Šta nam donosi digitalizacija televizije?

Kada je te davne 1958. godine Televizija Beograd pokrenula emitovanje eksperimentalnog programa, više ništa nije bilo isto. Jedna „kutija“ otvorila je širom prozor u svet i tako je postala centar porodičnog okupljanja. Jednom rečju televizija je u tom trenutku bila senzacija. Ni danas televizija nema drastično manju važnost, ali je pretrpela značajne izmene.

Od perioda televizije kakvu je pamte naši roditelji, kada su njeni junaci bili Mića Orlović i Kamenko Katić, mnogo toga se promenilo. Crno-belu sliku zamenila je slika u boji, a do kraja 2015. godine će se prelaskom sa analognog na digitalni signal završiti još jedna televizijska epoha.

digitalizacija-unutra

Da ne bi ostala u zapećku Interneta, televizija se uključuje u digitalni svet. Signali se kod digitalne televizije prenose kao nizovi jedinica i nula odnosno kao takozvani binarni signal. Zahvaljujući višekanalnom prenosu zvuka takav signal je manje osetljiv na smetnje, obezbeđuje čistu i oštriju sliku i kvalitetniji zvuk.

Digitalizacija se neće odraziti samo na kvalitet slike, već i na sadržaj televizijskog programa. Pred televizijama „opšteg tipa“ je veliki izazov u stvaranju novih specijalizovanih kanala kao što je na primer kanal posvećen samo sadržaju iz oblasti kulture ili informativnom programu.

Digitalizacija je veliki korak u evoluciji televizije, jer sa sobom donosi promenu televizijskog izraza, interakciju sa gledaocima i novu televizijsku kreativnost.

Za prijem digitalnog TV signala potrebno je da se poseduje odgovarajući STB (Set top box) uređaj koji se priključuje na stariji model televizora ili noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4. Međutim, za korisnike IPTV usluge Telekoma Srbija dodatna oprema nije potrebna zato što postojeća oprema omogućava da do domova dolazi digitalni TV signal visokog kvaliteta.

Proces digitalizacije televizije odnosi se samo na zemaljsko emitovanje TV signala i tiče se onih građana koji taj signal primaju posredstvom antene. Za IPTV korisnike prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije, na izvestan način, će proći neopaženo. Prednosti koje između ostalog donosi digitalni signal su nove usluge,  kao što su usluge Video na zahtev, Interaktivni TV vodič ili Snimanje sadržaja, koje korisnici IPTV-a već duže vreme koriste. Zahvaljujući IPTV platformi digitalna televizija je već stigla u brojna domaćinstva i to bez dodatnih ulaganja.

Prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije utvrđen je na međunarodnoj konferenciji u Ženevi 2006. godine, a zemlje potpisnice sporazuma među kojima je i Srbija, u obavezi su da ugase televiziju kakvu danas poznajemo sredinom 2015. godine. Digitalni signal usvojen je u 37 zemalja,  a već se emituje u Velikoj Britaniji, Italiji, Finskoj, Švedskoj, Belgiji, Ukrajini, Danskoj, Hrvatskoj i dr.

Kao što danas retko koristimo fotoaparat sa filmom već praktičan digitalni fotoaparat, istu sudbinu doživljava i televizija. Da bi uvideli prednosti digitalizacije o kojima vam govorimo ne morate da čekate sredinu 2015. godine, već se možete odmah digitalizovati uz IPTV.

Autor teksta Una Zabunov (@unaunpaso), menadžer za digitalni marketing Telekom Srbija.

You may also like...

16 Responses

 1. Max каже:

  Kupio sam paket koji je kostao oko 3 hiljade dinara,medzuti sta mi vredi kad konstantno nemogu da gledam televiziju jer nema signala,a nisam u nekoj vukojebini pa da se kaze da nema pokrivenost signalom nego sam od grada 10 min.
  Ovo je samo jos jedan vid pljacke i uzimanja novca od naroda NIZASTO !!!!!!!

 2. IVAN ZR каже:

  Da li mogu moj drugi stb uredjaj(sivi) preko boxa 4 koji uredno placam, a slabo koristim, da montiram na antenu na mom poslu i da izbegnem kupovinu jos jednog stb uredjaja..? 😉
  # inace sam vec par puta obnavljao ugovor sa iptv i veoma sam zadovoljan brzinom i profesionalnoscu mts iptv podrske, kako operatera tako i ljudi na terenu. Dok sam bio korisnik kablovske cim padne kisa ili dune vetar mi nemamo sliku, a ne daj boze da se desi iskljucenje, prodje i do mesec dana da vam posalju podrsku radi ukljucivanja…
  MTS je MAMA !!!!

