Transformers sa Dalekog istoka

Vlada mišljenje da se mobilni telefoni, u današnje vreme, jedva mogu međusobno razlikovati. Tehnički gigant LG je sa novim modelom G5, jednim potezom razbio ove predrasude i napravio malu revoluciju u svetu smart telefona.

Južnokorejska kompanija je sa modnog aspekta otišla jedan korak unazad, orjentišući se na klasičan i jednostavan dizajn. Novi top-model ima metalno unibody kućište i standardni ekran – dizajnersko rešenje koje ne nudi dodatnu vrednost, ali se izdvaja iz egzotične konkurencije Dalekog istoka.

LG G5 je prvi smart telefon sa transformativnim, modularnim dizajnom, namenjen širokim masama. Bazirajući se na konceptu projekta Ara, proizvođač je uspeo da uklopi rafinirani dizajn i praktičnost u jedinstvenu i autentičnu celinu.

LG-G5-un

Za zaljubljenike u hi-tech novine ovaj uređaj je pravi izazov, budući da može da se unapredi, odnosno nadogradi raznim modularnim dodacima, kao što su modularna kamera sa sopstvenom baterijom ili hi-fi player.

IPS LCD ekran QHD rezolucije je manji u odnosu na dva prethodna modela i iznosi 5,3 inča. Ima Corning Gorilla Glass zaštitu četvrte generacije, velike uglove vidljivosti, veći kontrast  i realan prikaz boja. Pokriva skoro celu površinu prednje strane, od senzorne lajsne do dela koji se izvlači.

Zahvaljujući modularnom slotu, baterija kapaciteta 2800mAh može lako da se zameni, a tu je i mogućnost brzog punjenja. Opcija Always On, pored prikaza osnovnih informacija na zaključanom ekranu poput sata, kalendara, poziva i poruka, omogućava i prikaz svih notifikacija, što će nekim korisnicima značiti.

Jednostavno, a ipak elegantno kućište izrađeno je od posebne legure aluminijuma. Taster za podešavanje jačine zvuka, koji se kod prethodnih modela nalazio na poleđini, sada je premešten sa strane. To će možda biti u početku neobično za stare LG korisnike, ali brzo ćete se navići. Na mestu nekadašnjeg power, odnosno volume tastera sada se nalazi senzor otiska prsta.

Telefon pokreće Snapdragon 820. Radi se o četvorojezgarnom procesoru, čija dva jezgra rade na 1,6GHz, a druga dva na 2,15GHz. Tu je i grafički procesor Adreno 530. Raspolaže sa 4GB RAM-a i 32GB interne memorije koja može da se proširi putem microSD memorijske kartice. Platforma je bazirana na novom Androidu 6.0 Marshmallow. Očekivano, rad je brz i fluidan, aplikacije se otvaraju bez problema, a zahtevne igrice postaju pravi izazov.

LG G5 ima izvanrednu kameru – prednju od 8MP i dve zadnje – primarnu od 16MP i širokougaonu od 8MP, koja pokriva ugao od 135 stepeni i predstavlja korisnu dopunu prilikom snimanja. Zahvaljujući objektivu “riblje oko“ koji se sreće samo kod akcionih kamera, fotografija obuhvata mnogo više sadržaja, nego inače. Kvalitet slike je značajno poboljšan u odnosu na prethodni model. Glavna kamera ima kvalitetniju optičku stabilizaciju slike, laserski autofokus i senzor spektra boja. Ovaj model  pruža najveće hardverske i softverske mogućnosti za snimanje fotografija i zato s razlogom pripada samom vrhu u svetu smart telefona.

Nova LG-ijeva perjanica je otvorila nove puteve u razvoju smartphone tehnologije i pretenduje da postane najzapaženiji telefon ove godine. Modularnost je nova dimenzija u evoluciji pametnih telefona, što za G5 u ovom trenutku predstavlja komparativnu prednost. U svakom slučaju, model predstavlja uspešnu kombinaciju poslednje reči tehnike i pročišćenog dizajna.