Kako da pomognete inostranim gostima korisnim savetima

a naše živopisne gradove, bogate istorijom, manifestacijama i ponudom tradicionalne hrane, interesovanje je pokazalo veći broj gostiju nego lani. Od januara do maja ove godine u Srbiji je boravilo gotovo 900.000, što je 14 odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Najviše inostranih gostiju boravilo je u četiri od ukupno petnaest mts 4G područja i to u: Beogradu, Novom Sadu, Kopaoniku i Zlatiboru. Dok su pakovali kofere za povratak u svoje domove, obećavajući da će se vratiti, inostrani turisti su mahom navodili da su im ljudi i naša srdačnost najjači utisak.

simtourist-un

Ovaj zaključak ne čudi, jer je svako od nas sigurno bio u prilici da makar na minut preuzme ulogu turističkog vodiča kada ga na ulici obaspe pitanjima radoznali turista. I uglavnom je svako od nas i bio spreman da mu podrobno objasni gde se neka znamenitost nalazi, kao i da od srca preporuči lepa mesta koja obavezno mora da poseti.

Ukoliko vas i ovih dana zaustavi turista na ulici ili vam neko dolazi u posetu iz inostranstva ne zaboravite da mu pored čuvenih zdanja, važnih događaja i finih lokala spomenete i:

  1. Projekat „Grad priča“ – aplikacije dostupne za: BeogradNovi SadNiš i Kragujevac

Znamenitosti o kojima turisti žele više da znaju, a koje decenijama krase Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, moguće je otkriti iz potpuno drugačijeg i zanimljivijeg ugla. Četiri besplatne aplikacije, izrađene u okviru projekta „Grad priča“, pružaju doživljaj nesvakidašnjeg razgledanja značajnih  gradskih lokacija putem mobilnog telefona.

Nakon preuzimanja aplikacija, dovoljno je da se kamera pametnog telefona usmeri ka najbližoj željenoj lokaciji, telefon će je prepoznati i na ekranu će se prikazati niz kratkih tekstova koje prati i audio-vodič. Pri svakom sledećem pokretanju aplikacije Internet konekcija nije potrebna. Aplikacije su dostupne na srpskom i engleskom jeziku za  „Android“ i za „Ajfon“.

  1. Tourist SIM – specijalnu pripejd ponudu za turiste

Sve turiste koji posete našu zemlju treba posavetovati da koriste 4G pripejd kartice: Super Tourist SIM i Tourist SIM. Naime, reč je o pažljivo osmišljenim karticama koje turistima omogućavaju da lagodno komuniciraju i kada su van svoje matične mreže. U prvom slučaju imaju mogućnost korišćenja 10 GB najbržeg 4G interneta, 30 minuta za razgovore ka inostranstvu, 120 minuta za razgovore u mts mreži i 25,00 dinara inicijalnog kredita. Dok u drugoj soluciji imaju na raspolaganju 72 sata neograničenog 4G Interneta.

  1. Solarne punjače – u Beogradu, Kikindi, Vranju, Boru i u Valjevu

U saradnji sa „Strawberry energy“, mladom preduzetničkom kompanijom čiji su osnivači studenti Univerziteta u Beogradu, postavili smo javne solarne punjače u Beogradu, Kikindi, Vranju, Boru i u Valjevu.

Ovi uređaji služe za punjenje baterije prenosivih uređaja zahvaljujući solarnoj energiji. Svi postavljeni uređaji imaju veći broj priključaka koji odgovaraju svim modelima telefona i dostupni su svima. Kada se nakon celodnevnog fotografisanja krajolika na pomenutim lokacijama, turistima potroši baterija, svoje uređaje mogu jednostavno napuniti. Pored same funkcionalnosti solarnog punjača i njegovog doprinosa zaštiti životne sredine, ovaj izum predstavlja i atrakciju koju je prepoznao čuveni sajt Mashable i svrstao ga među 25 tehnologija koje svaki pametan grad treba da ima.

Danas su mobilni uređaji verni čovekovi saputnici na svakom putovanju, jer pored toga što olakšavaju komunikaciju oni pojednostavljuju planiranje posete neke destinacije. Zbog toga ne zaboravite da turistima koje srećete spomenute i ove olakšice.