Novi pohod na Mesec

Svemirska trka u slanju letelica na Zemljin satelit ponovo je aktuelna. Neke zemlje planiraju ponovo da pošalju robotske misije na Mesec, neke da isprave greške zbog kojih su njihove ranije letelice postale svemirski otpad te da ih prvi put spuste na sivu, prašnjavu površinu Zemljinog pratioca. Zapravo, sve više je cilj južni pol Meseca, prekriven ledom, sa namjerom da se postave temelji spuštanja čovekove noge na ovaj deo Zemljinog saputnika.

Tek pet zemalja uspelo je da spusti svoje letelice na Mesec. Rusija i SAD to su uradile više puta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Kina je uspela tri puta u protekloj deceniji, računajući i prvo sletanje na tamnu stranu Мjeseca u januaru 2019.

Indija je prošle godine uspešno spustila rover na slabo istražen prostor Mesečevog južnog pola. Krug je zatvorio Japan, čije je slanje rendgenskog teleskopa u septembru 2023. ostalo u Zemljinoj umesto u Mesečevoj orbiti.

U januaru ove godine spustili su sondu ciljajući zonu sletanja široku tek 100 metara. Osim neuspešnih japanskih pokušaja, u 2023. beležimo neuspeh ruske misije, kao i pokušaj neprofitne organizacije iz Izraela.

Najteži deo posla je sletanje, jer ne postoji atmosfera koja bi usporila letelicu. S obzirom na to da padobrani nemaju smisla, spuštanje se oslanja na potisne uređaje, koji usporavaju pad, pokušavajući da izbegnu litice i krateri.

SAD su jedine na Mesec poslale ljudske posade, a višedecenijsku pauzu u slanju lunarnih letelica planiraju da prekinu dve privatne kompanije, što će biti prvi put da privatna kompanija pošalje letelicu na Mesec, a nevelika razlika odlučiće koja od njih će biti prva. Obe ciljaju južni deo Meseca, a naučnici veruju da permanentno zasenčeni krateri na južnom polu sadrže milijarde kilograma smrznute vode koja bi mogla da se koristi za piće i pravljenje raketnog goriva. Zato je to područje cilj budućeg mekog spuštanja letelice sa ljudskom posadom.

Projekat po imenu „Artemis“ (nakon Apolla ili Apolona, na red je došla njegova sestra Artemida) NASA je prvo planirala za 2025. pa ga je zbog sigurnosti pomerila za 2026, da bi se danas nagađalo kako bi moglo doći do još nekog odgađanja.

Bilo kako bilo, ljudska fascinacija za hodom po Mesecu i dalje je živa, taj događaj bi se uskoro mogao ponoviti, dok su učestale aktivnosti slanja letelica nešto što će još bolje pripremiti tu misiju.

 

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba