Pitali smo košarkaše: Koje sportske aplikacije za mobilne uređaje koristite?

Pametni telefoni odavno ne služe isključivo za zvanje i slanje sms poruka, već su zahvaljujući aplikacijma postali mnogo više od toga. Mobilna tehnologija je toliko napredovala, da skoro za svaku našu potrebu postoji odgovarajuća aplikacija.

Bolja dostupnost GPS prijemnika u mobilnim uređajima doprinela je razvoju aplikacija za pozicioniranje i praćenje, a samim tim i mogućnost praćenja sportskih aktivnosti kao što su trčanje, vožnja bicikle i sl. Danas mobilni telefon meri broj potrošenih kalorija, računa nadmorsku visinu, beleži pređene kilometre, omogućava fiktivnog protivnika u trkanju i još mnogo toga.

Zahvaljujući svim ovim pogodnostima profesionalni ili rekreativni sportisti mogu precizno isplanirati svoje treninge i pratiti tok napredovanja. Takođe, postoje aplikacije koje su namenjene za praćenje domaćih i svetskih sportskih dešavanja. Zbog toga smo odlučili da pitamo košarkaše iz dva najtrofejnija kluba da li oni korite mobilne aplikacije pri treniranju ili ih pak više koriste za praćenje sporta.

Košarkaš KK Crvena ZvedaBoban Marjanović :

Prošlog leta su mi preporučili android aplikaciju za trening Endomondo i moram da priznam da sam bio oduševljen. Tokom trajanja takmičarske sezone o mojoj fizičkoj spremi brine naš kondicioni trener u klubu, ali tokom letnje pauze uz njegovu asistenciju moram sam da treniram. U tome mi u značajnoj meri pomaže ova sportska aplikacija Endomondo. Veoma lako mogu da isplaniram svoje treninge, da pratim svoj napredak što podrazumeva da kada trčim mogu da pratim broj pređenih kilometara, kontrolišem puls i još mnogo toga. Ovu aplikaciju preporučujem svima, ne samo aktivnim sporstistima već i rekreativcima.

Košarkaš KK Partizan, Milenko Tepić:

Koristim mobilne aplikacije najviše za praćenje sportskih vesti, kao i svakodnevnu komunikaciju. Kada su u pitanju aplikacije isključivo vezane za sport, naravno tu je KK Partizan i Evroliga, putem koje se informišem o Live rezultatima, pojedinačnom učinku timova i igrača, zanimljivostima vezanim za ovo elitno takmičenje. Aplikaciju LiveScore koristim za praćenje rezultata u ostalim sportovima. Poznato mi je da su Endomondo i RunKeeper jedne od najpopularnijih sportskih aplikacija i koliko vidim neki ljudi u mojoj okolini ih rado koriste.

Mobilni uređaji sve više dobijaju i nove uloge koje su u službi korisnika, jer za veliki broj životnih situacija postoji adekvatna aplikacija. Tako su pametni uređaji sve češće i pomoćni treneri. Kakvo je vaše iskustvo sa korišćenjem aplikacija?