Plaše li se cyber Crvenkape vukova?

Poslovanje se danas sve češće odvija putem mobilnih uređaja,  pa su i oni izloženi svim opasnostima koje inače vrebaju standardne lične računare. I dok vi kao digitalna Crvenkapa svoje kolače/usluge isporučujete svojoj baki/korisnicima, u šumi vrebaju vukovi koji žele da progutaju i vas i vaše kolače.

Postavka čopora

Virusi

Skoro sigurno, danas ne postoji poslovni računar koji na sebi nema neku vrstu antivirus zaštite. Međutim, anketa sprovedena u Sjedinjenim Državama pokazuje da je samo 14%  poslovnih mobilnih telefona zaštićeno nekim od antivirus softvera. O virusima ne treba trošiti reči, onaj ko nije imao problema sa njima ili nije posedovao računar do sada ili je bio poslednjih četvrt veka na Marsu. Ali, virusi nisu jedina opasnost koja vreba na internetu.

Phishing – vuk prerušen u baku

Jedan od načina na koji sami možete predati svoje kolače predstavlja tzv. phishing. Postupak phishing-a je jednostavan, korisnik dobije e-mail da se loguje preko nekog linka na sajt koji izgleda potpuno identično kao, recimo, Facebook. U plavoj je boji, ima logo, ali je osnovna razlika da u adresi stoji npr. www.facedook.com. Ili u još goroj opciji, lažni sajt se predstavi kao vaša banka ili PayPal i traži od vas da ažurirate podatke. Vi probate da se ulogujete na takav sajt, i ostavite validno korisničko ime i lozinku. Vama izađe poruka da sajt trenutno ima problema, i u tom trenutku onaj ko je kreirao lažni sajt ima jako puno podataka o vama. Broj tzv. „Phishing kampanja“ odnosno jedinstvenih napada je naglo narastao u poslednjih nekoliko godina, i sada se približava broju od 100.000. Kako izgleda phishing sajt možete videti na sledećoj slici (obratite pažnju na adresu u browser-u).

crvenkapa-unutrasnja

Fizički gubitak uređaja

Izgubljen/ukraden mobilni uređaj, posebno u poslovnom svetu, može napraviti štetu koja daleko nadmašuje samu materijalnu vrednost uređaja. Trenutna šteta je nekoliko stotina €, ali šteta zbog otkrivenih podataka sa takvog telefona može biti milionska. Ono što je potrebno uraditi, i na taj način smanjiti potencijalnu štetu, je da se uređaj u slučaju gubitka udaljeno obriše. Na taj način ne možete povratiti uređaj, ali možete zaštititi svoje tajne (kako poslovne, tako i privatne)

Ostatak čopora

Ostatak čopora vukova čine:

  • nedostatak firewall-a na mobilnim uređajima,
  • nezaštićene WiFi lokacije,
  • nedostatak lozinke na uređajima
  • neažurni operativni sistemi

Gde je lovac?

Da bismo se zaštitili od najopasnijeg dela čopora, potreban nam je pouzdan lovac!

Za zaštitu korporacijskih uređaja je potreban server u okviru kompanije sa koga bi sa jedne tačke kompanija sprovodila:

  • ažuriranja uređaja u kompanijskoj mreži (tip, operativni sistem…)
  • redovno update-ovanje baza virusa i ostalih zlonamernih programa
  • svoju poslovnu politiku po pitanju sajtova kojima korisnik može pristupiti

Takvo rešenje zahteva značajno investiranje u serversku infrastrukturu, u osoblje koje bi te servere održavalo i licence za razne softvere na tom serveru. Iz tog razloga veliki broj malih i srednjih preduzeća ne sprovodi mere zaštite na adekvatan način, već zaštitu (ukoliko je uopšte poseduje) prepušta besplatnim softverima i/ili trial verzijama koje ne poseduju pune funkcionalnosti (npr. u besplatnoj verziji prijavi zlonameran softver, ali je za otklanjanje potrebno platiti licencu).

Lovac je tu, ali izgleda da je nekada skuplji lovac od kolača koje nudite.

Lovac u Cloudu

Zašto vas ja sada ovde plašim? Puno vukova, a lovac skup? Zato što možda situacija i nije tako crna. Zato što želim da objasnim da zaštita uređaja u korporacijskoj mreži nikada nije bila jednostavnija.

Telekom Srbija već dugi niz godina ima partnerstvo sa jednim od lidera na polju korporativne zaštite, kompanijom Trend Micro. U saradnji sa svojim partnerom Telekom Srbija je ponudio svojim poslovnim korisnicima jednostavan način da zaštite svoje uređaje, bez inicijalnih ulaganja, sa mesečnom naplatom licenci, i to kroz standardni telekomunikacioni račun.

Trend Micro Worry Free Business Security predstavlja jedinstveno rešenje koje pruža potpunu zaštitu od zlonamernog softvera, od phishing napada i omogućava udaljeno brisanje podataka na izgubljenim/ukradenim uređajima.

Zapravo, tri lovca

Jedna licenca, obuhvata zaštitu čak tri uređaja- jednog ličnog računara (Windows ili Mac) i dva mobilna uređaja (Android ili iOS). Dakle, možete zaštiti laptop, mobilni telefon i tablet. Kompanijski server za upravljanje zaštitom nije potreban, jer Telekom i Trend Micro nude u Cloudu već gotovo rešenje. Jednostavno se ulogujete i imate gotov interface za zaštitu kompanijskih uređaja.

Telekom Srbija ovo rešenje nudi preko svoje Cloud platforme Oblaci.rs, gde korisnik samostalno može da naručuje licence, doslovno sa bilo kog mesta i uređaja koje ima pristup internetu i da plati upravo onoliko koliko je zaista potrošio. Telekom Srbija je svojim korisnicima ponudio i jedinstvenu opciju, da kupuju licence na mesečnom nivou, čime se dobija značajna ušteda ukoliko vam nije potrebna zaštita u toku cele godine, ili samo želite da isprobate servis.

Srećan kraj

Ne bojite se vukova, nosite kolače svojoj baki, a Telekom Srbija će biti vaš lovac koji će vas čuvati.