VERO true social – (ne)očekivani povratak?

Ime ove mreže potiče iz italijanskog jezika i stavlja akcenat na istinitost i autentičnost, kao kontrast na ostale platforme koje su postale sve sem „društvene“. Vero svojim korisnicima pruža veću kontrolu nad publikom i feed-om te podstiče kreiranje kvalitetnog sadržaja, kao i kraći boravak na aplikaciji.


Da li ste već dobili poziv da se pridružite mreži Vero True Social? Ne, nije u pitanju novitet. Osnovao ju je libanski milijarder Ajman Hariri još 2015. godine, a pravu pažnju javnosti privukla je tek 2018. godine, kada se nakon Cambridge Analytica skandala javila potreba za alternativnom mrežom. Ta atraktivnost bila je kratkog daha, jer su se mnogi vratili na Facebook i Instagram, praštajući zloupotrebu podataka.

Zahvaljujući influenserima koji ga aktivno promovišu, Vero ponovo dobija na popularnosti. Da, možda je u pitanju marketinška kampanja, a možda su sve agresivniji oglasi i muke s algoritmima na popularnim mrežama došli na naplatu.

Registracija za prvih milion korisnika je besplatna, ali iako je taj broj odavno premašio pet miliona, ova aplikacija je i dalje dostupna besplatno na mobilnim, iPad i desktop uređajima. Iako se ne zna kada će pretplata početi, vjeruje se da neće prelaziti iznos od nekoliko dolara na godišnjem nivou.

Ako se registrujete, čekaju vas već viđene opcije. Možete pratiti profile koji vas zanimaju, lajkovati i komentarisati, ali i objavljivati fotografije, video-zapise, linkove te dijeliti lokacije ili preporuke za knjige, muziku i filmove.

Ali, šta je onda tu zanimljivo?

Pa, zamislite feed sa hronološki poredanim sadržajem, na kojem se nakon svakog trećeg posta ne pojavljuje reklama, a uz to nema iritantnih algoritama koji određuju šta vidite. E, to je Vero True Social – mreža bez algoritama i bez reklama, sa hronološkim feed-om, detaljnim opcijama za izbor publike pri objavljivanju i mesto na kojem dobijate proverene preporuke.

Kada je reč o kreiranju sadržaja, imate mogućnost da ga podelite sa grupom bliskih prijatelja, sa svim prijateljima, konekcijama koje označite kao „poznanici“ ili sa pratiocima. Osobe koje vas ne prate ne mogu da vide vaš sadržaj te se tim potezom podstiče umrežavanje, ali i zaštita privatnosti. Dodatno, možete da filtrirate tipove sadržaja koje želite da vidite na svom feed-u, bilo da su to samo fotografije, filmske preporuke ili nešto treće, ali isto tako, možete blokirati prikazivanje određenog tipa objava pojedinih prijatelja, ako vam se, recimo, ne podudara muzički ukus. I još nešto – nema dosadnih preporučenih objava.

Vero je fokusiran na vizuelno iskustvo te će čak i objave u kojima preporučujete knjigu ili film automatski povući pozadinsku sliku. Izdvaja ga i tamna pozadina sa belim slovima, koja manje opterećuje vid korisnika. Ova platforma najviše privlači fotografe, jer pored odlične rezolucije, nema kropovanja – svi formati su poželjni. Da, možete uživati i u fullscreen landscape fotografijama!

Ali, da li je baš sve sjajno kao što zvuči? U prošlosti su pojedini korisnici izrazili zabrinutost da Vero automatski uzima pravo na njihov sadržaj, što su osnivači negirali, no danas, kao najveći problem izdvajaju botovske profile sa eksplicitnim sadržajem i nemogućnost blokiranja takve vrste sadržaja pri pretrazi, što čini ovu aplikaciju neprikladnom za maloletnu populaciju.

Da li dodati Vero na listu postojećih platformi, zameniti neku njime ili ga prosto preskočiti – izbor je na vama.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba