Kako da poboljšate kvalitet vaših selfi fotografija?

Jedna od najčešće korišćenih reči prošle godine bila je reč selfi (eng. selfie), što u prevodu znači fotografija sebe ili sebe sa drugim osobama držeći fotoaparat ili telefon u ruci. Pomenuta reč se upotrebljava svakog dana, što je usko povezano i sa svakodnevnom upotrebom pametnih telefona. Nagla porast upotrebe ove reči registrovana je i od strane uredništva Oksfordskog rečnika, koji su ovu reč proglasili rečju 2013. godine.

Selfi fotografije su uglavnom neformalne i spontane, a uobičajeno je da se nakon nastajanja podele na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Instagram, Tviter uz  tarabicu (hashtag) #selfie. Ovaj globalni trend je zahvatio i našu Internet zajednicu, te na dnevnom nivou veliki broj selfi fotografija preplavi i domaće naloge na društvenim mreža.

Više od 14% od ukupnog broja selfi fotografija napravljenih u svetu i objavljenih na društvenim mrežama snimljene su u Londonu, te je ovaj grad proglašen za najpopularniju prestonicu za ovaj način slikanja.

Selfi groznici, koja „trese“ planetu, nisu odolele ni svetske kao ni domaće javne ličnosti. Jedna od takvih fotografija zabeležena je i u mt:s poslovnici Ušće, kada su je posetile člannice benda 4U.

Mišljenja o ovom trendu su podeljena, te neki korisnici društvenih mreža rado beleže momente koristeći „selfi metod“, dok drugi smatraju da predstavlja odraz „Ja, pa ja generacije“.

Ukoliko volite selfi fotografisanje, evo nekoliko saveta kako da poboljšate kvalitet tako izrađenih fotografija.

 1. Koristite tajmer i regulaciju glasa

Poslednje serije pametnih telefona imaju veoma korisnu opciju Tajmer, koja je smeštena u podešavanjima kamere. Aktiviranjem tajmera, imate mogućnost da nakon klika na aparat telefona imate do 10 sekundi vremena da se namestite za selfi pre nego što aparat opali fotografiju. Takođe, moguće je aktivirati opciju regulacije glasa i  izgovaranjem glasovne komande kao što je „Smile“, „Cheese“, „Capture“ ili „Shoot“  aktivirate aparat. Aktiviranjem ove dve opcije oslobađate se ranijih problema koji su se odnosili na to kako da se lepo namestite i istovremeno držite prst na aparatu.

2. Iskoristite naprednu tehnologiju kamere

Telefon kao što je Samsung Galaxy S5 poseduje funkciju koja koristi istovremeno prednju i zadnju kameru, pa tako možete napraviti selfi fotografiju i sliku nekog lepog pejzaža iza vas i da dobijete sliku u slici (bez dodatne obrade fotografije). Takođe, telefoni  HTC One i HTC One Max imaju mogućnost simultanog slikanja.

Na primer, telefon HTC One M8 ima dve zadnje kamere koje  mogu da stvore neke sjajne 3D efekte, ali ima i funkciju za uređivanje selfi slika.

3. Koristite aplikacije za uređivanje

Ako imate telefon koji nema pomenute napredne funkcije kamere, postoji dosta aplikacija i filtera koji su napravljeni specijalno za selfi fotografije. Aplikacija Photowonder nudi veliki broj alata za uređivanje fotografija, pa je moguće sa ovom  aplikacijom i „ popraviti šminku“.  Aplikacija PicLab  nudi dosta svetlosnih efekata i filtera, mogućnost ubacivanja teksta u samu fotografiju i još mnogo toga.  YouCam Perfect, na primer, obezbeđuje otklanjanje „umornog izgleda“ na fotografijama.

4. Da li ste čuli za „Selfie stick“?

Momenat kada je nastao čuveni selfi na svečanoj dodeli Oskara i činjenica da  Bredli Kuper nije imao dovoljno dugačke ruke da uslika baš sve koji su pozirali, inspirisala je sve veću popularizaciju produžetaka za selfi fotografije poznatog kao selfie stick.

Reč je o tankoj, rastezljivoj metalnoj šipci koja ima plastičnu ručku na jednom svom kraju na koji je moguće pričvrstiti pametan telefon. Ovaj azijski trend se još uvek nije u velikoj meri preselio u naše krajeve.

Malo ko odoleva selfi trendu, naročito populacija između 18 i 34 godine, koja je ujedno i najangažovanija na popularnim društvenim mrežama. Ukoliko i vi spadate u ljubitelje ovakvog fotkanja, možete koristiti neke od predloženih koraka za unapređenje fotografija i vaše slike će biti još bolje.