 3. Sneška 16 каже:

  Poštovani, da li postoji neka mogućnost na lokaciji Male Moštanice gde imam vikendicu da sprovedem digitalizaciju, napominjem da imam jako slabu antenu koja hvata 3-4 kanala RTS1, Pink, B92 i slabo Happy, a model televizora mi je još slabiji, imam stalnu telefonsku liniju u Vašem vlasništvu, šta bi mi još trebalo za digitalizaciju:

  Unapred Hvala

  • Una Zabunov каже:

   Poštovana Sneška,za prijem digitalnog TV signala potrebno je da se poseduje odgovarajući STB (Set top box) uređaj koji se priključuje na stariji model televizora ili noviji model televizora koji podržava standarde DVB-T2 i MPEG-4. Međutim, možete postati i korisnik IPTV usluge Telekoma Srbija i dodatna oprema (ni novi televizor) nije potreban. Ukoliko se opredelite za IPTV onda treba da podnesete zahtev u nekoj od naših poslovnica. Srdačan pozdrav

 4. Gahe каже:

  Ja sam uzeo IPTV i zadovoljan sam (steta sto nema history HD)

 5. petrovic miodrag каже:

  Izbor programa [kvalitetnih] je nesto skromniji ali meni sve to nadoknadi ARENA
  1-5 sa bogatim sportskim sadrzajem.

 6. sale каже:

  Pridruzujem se komentarima Aleksandra a nase misljenje deli MNOOOOOGO ljudi.
  Sa milion seljackih pinkovih a bez Sport klub kanala ste kao neki lokalni seoski operater, bez uvrede

 7. Dusan каже:

  Pohvale za IPTV koji jos uvek nemam zbog izvesnih tehnickih problema, koje Telekom treba uskoro da resi. Video sam kod prijatelja i ok je skroz.Laka instalacija, odrzavanje, solidan izbor kanala. Jedina zamerka koju sam primetio, a i cuo od dosta korisnika, pa evo cak i ovde je nedostatak kvalitetnijih kanala poput Sport Kluba recimo, kao i nedostatak HD kanala.Nadam se da mozete poraditi na tome jer ste veoma ozbiljna kompanija, pa da konacno i ja postanem IPTV korisnik.

 8. Aleksandar каже:

  Lepo i pametno zborite. Samo, ja, posle dve godine predivnog iskustva ozbiljno razmišljam da odjavim IPTV. Mnogo sam voleo sve prednosti ovog sistema, ali šta to sve vredi, kada nemam kanale koje želim a vi nikada nećete moći da ih uvedete. Sportklub, N1, dečji Ultra. Meni stvarno 50 Pinkovih kanala nije potrebno. Žao mi je što vas neko sistemski urušava, ali nisam jedini koji odlazi. Nemam izbor operatera, ali svejedno više i ne uključujem TV sa sadržajima koji vređaju inteligenciju.

  • Una Zabunov каже:

   Aleksandre, hvala Vam na pohvali. Trenutno nemamo sklopljenu saradnju sa pomenutim kanalaima. Ukoliko dođe do nekih promena obavetićemo korisnike blagovremeno.

 9. Kuvarica каже:

  A da li je za SetTop Box koji podržava DVB-T2 potrebna i neka vrsta digitalne antene ili internet pristupa?
  Tj. odakle će on da prima signal?

 1. 27/11/2014

  […] veza između televizije i Interneta stvorila je čitave armije obožavalaca određenih televizijskih formata među kojima se ljubitelji […]

 2. 25/01/2018

  […] Sa prelaskom sa analognog na digitalni signal završila se jedna televizijska epoha, unapređen je kvalitet slike i tona, kao i način na koji konzumiramo TV sadržaj. Verujem da Džon Logi Berd, pronalazač koji je 1926. godine prvi demonstirao televiziju, nije mogao ni da pretpostavi do kojih će se razmera ova tehnologija razviti u budućnosti. Svedoci smo vremena u kome je razvoj televizije dostigao neslućene razmere i, naravno, sve je to značajno uticalo na to da se provbitne navike gledanja televizijskog programa u velikoj meri promene. […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Napišite brojeve sa slika *