Vanvremenski klasik i njegov veliki brat

Nakon odličnih reakcija korisnika na prvi android telefon kojim su se vratili na tržište pametnih telefona, ovaj dobro poznati brend , nekih godinu dana kasnije predstavlja direktnog naslednika Nokie 5 – Nokiu 5.1, kao i nešto skuplju verziju poboljšanih performansi – 5.1+.

Prepoznatljiv Nokia elegantan dizajn karakterističan je za oba modela.

Nokia 5.1 ili kako su je neki nazvali „preuredjeni vanvremenski klasik“, izradjena je od jednog bloka aluminijuma serije 6000, uz fenomenalnu, jedinstvenu završnicu dobijenu kroz 33 faze obrade.  Posebna pažnja usmerena je na svaki detalj na telefonu, pa čak i najfinije detalje kod zaobljenih ivica ekrana sa uglovima samog telefona. Full HD+ IPS ekran, kod ovog modela je dijagone 5.5 inča uz 18:9 format.

Uz HD+ ekran od ivice do ivice, Nokia 5.1+ je nešto veće dijagonale – 5.8 inča i format 19:9.  Ergonmskog dizajna, uz kompletno stakleno kućište sa 2.5D zakrivljenim prednjim i zadnjim staklom, zaobljenih ivica, tankih svega 8mm i završnicom visokog sjaja.

Kod oba modela prisutan je bezbedan i ažuriran Android Oreo operativni sistem, koji omogućava brzi rad, manju zauzetost memorije i sporiju potrosnju baterije, a pokreće ih Media Tek čipset. Kod 5.1 modela to je Media Tek Helio P18 sa 8 jezgara, dok je kod poboljšane 5.1+ verzije to najsavremeniji P60.

Kada je o memoriji reč, na našem tržištu 5.1 verzija je dostupna sa 2GB RAM+16 GB interne memorije . Kod ovog modela imamo mogućnost proširenja memorije do 128 GB.

5.1+ verzija ima nešto veću memoriju na raspolaganju – 3GB RAM+32 interne , sa mogućnošću proširenja do 400 GB pomoću micro SD kartice .

Razlika je prisutna kada je reč o kamerama ovih telefona.

Model 5.1 raspolaže sa 16 MP glavne kamere uz autofokus sa faznom detekcijom za snimanje svakog detalja, i 8MP kada je reč o selfi kameri sa širokim vidnim poljem od 84.6 stepeni za lako snimanje grupnih selfija.

Uz dubinsko snimanje i  Bokeh režim, kod 5.1+ modela imamo dvostruku zadnju kameru 13+5MP sa elektronskom stabilizacijom, dok je selfi kamere takodje  8MP uz posebno osvetljenje portreta za selfi fotografije.

Novom, potpuno osveženom paletom pametnih telefona, ova kompanija želi da se probije u sam vrh tržišta mobilnih telefona. Ako je suditi po reakcijama fanova, mnogi su povratak ovog finskog proizvodjača sa nestrpljenjem iščekivali godinama.

Uz najnovije modele serija 3,5 ili 7, koji predstavljaju značajan iskorak u performansama, korisnici imaju priliku da uz pristupačne cene uživaju u kvalitetu na koji ih je ovaj brend davno navikao.