Da li dolazite na FEST?

Stižu sjajne vesti za sve ljubitelje filma!

FEST se godinama tradicionalno organizuje poslednjeg vikenda u februaru i traje do prve nedelje marta. Ovogodišnji, 48. međunarodni filmski festival FEST 2020 održaće se u Beogradu, u periodu od 28. februara do 8. marta 2020. godine.

Festival se u početku održavao u Domu Sindikata (danas Kombank dvorana), a vremenom se proširio i na dvorane Centra „Sava“, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda i Muzeja jugoslovenske kinoteke.

Prvi FEST, pod nazivom „Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971, u Domu Sindikata, projekcijom filma „Meš“ Roberta Altmana.

Iako je zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival – FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda.

Tokom trajanja festivala, biće dodeljene i brojne nagrade: nagrada žirija Glavnog takmičarskog programa, nagrada „FEST FOKUS”, nagrada „Nebojša Đukelić“ – za najbolji film iz regiona, zatim nagrada za najbolji evromediteranski film u Glavnom takmičarskom programu, kao i nagrada za najpopularniji film Festivala po oceni publike.

Tokom godina, mnogobrojni veliki svetski glumci su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Mikelanđelo Antonioni, Džoni Dep. FEST je, takođe, ugostio i slavne režisere Miloša Formana, Frensisa Forda Kopolu, Romana Polanskog, Pjer Paola Pazolinija, Vima Vendersa i mnoge druge.

Ove godine, čuveni holivudski glumac, Džon Malkovič, biće počasni gost 48. FEST-a, tokom koga će mu biti uručeno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

U sećanje na Bekima Fehmijua, velikana domaćeg glumišta, na predstojećem, 48. FEST-u, biće održana retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Takođe, povodom nedavne smrti legendarne srpske glumice Nede Arnerić, na ovogodišnjem FEST-u će, u njenu čast, biti prikazano devet filmova u kojima je glumila.

mts  je i ove godine prijatelj Festivala i imaće svoj štand u Centru „Sava“ i u Kombank dvorani. Posetite štand mts-a, imate priliku da se lepo zabavite i osvojite zanimljive poklone.

Ukoliko još niste kupili karte za FEST, evo i jednog podatka koji će vam pomoći u izboru filmova – u prvih deset dana prodaje karata, pet najtraženijih filmova bili su: „Otac” (Srdan Golubović), „Greh“ (Andrej Končalovski), „Kišni dan u Njujorku“ (Vudi Alen), „Optužujem“ (Roman Polanski) i „Divan dan u komšiluku“ (Marijel Heler).