Nazivi Android operativnih sistema su slatkiši

Zahvaljujući konstantnom razvoju i unapređivanju, najmoćnija platforma mobilnih uređaja Android danas zauzima oko 75 odsto tržišta. Sa izmenama verzija operativnog sistema menjala su mu se i imena.

Pasioniranim ljubiteljima slatkiša poslednjih godina sigurno nisu promakli primamljivi nazivi verzija Android operativnog sistema. Kompanija Google od 2009. godine korisnicima pravi zazubice tako što nove verzije svog operativnog sistema naziva po ukusnim poslasticama. Zahvaljujući ovoj kompaniji, do sada su se imena devet globalno poznatih dezerata našla i u svetu mobilne telefonije.

Cupcake – torta u korpici

Android 1.5 Cupcake pojavio se 2009. godine i predstavljao je prvu veliku dopunu Android  operativnog sistema. Nove mogućnosti bili su vidžeti za osnovni ekran i opcija pravljenja foldera.

Donut – krofna

Android 1.6 Donut pojavio se nekoliko meseci nakon Cupcake verzije i ponudio je korisnicima poboljšanu pretragu na Internetu, podršku za ekrane veće rezolucije, bolji interfejs za kameru i Universal Search.

Eclair – ekler

Android 2.0 Eclair  je prezentovan vrlo brzo nakon plasiranja Donut Android operativnog sistema. Ova verzija je donela unapređen Internet pretraživač, Google Maps i GPS navigaciju. Interfejs Androida je prilično napredovao. Aktivirano je više ekrana i dodati su brojni vidžeti.

Froyo – smrznuti jogurt

Android 2.2 Froyo  se pojavio 2010. godine sa značajno bržim korisničkim interfejsom, podrškom za Adobe Flash i hot spot funkcijom. Omogućen je unos sadržaja glasom i upravljanje telefonom pomoću izgovaranja glasovnih komandi. Froyo je, takođe, doneo mogućnost instalacije aplikacija direktno na SD karticu.

Gingerbread – medenjak

Android 2.3 Gingerbread je plasiran u decembru 2010. godine, donoseći više senzora, kontrolu pomeranjem telefona, podršku za NFC i pouzdaniji korisnički interfejs.

Honeycomb – saće

Android 3.0 Honeycomb  kreiran je posebno za tablet uređaje, sa unapređenim 3D funkcijama i podrškom za hardversko ubrzanje. Takođe, vidžeti su dobili mogućnost menjanja veličine a ažurirana verzija je dobila i podršku za joystick i Gamepad.

Ice Cream Sandwich – sladoled sendvič

Android 4.0 Ice Cream Sandwich se pojavio u maju 2011. godine. Nudi kompletan redizajn i veliki broj naprednijih funkcija.

Jelly Bean – žele bombone

Android 4.1-4.3 JellyBean se pojavio u julu 2012. godine, donoseći velika poboljšanja korisničkog interfejsa, ali i opcije poput više korisničkih naloga, napredne notifikacije,  Google Now, Photosphere i vidžete.

KitKet – poznata čokoladica

Android 4.4 KitKat je najnovija verzija operativnog sistema, koja donosi poboljšanja interfejsa, brži multitasking, preinstaliranu Device Management aplikaciju, reprodukciju zvuka sa nižom potrošnjom energije, pametni Identifikator poziva, kao i izmenjen dizajn.

Od pomenutih slatkiša u mt:s ponudi mobilnih uređaja  trenutno su dostupni telefoni koji podržavaju Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean i najnoviji Kit Kat operativni sistem. Istraživanje, koje je objavila GSMArena, pokazuje da je operativni sistem Jelly Bean instaliran na 60,7 odsto, Ice Cream Sandwich na 16,1 odsto, a Gingerbread na 20 odsto uređaja. Koji se Android slatkiš vama najviše dopada?