digitalni asistent koji pruža novi vid interakcije sa uređajem – Bixby.  Putem teksta, glasovnih komandi ili kamere možete upravljati uređajem i pretraživati, u skladu sa vašim potrebama i navikama. Pokreće se posebnim tasterom koji se nalazi na boku uređaja.

Uređaji imaju podršku platforme Android 7 Nougat. Ugrađen je Octa Core procesor Exynos 8895, izrađen u 10 nanometarskom procesu. Na raspolaganju je 4GB RAM-a i 64GB interne memorije, koja može da se proširi do 256GB. S8 poseduje integrisanu bateriju kapaciteta 3000mAh, dok je kod njegovog velikog brata S8+ većeg kapaciteta i iznosi 3500mAh. Baterija je u oba slučaja je podržana praktičnom tehnologijom brzog i bežičnog punjenja.

Flagship modeli ne mogu uvek da se pohvale vrhunskim specifikacijama i performansama, ali ono što ih uvek izdvaja je kvalitet kamere, što S8 i S8 Plus definitivno obećavaju.

Primarna kamera, poput prethodne serije, ima 12MP, otvor blende f/1.7, brzi autofokus, optičku stabilizaciju slike i, sada već poznatu, Dual piksel tehnologiju. Video klipove snima u 4K kvalitetu, dok simultano može da pravi fotografije u rezoluciji od 9MP.

Sekundarna kamera je poboljšana i sada može da se pohvali sa 8MP. Ima autofokus, pravi širokougaone selfije, a tu su i Dual video call i Auto HDR.

Južnokorejska kompanija probija granice očekivanog i podiže standarde sa svakom novom generacijom pametnih telefona. Zahvaljujući inventivnim idejama, kreira budućnost i redefiniše svet tehnologije u pravcu nemogućeg ili, bolje rečeno, svemogućeg. Otuda i novi slogan – ˝We make things that can’t be made, so you can do what can’t be done.¨