Samsung Galaxy Note 8: najbolji Android telefon trenutno dostupan

Nakon što je Galaxy Note 7 i bukvalno izgoreo, mnogi su mislili da je Note serija došla do kraja. Ipak, Samsung je uspeo da povrati poljuljano poverenje korisnika (samopouzdanja nikad nije manjkalo, rekli bismo) i iskupi se novim modelom, koji je upravo predstavljen.

Note 7 priča tragična je na više nivoa. Bio je to telefon koji je obećavao najviše do tada u svetu mobilne telefonije. Pojavio se u pravo vreme, maltene bez konkurencije, jer su Apple korisnici pokazivali prve znakove umora od jednog te istog iPhone modela, a među Android uređajima Note nikad i nije imao sebi ravnog. Da je preživeo, Note 7 verovatno bi „zakucao“ Samsung na poziciji broj jedan i učinio ga još moćnijim, ali – nije. Note 7 je izgoreo i za sve je kriva baterija!

Nakon što se desilo to što se desilo Samsung je „resetovao“ Note seriju, uveo kontrolu proizvodnje baterija i njihovog kvaliteta u osam koraka i opredelio se za taktiku da smanji kapacitet baterija koje će ugrađivati u buduće uređaje, a poveća optimizaciju hardvera i softvera, kako bi se iz njih izvukao maksimum. Da je u tome bio uspešan dokaz su modeli Galaxy S8 i Galaxy S8+ koji imaju odličnu autonomiju po jednom punjenju.

U međuvremenu, Samsung se vrlo uspešno oporavio od „goruće“ afere, održao na prvom mestu i posvetio novom modelu, kojeg je vrlo brzo i potvrdio nakon što je otkrio uzroke topljenja Note 7. I zaista, Note 8 je već stigao, spreman da se izvini svima koji su iskusili probleme prethodnika, ali i da pokaže snagu kompanije, koja je još uvek u stanju da napravi najbolji Android telefon.

Samsung Galaxy Note 8 je nastavak priče Galaxy S8 serije, što se dizajna tiče. Zapravo, ako pogledate karakteristike telefona, shvatićete da je to praktično Galaxy S8+ sa S Pen dodatkom i ekranom po kojem može da se piše. Unutrašnje komponente i većina detalja na kućištu, kao i pomenuti dizajn zaista se u potpunosti poklapaju sa onim na Galaxy S8+ modelu. Ipak, razlike, ponegde čak i drastične, postoje.

Note 8 je prvi premijum Samsung telefon koji dolazi sa dvostrukom kamerom. Jedna je rezolucije 12 megapiksela, otvora blede f/1.7, dok je druga, telefoto kamera, iste rezolucije, ali f/2.4 optike. Primenjena je Dual Pixel tehnologija, poznata sa Galaxy uređaja od ranije, ali prvi put na telefonu imamo dvostruku kameru da dvostrukom optičkom stabilizacijom kadra za 4K video snimanje i fotografisanje. Prve slike koje je Samsung objavio su impresivne, ali ostavićemo sud o kvalitetu za trenutak kad se Note 8 nađe na našem testu. Još jedna velika novost jeste i optički zum od 2x, koji omogućava uveličanje objekta fotografisanja ili snimanja bez gubitka kvaliteta i oštrine.

U odnosu na S8+ ekran na Galaxy Note 8 ima manju krivinu ka bokovima uređaja, ali je krivina i dalje prisutna. Takođe, zaobljenja u uglovima ekrana su manja, kako bi se S Pen funkcionalnost iskoristila maksimalno. Omogućeno je pisanje po ekranu i kad je ekran isključen, omogućena je izmena napisanih beležaka, a displej će omogućiti da se po njemu piše čak i kad je mokar ili dok pada kiša (Note 8 je vodootporan po IP68 standardnu, kao i raniji Galaxy telefon).

Ovo je prvi Samsung namenjen svetskom tržištu koji dolazi sa 6 GB RAM i ima skener otiska prsta, IRIS skener dužice oka i skener lica, koji zajednički obezbeđuju najviši stepen sigurnosti uređaja i podataka, koristeći, takođe Knox i Secure Folder opcije.

Naravno, S Pen uvek pravi razliku Note serije od svih drugih uređaja. Novi S Pen je poboljšan tanjim i kvalitetnijim vrhom, koji je izmenjiv i u paketu se dobijaju četiri rezervna (dva puta po dve debljine). Note 8 S Pen prepoznaje više nivoa pritisaka nego ranije, lakše klizi po ekranu, precizniji je i dobio je opciju prevođenja celih rečenica i fraza jednostavnim tapom na tekst. Predstavljena je i S Pen App, aplikacija koja na jednom mestu objedinjuje umetničke S Pen radove Note korisnika, ali i digitalne bojanke, koje su popularan način oslobađanja od stresa ili prekraćivanja vremena.

Neznatno je, u odnosu na S8+, prerađen i softver, uglavnom zbog S Pen stilusa, pa se osim nabrojanih očiglednih razlika, o nekim većim i ne može govoriti.

Samsung Galaxy Note 8 već sad može sada da se naruči . Svi koji naruče Note 8 preko operatora ili zvaničnih prodavnica dobiće na poklon DeX dodatak, koji Note 8 pretvara u mobilni PC, kad se dodavanjem miša i tastature (putem standardne ili bežične veze) i kompatibilnog monitora, Note 8 može koristiti kao laptop.

Note 8 nije telefon za svakoga. Kupiće ga oni kojima je zaista potrebna S Pen funkcionalnost i oni koji će ceniti njegove beskompromisne performanse, za šta su spremni adekvatno i da plate.

Da, skup je, ali je svakako i najbolji Android telefon trenutno dostupan.

Samsung Galaxy Note 8 specifikacije:

– Ekran: 6.3 inča (oko 16 centimetara), Super AMOLED (2.960 x 1.440 piksela), 522 ppi, Corning Gorilla Glass 5 sa obe strane, 3D Touch opcija, Always-on prisutan
– Čipset: Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835 ili Exynos 8895
– RAM: 6 GB
– Interna memorija: 64 GB + microSD do 2 terabajta
– Kamera: Dual Pixel tehnologija, Dual 12 MPx f/1.7 + 12 MPx f/2.4 telephoto, Dual OIS za foto i video, 2x optički zum, 4K video snimanje, LED blic, HDR, hibridni fokus, Live Focus za portrete i predele
– Selfi kamera: 8 MPx, f/1.7, dual video, Auto HDR
– Baterija: 3.300 mAh
– Veličina: 162 x 74 x 8.5  milimetara
– Težina: 173 grama
– Operativni sistem: Android 7.0 Nougat
– Veze: NFC, Samsung Pay (Visa, MasterCard), GPS, GPS-A, Glonass, LTE 4G, 3G, GSM, 3.5 mm audio (24-bit/192 kHz), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v4.2, A2DP, LE, aptX, USB Type-C + microUSB konvertor u paketu, USB Host opcija
– Ostalo: S Pen i posvećen softver, IP68 vodootpornost, skener otiska prsta, skener lica i IRIS skener očiju, AKG slušalice u paketu, rezervni S Pen ulošci, 100 GB OneDrive na dve godine, Bixby glasovni interfejs (engleski), Samsung DeX kompatibilan…