Takmičenje čipova u 2024.

Velika trka tehnoloških divova.

Trka proizvođača čipova govori da bi 2024. godina mogla biti fascinantna te da bismo u njoj mogli dobiti inovacije koje će učiniti da na laptope, desktop PC-jeve, pa čak i na pametne telefone, gledamo sasvim drugačijim očima nego danas.

Žestoka konkurencija proizvođača izazvala je tehnološki napredak, a uspon pametnih telefona postao je izazov za tradicionalne laptope.

Imperativi čipova za mobilne telefone su da u što manjim dimenzijama ponude što bolje performanse uz efikasnost u potrošnji energije.

Po svemu onom što mogu i planiraju da urade, proizvođači mobilnih telefona ne takmiče se više samo između sebe. Njihovi proizvodi postali su konkurencija i prenosivim računarima, a da bi to zaista i bili, njihovo nevidljivo srce – čipovi koji ih pokreću – moraju dostići novi nivo. 

Promene koje donosi razvoj AI tehnologije stavljaju nove zahteve pred proizvođače. Takmičenje je otpočeo Apple, koji je, nezadovoljan kašnjenjem i greškama Intela, započeo razvoj svog Apple Silicon čipa. Nakon ovoga u trku su se uključili i drugi proizvođači čipova sa ARM arhitekturom, koja dominira u mobilnim uređajima zbog svoje sposobnosti pružanja visokih performansi uz minimalnu potrošnju energije. 

Qualcomm je predstavio Oryon Snapdragon X, od kojeg se očekuje da napravi iskorak u pružanju performansi koje će omogućiti duži vek baterije i AI sposobnosti za uređaje koje bude pokretao. Nameru da uđe u tržište čipova pokazala je i Nvidia, koja dominira na tržištu grafičkih karti i hardvera koji podržava AI funkcionalnosti. Liderstvo u toj oblasti, kao i veze sa originalnim proizvođačima hardvera, nešto je na čemu analitičari temelje procene – Nvidia može iz temelja da uzdrma tržište. 

Daleko od otpisivanja je dosadašnji lider Intel, a tu je i AMD, koji je ušao na tržište sa svojim procesorima Ryzen 8000. Međutim, govorkanja da OpenAI ChatGPT istražuje neuralne procesorske jedinice (NGU), koje će promeniti paradigmu u odnosu na dosadašnje grafičke (GPU), jesu nešto što iz korena menja celu igru. 

Kako bilo, čini se da mnogi prete da će telefoni učiniti laptope zastarelim, pa su mnogi proizvođači zabrinuti. Osim Apple-a, koji nudi oba proizvoda. Godina pred nama može biti fascinantna zahvaljujući opisanoj trci u razvoju čipova te donijeti promene koje će učiniti da se promeni način na koji gledamo na laptope, desktop PC-jeve, pa čak i na pametne telefone.

Preuzeto iz m:agazina, m:tel.ba