Koje su osnove i benefiti onlajn kupovine i plaćanja?

Već nekoliko godina unazad Srbija beleži sve veći broj potrošača koji se odlučuju za kupovinu putem interneta. Čini se da je veliki broj ljudi, kako u svetu, tako i kod nas, u prethodnih par godina shvatio koje benefite zapravo dobija kada je u pitanju onlajn kupovina.

Ovde se, pre svega, misli na jednostavnost samog procesa kupovine, brzinu izvršenih transakcija, kao i na transparentnost, ukoliko govorimo o praćenju sopstvenih računa pomoću aplikacija banaka na pametnim telefonima.

Osvrnimo se, za početak, na brojke koje su obeležile online kupovinu u Srbiji u proteklih godinu dana. Prema pojedinim istraživanjima specijalizovanih agencija, a koja su preneli domaći mediji, na početku tekuće godine, kupovinu na internetu aktivno je koristilo preko 1,8 miliona građana koji su najviše kupovali odeću, sportske proizvode, zatim stvari potrebne za domaćinstvo, nameštaj, igračke ili su jednostavno rezervisali odmor putem interneta.

Tako je prošle godine, onlajn kupovina zabeležila skok od 32,8% u odnosu na 2018. godinu. Upravo ovi podaci i još veći rast koji se nastavio uprkos trenutnoj epidemiji, bili su jedan od razloga da se detaljnije osvrnemo na to šta je kupcima dostupno, kako u inostranstvu, tako i u Srbiji, kada je reč o onlajn kupovini kako da koriste benefite mbankinga i da prate sve transakcije, veoma jednostavno – putem mobilnog telefona.

Šta je sve potrebno da biste bezbedno i jednostavno izvršili onlajn plaćanje i došli do željenog proizvoda?

Tehnologija koja je danas dostupna omogućila nam je da iz udobnosti doma, tačnije iz fotelje, uz pomoć interneta obavljamo neke od procesa koji nam mogu sačuvati dragoceno vreme. Naravno, u ovom slučaju fokusirani smo na kupovinu, ali i na plaćanje računa.

Mnoge kompanije su se potrudile da, osim mogućnosti onlajn kupovine, svojim korisnicima ponude i više načina na koji mogu da plate račune, bez čekanja u redu. Tako, na primer, ako ste mts korisnik, račun možete da platite na način koji vam najviše odgovara: onlajn putem portala moj mtsSMS porukom ili putem aplikacije m plati ili pomoću QR koda koji se nalazi na računu. Danas, gotovo sve banke koje posluju u Srbiji svojim korisnicima omogućavaju debitne platne kartice koje mogu koristiti za onlajn kupovinu i plaćanje. Zapravo, svaka platna kartica može biti povezana i sa mobilnom aplikacijom banke. Putem svog telefona, onog trenutka kada ukucate pin u aplikaciji, dobijate uvid u virtuelno bankarstvo koje je vrlo jednostavno prikazano, a razlike su samo u dizajnu – što zavisi od banke do banke.

Dakle, sem kartice koju vam izdaje banka i mobilne aplikacije koju jednostavno možete preuzeti putem Google Play ili App Store prodavnica, potrebno vam je, naravno, i nešto novca na računu kako biste izvršili željena plaćanja, bilo da je to kupovina namirnica ili pretplata za određeni streaming servis (gledanje serija ili filmova).

Pre nego što pređemo na zahteve potrebne za onlajn transakcije, treba napomenuti da postoje sledeće vrste plaćanja onlajn: instant plaćanje IPS QR kodom (IPS skeniraj), plaćanje kroz mbanking (uglavnom su računi u pitanju) i obično plaćanje karticama. Štaviše, svaka obična transakcija na internetu u onlajn prodavnici zahtevaće od vas neke od osnovnih platnih elemenata koji se nalaze na samoj kartici, a to su:

  • Broj kartice i tip kartice (Mastercard ili Visa);
  • Datum isteka kartice;
  • CVV kod na poleđini (tri cifre);
  • Vaše ime i prezime.

Bilo koji e-commerce sajt ili video servis za koji nameravate da se pretplatite tražiće vam pomenuti proces (neki od njih zahtevaju i prethodnu registraciju). Potrebno je imati na umu da, iako ostavljate svoje podatke, veliki broj kompanija koji se bave internet trgovinom ali i izdavaoci kartica ogromne resurse i napore ulažu u tehnologiju zaštite podataka i računa, tako da ne morate da se brinete o sigurnosti.

Uzeću sebe za primer, s obzirom na to da dosta vremena provodim na internetu kupujući različite stvari, a uz to sam i pretplaćen na nekoliko servisa. Do sada nisam nikada imao problema sa potencijalnom krađom podataka ili njihovom zloupotrebom. Potrebno je samo da onlajn kupovinu izvršavate na proverenim i sigurnim prodajnim mestima (velike i poznate kompanije ili servisi i pojedine prodavnice i trgovci sa poverenjem koji su prisutni na društvenim mrežama).

Onlajn kupovina je širok pojam, ali postoji nešto što će vas sigurno zainteresovati

Kada već govorimo o kupovini na internetu i onlajn plaćanju, red je da se osvrnemo i na to za šta sve korisnik zapravo može da iskoristi svoju karticu za plaćanje na internetu i koje internet adrese je vredno posetiti.

U Srbiji, osim velikih trgovinskih lanaca koji omogućavaju onlajn kupovinu namirnica i drugih kategorija, korisno je istaći da, ukoliko malo bolje pretražite “kutke“ interneta, možete naići i na one manje poznatije internet prodavnice. Samo neke od njih nude zanatske proizvode, organsku hranu, odeću, auto delove, igračke ili neke druge proizvode poput tehnike (za koje imate i zasebne onlajn šopove poznatnih brendova) – potrebno je samo da „proguglate“.

Ovo je samo delić velikog spektra različitih domaćih internet prodavnica, ali treba imati na umu da benefite internet kupovine možete koristiti i na svetski popularnim sajtovima kao što su Ali ExpressAmazonEbay i drugi, koji imaju ogroman broj različitih proizvoda. Potrebno je samo obratiti pažnju na shipping, tačnije dostavu proizvoda koja se naplaćuje, kako trošak ne bi bio prevelik.

Dakle, onlajn kupovina će u narednim mesecima i godinama samo još više rasti u Srbiji, banke će se okretati ka instant i mobilnom plaćanju, a napredak tehnologije samo će olakšati procese kupovine, koja se, polako, ali sigurno prebacuje na internet. Ipak, to ne znači da će nestati obične radnje, one će i dalje postojati, kako u tržnim centrima, zgradama, tako i onlajn.