Video igre – razonoda ili nešto više?

Video-igre su aktivan deo naše svakodnevice još od devedesetih. Uz razvoj moderne tehnologije, brzo su evoluirale i video-igre. Od pikselizovanih slagalica na retro konzolama došli smo do prostranih realističnih svetova, čiji se kvalitet može porediti čak i sa holivudskim blokbasterima. Međutim, uporedo sa razvojem grafičkih mogućnosti igara povećavao se i nivo autonomije igrača. Video-igre danas su se gotovo pretvorile u svetove bez ograničenja.

Naravno, povećane mogućnosti video-igara pratio je i razvoj konzola. Jedna od najvećih prekretnica bila je 1995. godina, kada je Soni izbacio svoju prvu konzolu pete generacije Playstation 1. Pojava ove konzole na svetskom tržištu obeležila je početak nove ere u razvoju video-igara.

Posle neprikosnovenog Sonijevog uspeha na tržištu video igara, tržištu se pridružio još jedan div – Mikrosoft. Prateći izlazak Sonijeve nove konzole – Playstation 2, Mikrosoft je, 2001. godine, odlučio da svojom novom konzolom šeste generacije – Xbox  konkuriše na tržištu video igara. Ipak, ostaje još neizvesno ko će odneti prevagu sa konzolama devete generacije koje su na pomolu.

Sportske igre

Naravno, osim timskog rada, u većini video – igara dolazi i do razvoja zdravog suparništva i takmičarskog duha među igračima. To rivalstvo je, možda, najistaknutije u sportskim igrama poput FIFA 20, PES 2020 NBA2K. Mladi ove igre najčešće igraju sa drugarima na popularnim konzolama. Igranje na konzoli je ujedno i najlakši način da “uskočite” u svet video igara, a druženje sa ekipom za tili čas postaje mnogo interesantnije uz, recimo, FIFA20 i dva džojpeda.

Možda vam je ovo poređenje sa sportistima malo neobično, ali verujte da je sasvim merodavno. Verovali ili ne, neke video-igre proglašene su za e-sportove, odnosno elektronske sportove, još davne 1972. godine! Danas je industrija e-sportova veća nego ikada – neki od najvećih turnira u e-sportovima imali su veću gledanost i bolje nagrade nego neke od najpoznatijih svetskih sportskih liga, poput američke NBA.

E-sport u svetu i kod nas

Ako ste mislili da su e-sportovi zaobišli našu zemlju, varate se. Naša zemlja je uveliko uključena u svetsku e-sport industriju, a tokom godina smo imali i čast da budemo organizatori nekoliko velikih svetskih e-sport turnira, poput svetskog prvenstva u igri Counter Strike: Global Offensive 2016. godine, kao i mnogobrojnih World Cyber Games i IESF događaja. Štaviše, zahvaljujući predanom radu domaćeg društva za e-sportove, Serbian e-Sports Association, najstrastveniji srpski gejmeri dobili su priliku da postanu članovi profesionalnih e-sport timova.

Tokom godina, reprezentativci Srbije imali su čast da nas predstavljaju na mnogobrojnim svetskim turnirima u e-sportovima, poput IESF (International Esports Federation) svetskog prvenstva u igrama Dota 2, League of Legends, Tekken, itd. Mnogi gejmeri ulažu hiljade sati u ove i mnoge druge igre, kako bi se usavršavali i dobili priliku da postanu deo nekog profesionalnog e-sport tima.

Najvrsniji igrači neumorno vežbaju na najvećim brzina interneta u Srbiji, kako bi mogli da se takmiče sa najboljima. Glavni razlog tome je što je u mnogim od ovih igara brzina reakcije igrača ključna za pobedu i često se meri u milisekundama. Mnogi gejmeri imaju strastven takmičarski duh, pa su ovakvi izazovi glavni razlog što ih privlače karijere u e-sportovima ili industriji video-igara. Imajući ovo u vidu, nije ni čudo što je među omladinom toliko poraslo interesovanje za video-igre!

E-sportovi su otvorili mnoga vrata strastvenim gejmerima širom sveta za razvoj profesionalne karijere u gejming industriji. Gejming entuzijastima, kao i onima koji žele da se upoznaju sa ovom zabavnom industrijom, trenutno jednom od najpopularnijih na svetu, kanal Arena Esport nudi vrhunski program širokog spektra. Pored svetskih događaja, tu je i mnoštvo regionalnih E -sport turnira i liga. Kanal je dostupan svim mts TV korisnicima, na pozicijama 154 i 306 i na poziciji 735 u HD rezoluciji.