Sadašnjost i budućnost Internet Of Things-a

Internet of Things, ili skraćeno IoT, nešto je o čemu se uveliko priča, a jednostavno se može definisati kao međusobno povezivanje jedinstveno prepoznatljivih uređaja sa kompjuterskom strukturom, koji imaju mogućnost povezivanja na internet. Ipak, ovaj pojam može označavati „buduću primenu tehnologije“. Ono što je sigurno jeste to da je IoT jedan od najuzbudljivijih trendova i tehnologija sa trenutno najvećim potencijalom.

Rapidni rast ove industrije ukazuje i na širok spektar pametnih, nosivih, povezanih uređaja i pratećih aplikacija. Najnoviji trendovi govore da će, ako se nastavi razvijati ovim tempom, u sledećih 5 godina biti instalirano čak 50 milijardi IoT uređaja. Mnogi IoT uređaje opisuju kao blagoslov za svakodnevni život zauzetih ljudi, jer se oni savršeno mogu koristiti za pravilno upravljanje i uštede u svakodnevnim poslovima.

Pametne zgrade i kancelarije

Veliki potencijal za primenu IoT tehnologije je svakako digitalizacija postojećih objekata. To nisu samo poslovne zgrade, već svi javni objekti kao što su obdaništa, škole, studentski domovi, javne uprave, bolnice… Svakako i stari industrijski pogoni mogu sa instalacijom nekoliko IoT uređaja i pratećom aplikacijom da postanu „pametni“.

Digitalizacija i automatizacija zgrada omogućava efikasnije korišćenje resursa i lakše upravljanje objektima. Na taj način, prevazilazi se manuelna kontrola i obavezan nadzor u poslovnim zgradama i kancelarijama, pošto pametni i povezani uređaji to rade prema definisanim pravilima.

Pametno osvetljenje najčešće povezujemo sa uključivanjem i isključivanjem svetla preko aplikacije na telefonu. Ali IoT pametno osvetljenje podrazumeva automatizaciju i prilagođenje intenziteta osvetljenja u zavisnosti od poslovnog procesa, dnevnih rutina i/ili spoljašnjih uslova, kao i individualnih potreba i preferencija. To je preuzimanje kontrole nad vašim prostorom i potrošnja električne energije prema realnim potrebama korisnika prostora.

Pametni termostat, kao što sami možete pretpostaviti, su namenjeni automatskom podešavanju temperature. Stari radijatorski ventili se mogu zameniti pametnim i povezati preko LoRaWAN ili NB-IoT konektivnosti na platformu za Pametne zgrade i kancelarije. Platforma na osnovu detekcije ljudskog prisustva, utvrđenog rasporeda i vremenske prognoze, automatski reguliše temperaturu u prostorijama. Na taj način se ostvaruju značajne uštede energije.

Zamislite samo uštede koje mogu da se ostvare isključivanjem grejanja škola i poslovnih zgrada koje su priključene na centralni sistem grejanja, a koje se nalaze u okviru naselja koje se kontinuirano greje tokom dana! Pametni termostati, odnosno platforma za Pametne zgrade može automatski isključiti grejanje u učionicama i kancelarijama koje se ne koriste tokom dana u bilo kom periodu (pre ili popodne), a naročito vikendom kada se svakako ne koriste. Manuelno isključenje/uključenje grejanja je nemoguće zamisliti, ali sa pametnim termostatima to je jednostavno ostvariti.

Pametni nadzor kvaliteta vazduha je obaveza za svaki prostor u kojem boravimo, a naročito u prostoru u kojem borave najmlađi – u obdaništima i školama.

Vazduh koji udišemo u zatvorenom prostoru ima značajan uticaj na naše zdravlje, udobnost, pa čak i produktivnost. Nažalost, tradicionalne metode praćenja kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru su često ograničene ili neprimenljive. Pametni uređaji za monitoring kvaliteta vazduha su ustvari tihi staratelji, koji stalno prate kvalitet vazduha koji udišete. Ovi uređaji obično prate nekoliko ključnih faktora koji utiču na kvalitet vazduha, uključujući:

  • Ugljen-dioksid (CO2): Nivoi mogu da značajno porastu sa povećanom popunjenošću prostora, što dovodi do pospanosti i glavobolje.
  • Čestica materije (PM): Sitne česticepoput prašine, dima i alergena koje mogu da iritiraju pluća i pogoršavaju respiratorne probleme.
  • Isparljiva organska jedinjenja (VOC): mogu da se emituju iz boja, proizvoda za čišćenje ili nameštaja, a koja, takođe, mogu da utiču na kvalitet vazduha.
  • Temperatura i vlažnost vazduha: Neravnoteža može stvoriti nelagodnost i potencijalno pogoršati alergije.

Zamislite učionice ispunjene svežim vazduhom, gde se deca osećaju energično i fokusirano tokom celog dana. Ovakve vrste projekata su već realizovane npr. u Kanadi, gde je preko 47.000 učionica dobilo visokotehnološku nadogradnju – senzore za pametni nadzor kvaliteta vazduha koji su postavljeni u stare škole i preko LoRaWAN ili NB-IoT konektivnosti povezani na platformu za monitoring. Senzori imaju baterije koje omogućavaju autonomiju i do 10 godina!

Ovaj projekat prevazilazi samo instaliranje senzora. Radi se o stvaranju kulture svesti o kvalitetu vazduha u zatvorenom prostoru.

Pametne zgrade i kancelarije je idealno rešenje za postojeće poslovne objekte:

  • Jednostavno postavljanje i nadzor uređaja
  • Nije potrebno postavljanje novih instalacija
  • Centralizovani nadzor poslovnog prostora
  • 24/7 brinemo o svim elementima usluge

Autor: Siniša Maravić