7 „trikova” za bolje fotografije sa mobilnog telefona

Ako je verovati vrhunskim svetskim fotografima, najbolja kamera nije nužno i najskuplja kamera. Najbolja kamera je ona koju uvek imate kod sebe, kako ne biste propustili da zabeležite nijedan dobar trenutak.

Teške profesionalne kamere i njihovi ogromni objektivi nisu baš praktični za svakodnevno korišćenje, ali zato mobilni telefoni jesu. Iako nemaju sve mogućnosti kao profesionalni fotoaparati sa raznim vrstama objektiva, kamere mobilnih telefona odrađuju prilično dobar posao.

Nije poenta uvek u tome koju opremu koristite, već kako je koristite. Postoje načini da iz kamera mobilnih telefona izvučete maksimum i da trenuci vredni pamćenja postanu prava mala remek-dela.

Ponašajte se prema kameri na svom mobilnom telefonu na isti način na koji se profesionalni fotografi odnose prema svojoj skupocenoj opremi

Prvo što treba obavezno da uradite je da očistite sočivo kamere. Kako telefon nosite u džepu ili torbi, često se isprlja i zamasti, pa izdvojite vreme da ga lepo očistite. Ako imate krpu za čišćenje naočara, dobro će vam poslužiti da detaljno očistite kameru. Ako nemate krpu, probajte maramicom ili nekom drugom mekanom tkaninom.

Da biste postigli oštrinu fotografije, neophodna je stabilnost, zato držite telefon sa obe ruke.  Možete i da koristite tripod ili stabilizator.

Uključite grid

Verovatno ste imali prilike da vidite „mrežu” kvadrata koja se pojavljuje na ekranu dok neko fotografiše. Njena uloga je da pomogne u kompoziciji fotografije. Teorija kaže da ćete, ukoliko objekat koji fotografišete smestite na neku od ovih linija, postići mnogo interesantniju fotografiju, nego ako ga samo smestite u sredinu.

Takođe, kada fotografišemo neku građevinu, pomaže nam ukoliko obratimo pažnju na njene zidove i postignemo da budu uspravni, odnosno paralelni sa vertikatnim linijama mreže.

Kada fotografišemo pejzaž, stavka koja najviše ukazuje na to da je u pitanju amaterska fotografija jeste kada linija horizonta nije potpuno vodoravna. Jedna tako jednostavna stvar kao što je poravnanje sa horizontalnim linijama grida može znatno da popravi utisak.

Ispunite okvir slike, približite se onome što fotografišete

Kada fotografišemo stvari koje su nam daleko, padamo u iskušenje da zumiramo kako bismo izdvojili nešto određeno što želimo da zabeležimo. Profesionalni fotoaparati imaju optički zum, pa možete uveličati predmet, a da pri tome ne brinete da ćete narušiti kvalitet fotografije.  

Kamere na većini telefona imaju digitalni zum – što znači da u suštini samo iseku fotografiju i kvare joj kvalitet, pa ona postaje pikselizovana ili mutna. Zato je, ipak, bolja ideja da se predmetu fizički približimo, postići ćemo bolju fotografiju. Srećom, proizvođači mobilnih telefona su to uočili, pa su odlučili da i taj problem reše. Recimo, Samsung S 20 ultra omogućava uveličavanje predmeta i do 100x, bez drastičnog opadanja kvaliteta fotografije.

Kada fotografišete telefonom, koristite prirodno svetlo

Fotografija je u stvari „crtanje svetlošću”, što znači da ključnu ulogu u njoj ima upravo osvetljenje. Zato fotografi kao međusobni pozdrav često koriste: „Dobro svetlo!”

Često se koristi pojam „zlatni sat” koji se odnosi na prvi i poslednji sat sunčeve svetlosti u danu, kada je idealno za snimanje zadivljujućih fotografija. Uprkos nazivu, ovaj period traje mnogo kraće od sata, obično oko 20 minuta, tako da je dobro unapred imati ideju i samo je sprovesti u delo.

Iako instiktivno uvek fotografišemo tako da sunce bude iza nas i direktno osvetljava predmet, nekada je bolja ideja da svetlost bude iza ili sa strane fotografisanog predmeta ili osobe.

Promenite ugao

Mada nam izgleda da je najprirodnije da predmet fotografišemo onako kako ga vidimo i automatski telefon stavljamo u nivo svojih očiju, nekada su fotografije mnogo bolje ukoliko su zabeležene iz neobičnih uglova. Fotografišite odozdo, naročito ako fotografišete osobu, jer na taj način će figura biti izdužena, a to uvek lepo izgleda. Možete fotografisati i sa visine, neki objekti tako izgledaju mnogo neobičnije.

Manje je više

Kada pogledamo fotografiju, trebalo bi da nam odmah bude jasno šta je njena glavna tačka, a to najlakše postižemo tako što smanjimo broj objekata na slici. Takođe, ovu jednostavnost možemo postići i razlikom u boji, kako bi se stvar koju fotografišemo izdvojila iz pozadine.

Ne plašite se da uredite fotografije

Dobra podešavanja fotografije su ono što od dobre može da napravi odličnu fotografiju. Za to možete pronaći ogroman broj aplikacija i tutorijala, ali dovoljno je da počnete od jedne i da se igrate!

Jer u tome je i poenta, zar ne?

Želimo vam dobro svetlo!