Vodič kroz roming : Kako da vas račun ne iznenadi? – mts Blog

* Ponude su bile aktuelne u 2013. godini

Usled neadekvatnog korišćenja mobilnog telefona po povratku iz inostranstva može da vas iznenadi znatno uvećan iznos postpaid računa. Opušteno korišćenje mobilnog telefona u roming zoni najčešće dovodi do tako uvećanog računa, jer po izlasku iz zemlje odabrani postpaid paket, tarifni dodatak ili druge pogodnosti prestaju da važe i počinju da se primenjuju tarife roming partnera.

Da biste se zaštitili od neplaniranih troškova i da vas visok iznos računa ne bi iznenadio po povratku sa odmora, preporučujemo da:

1. Proverite da li vam je aktiviran roming –  Svim postpaid korisnicima savetujemo da provere status roming aktivacije. To možete uraditi u bilo kojoj našoj poslovnici ili pozivanjem servisa 064/789.

2. Budite oprezni sa prenosom podataka – Nesmotreno korišćenje prenosa podataka u romingu  jedan je od najčećšćih uzročnika visokih računa nakon povratka iz inostranstva. Ukoliko ćete koristiti prenos podataka dok boravite u inostranstvu,  važno je da isključite opciju automatskog ažuriranja softvera jer na taj način onemogućujete aktiviranje internet konekcije bez vašeg znanja. Ako imate na pametnom telefonu instalirane aplikacije, može se desiti da one zahtevaju konekciju sa Internetom, a da to niste inicirali. Imajte na umu da otvaranje web stranica, gledanje filmova i muzičkih spotova u romingu može znatno uvećati vaš mesečni račun za telefon. Ukoliko ne želite da koristite prenos podataka dok ste u inostranstvu, najbolje je da ovu uslugu isključite pre polaska na put. U nastavku je uputstvo kako da na modelima BlackBerry i ostalim uređajima koji koriste  Android i Symbian isključite mobilni internet.

Android sistem verzije 2.3 i napredniji

Android sistem verzije 4.o i napredniji

BlackBerry sistem verzije 6.0 i napredniji

Symbian

3. Pronađite najpovoljniju mobilnu mrežu – Vaš telefon će se u najvećem broju slučajeva automatski prijaviti na neku od mobilnih mreža, ali to ne mora biti i najpovoljnija mreža za vas. Savet za vas je da pre putovanja u roming kalkulatoru proverite koje su cene tarifiranja usluga u zemlji u koju idete

4. Izvršite ručno izbor mreže najpovoljnijeg mobilnog operatora – Po dolasku na destinaciju, u slučaju da vam ne odgovara mreža operatora koja je automatski izabrana,  sami ručno odaberite mrežu mobilnog operatora koja vam odgovara. Pronađete opciju „Networks“ (ili „Settings“) i nakon izbora opcije za ručno biranje mreže na ekranu će vam se pokazati sve dostupne mreže.

5. Iskoristite letnje roming promocije: Svesni činjenice da  ne možemo da utičemo na tarife roming operatora, svake letnje sezone mt:s korisnicima ponudimo povoljne roming promocije. Ove godine imamo m:tel roming tarifni dodatak i Evropa roming tarifni dodatak.

6. Obratite pažnju na dolazne pozive. Pored odlaznih poziva i poruka, u romingu se naplaćuju i dolazni pozivi odnosno i kada vas iz Srbije pozivaju prijatelji . Podsećamo vas da je u romingu jedino prijem SMS poruka besplatan.

7. I kada ste u romingu na raspolaganju su vam naši servisi (npr. 789, 777, 778). Pozivi se naplaćuju u skladu sa roming tarifom za odlazne pozive.

Najčešće aplikacije koje su „krive“ za previsok telefonski račun u romingu su one namenjene za: prijem pošte, vremensku prognozu kao i aplikacije društvenih mreža. Međutim, sugerišemo vam da imate u vidu i ostale naše savete kako vam uvećan iznos računa ne bi pokvario utiske sa odmora.