Siguran Net – neophodna zaštita od svakodnevnih pretnji sa interneta

U novoj eri dominacije informacionih tehnologija svedoci smo svakodnevnih napada na lične podatke i privatnost na internetu. Zato je sajber bezbednost, bez prekida, nešto što je must have za svakog korisnika pametnih uređaja, a servis Siguran Net je upravo odgovor i najbolje rešenje za ovaj potencijalni problem.

Šta je Siguran Net?

Siguran Net je pouzdan servis na mts mreži, koji pruža zaštitu od neželjenih pristupa različitim vrstama virusa vašim mobilnim uređajima kroz praćenje, filtriranje i blokiranje HTTP saobraćaja, na osnovu posećenih internet domena. Siguran Net štiti vaše aplikacije, operativne sisteme, socijalne mreže, kao i sadržaj primljen putem email-a bez potrebe dodatnog instaliranja bilo kakvog sigurnosnog softvera na vaše uređaje. Stoga ne utiče na performanse, ili na trajanje baterije na telefonu, tabletu, ili na bilo kom drugom uređaju.

Više ne morate da brinete za bezbednost kada preuzimate datoteke, ili surfujete netom, jer ova usluga pruža zaštitu svim uređajima povezanim putem mts interneta, što uključuje kompjutere, mobilne telefone, tablete, automobile, aparate za kafu, termometre, senzore i druge Smart Home uređaje.

Šta sve može da identifikuje Siguran Net usluga?

Da li ste se do sada našli u situaciji da putem SMS poruke, Messenger-a ili email-a primite sumnjivi sadržaj ili link, ili ste se osećali nebezbedno prilikom posete novoj web stranici; možda  ste u nepažnji kliknuli na sumnjivi link i tako slučajno „zarazili“ vaše podatke virusom ili malware-om, ili ste možda posumnjali da neka od aplikacija instaliranih na vašem uređaju šalje vaše podatke na nepoznatu destinaciju, a vi na to svakako niste pristali, ili ste na primer primetili usporavanje rada vašeg uređaja bez ikakvog razloga, ili u najgorem slučaju ste se zapitali da li su vaši podaci (broj kreditne kartice, JMBG, šifre od emaila ili banke) možda hakovani?  Ukoliko  ste ikada bili u prilici da doživite neku od navedenih situacija, onda je svakako topla preporuka da aktivirate Siguran Net rešenje kao preko potrebno i na taj način izbegnete bilo koju od ovih situacija.

Šta kažu brojke?

Koliko je u današnje vreme neophodno imati aktiviran jedan ovako pouzdan servis govori i podatak da je samo tokom decembra 2023. Siguran Net u mts mreži blokirao preko 1.415.008 bezbednosnih pretnji, dok je tokom cele 2023. godine ukupno blokirao 20.228.949 pretnji, od čega čak 6.147.285  pokušaja krađe podataka.

Kako funkcioniše Siguran net?

Usluga Siguran Net zaštitiće sve vaše uređaje od malicioznih domena, malware-a i phishing-a, a da ni u jednom trenutku  ne pristupi sadržajima koje posećujete, već će, u slučaju da primeti opasnost, blokirati maliciozne web sajtove.

Odlaskom na potencijalno rizičnu internet stranicu Siguran Net usluga će aktivirati upozorenje u vidu blocking stranice koja sadrži informacije o tipu malicioznog sadržaja i nudi opciju povratka na prethodnu stranicu iz pretraživača klikom na „Napusti stranicu“. Ukoliko ne prihvatite ponuđenu opciju, tada na sopstvenu odgovornost možete nastaviti dalju posetu odabranom sadržaju klikom na dugme „Ipak nastavi“.

Opcija roditeljska kontrola

Na stranici usluge Siguran Net nalazi se pregled sadržaja po kategorijama (sadržaj za odrasle, nasilni sadržaji, reklame i oglasi, zabava) i svaku od njih je moguće potpuno blokirati ili vremenski ograničiti. Tu se nalazi i pregled najpopularnijih društvenih mreža i platformi (TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, Netflix, Spotify…) koje je takođe moguće pojedinačno potpuno blokirati. Ova funkcionalnost omogućava roditeljima da upravljaju sadržajima kojima pristupaju njihova deca sa svojih uređaja i da lako i jednostavno blokiraju aplikacije koje ne žele da njihova decakoriste kada su na mts mreži.

Prikaz personalizovane statistike

U okviru usluge Siguran Net obezbeđen je globalni izveštaj, odnosno uvid u broj ukupno sprečenih bezbednosnih pretnji u poslednjih 30 dana u mts mreži, kao i detaljan personalni pregled sigurnosnih incidenata.

Pretnje su kategorisane na osnovu tipa događaja i to su uglavnom: zlonamerni domeni, aktivnost malware-a i phishing stranice, a ukoliko želite neke domene izuzeti iz bezbednosnog blokiranja, možete ih jednostavno dodati na belu listu.

Autor: Vesna Protić